În elita forului european

copertaConstantin Apostol, preşedintele Federaţiei Române de Taekwondo WTF, a fost ales pentru al treilea mandat consecutiv în Consiliul Director al ETU, fiind reconfirmat şi în funcţia de Secretar General Adjunct al organizaţiei internaţionale

Daniel Ion

Preşedintele WTF, forul mondial de taekwondo acceptat la JO, a anunţat în Adunarea Generală a organizaţiei pe care o conduce că ultimii patru ani au fost cei mai prolifici din istoria acestei discipline sportive, lăudând la scenă deschisă activitatea conducerii forului european din care face parte şi românul Constantin Apostol. Pe acest fond Adunarea Generală de Alegeri a ETU, organizaţia europeană de taekwondo, nu a oferit prea multe surprize, preşedintele Sakis Pragalos fiind reales alături de majoritatea echipei sale, din care face parte şi conducătorul federaţiei române de specialitate. Pe lângă funcţia de membru în Consiliul Director al ETU, pentru un nou mandat, al treilea consecutiv, Constantin Apostol a fost reconfirmat pentru încă patru ani şi în funcţia de Secretar General Adjunct.

Şef şi în Uniunea Balcanică – „cea mai puternică din lume”

„Aceste funcţii în forurile internaţionale reprezintă mai degrabă satisfacţia unei munci bine făcute. Faptul că am fost ales cu cel mai mare număr de voturi după preşedintele ETU, este o dovadă de apreciere. Este categoric un atuu important şi pentru Federaţia Română de Taekwondo, aşa cum a fost şi pentru Judo, Gimnastică, Haltere, care au progresat enorm după ce reprezentaţii lor au acces în forurile internaţionale. Contează să ai acces cât mai rapid la informaţie, la ultimele reglementări şi modificări de regulamente, mai ales acum când sportul evoluează fantastic, iar tehnologia pătrunde tot mai puternic. Pe lângă poziţiile deţinute la ETU eu sunt şi secretarul general al Uniunii Balcanice de Taekwondo, care la ora actuală este cea mai puternică din lume, cu numărul cel mai mare de medalii câştigate la competiţiile majore”, a declarat Constantin Apostol, Maestru Internaţional 7 DAN, pentru „Sport în România”.

Peste 11.400 de discipoli

andrei-rotaruCei peste 45 de ani de când activează în taekwondo, din care mai bine de trei decenii ca antrenor, a făcut ca actualul preşedinte al Federaţiei Române de Taekwondo WTF să fie cel mai prolific, poate, tehnician din sportul românesc, cu „peste 11.400 de elevi, sau discipoli, cum se spune la noi”. Pentru aceste performanţe, Constantin Apostol a primit zilele trecute distincţia de „Maestru Emerit al Sportului”. „Dragi colegi şi tineri care aţi ales un drum greu, plin de privaţiuni la cluburile voastre sau loturile naţionale, locurile unde efortul la foc continuu cu scopul atingerii unor noi obiective naţionale şi internaţionale este ordinul de zi, vă mulţumesc că existaţi în viaţa mea!”, a spus Constantin Apostol.

„Mama a fost traumatizată, crezând că e un sport interzis prin decret”

Fiind unul dintre primii practicanţi de taekwondo din România, Constantin Apostol a trebuit să înfrunte multe prejudecăţi înainte de a pune bazele unei cariere impresionante în arte marţiale: „Am desprins tainele acestui sport multumită unei persoane din corpul diplomatic. Mama a fost traumatizată înainte de 1990, crezând că acest sport îmi va aduce numai necazuri. Spunea că a auzit că este interzis prin decret. Într-adevăr, înainte de Revoluţie predam taekwondo sub acoperirea că facem judo, aşa figuram în acte, însă eu nu am fost nevoit să ascund niciodată ceea ce făceam. Se ştia că predau arte marţiale şi nu am avut niciun fel de probleme. Apoi în 13 ianuarie 1990 am făcut prima emisiune de arte marţiale, la TVR, iar din 1997, cu sprijinul ministrului Mihai Sorin Stănescu, Taekwondo WTF a devenit federaţie de sine stătătoare, iar acum am ajuns la un număr impresionant de sportivi legitimaţi”.

„Am hotărât să nu iau niciodată vreun leu elevilor mei”

2x2Constantin Apostol are un mod propriu de a-şi calcula averea adusă de cei peste 11.400 de elevi pe care i-a avut: „Am avut de tânăr o dilemă: Cum aş putea împărtăşi cunoştiinţele mele diferenţiat, în funcţie de taxe? Am decis că nu se poate, aşa că am hotărât să nu iau niciodată vreun leu de la elevii mei. Ba dimpotrivă, dacă am putut să-i ajut, am făcut-o. Mă răsplătesc în timp, când văd că devin oameni de calitate, care merg drept şi se comportă drept. Am fost plăcut suprins la Adunarea generală a forului mondial de taekwondo, când m-am întâlnit cu George Cristescu, unul dintre discipolii mei, care acum este vicepreşedintele federaţiei panamericane de taekwondo. Ţin minte cum l-am selecţionat dintr-un cartier mărginaş din Bucureşti şi l-am învăţat să iubească sportul în general şi taekwondo în special. Apoi a plecat în SUA prin loteria vizelor, iar acum e vicepreşedintele unei organizaţii importante”.

andreea-marcu