Eliminare dramatică

Selecționata APS România a fost la un pas de medalii, în turneul de fotbal de la Siofok.

În paralel cu Congresul SEESJA, la Siofok a avut loc și tradiționalul turneu de fotbal pe teren redus, la care au participat opt echipe naționale ale jurnaliștilor, majoritatea întărite cu foşti fotbalişti de top, conform regulamentului, care permite participarea acestora, în calitate de invitaţi. Nu au lipsit campioanele din anii precedenți, Moldova, Croația, Muntenegru sau Bulgaria, competiția debutând cu o tragere la sorți care a programat o adevărată “grupă a morţii”, cu România, Croaţia, Muntenegru şi Moldova, toate cu trofeul în palmares, de-a lungul anilor. În prima grupă au evoluat Bulgaria, Ungaria, Bosnia şi Macedonia de Nord, primele două formaţii calificându-se în semifinale. Meciurile au avut loc în prezenţa fostului mare internaţional maghiar Antal Dunai, ajuns la 76 de ani; a fost campion olimpic cu Ungaria în 1968, iar patru ani mai târziu a cucerit argintul competiţiei de fotbal.

Muntenegru, ce noroc!

Jurnaliştii români au început perfect turneul de fotbal, chiar dacă întâlneau echipa cu cel mai bun portar al competiţiei în ultimii trei ani, Muntenegru: câte un gol marcat pe repriză, plus o apărare perfectă, au fost ingredientele unei victorii muncite, scor 2-1, ceea ce oferea României mari şanse la semifinale. Următoarele partide au adus, însă, o întorsătură neașteptată, care a provocat eliminarea naţionalei noastre, în timp ce Muntenegru a prins “careul de ași”, prin jocul rezultatelor! Decisiv a fost meciul contra Croației, în care adversarii au marcat două goluri din tot atâtea șuturi pe poartă, în timp ce România a ratat numeroase ocazii. Înfrângerea din ultima rundă, 0-3 contra viitoarei campioane, Moldova, a fost fără istoric, din cauza accidentărilor care au măcinat lotul.

Campioni în 2013

Selecţionata APS România a fost printre favoritele competiţiei la fiecare ediţie, însă are un singur trofeu în palmares, în 2013, atunci când evenimentul a fost organizat la Buşteni. Tricolorii jurnalişti au obţinut, la acea vreme, victorii cu Muntenegru sau Bosnia, cucerind titlul după succesul clar din finala cu Moldova, scor 5-1. Podiumul a fost completat de Croaţia, care l-a avut între buturi pe fostul portar internaţional Tomislav Butina. Printre invitaţii congresului, dar şi ai turneului de fotbal de la Buşteni, s-au numărat fostul mare internaţional Gică Popescu, Ioannis Daras, președintele AIPS Europa şi vice-preşedinte al AIPS, dar şi actualul conducător al Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

2012 este anul în care a debutat turneul de fotbal al jurnaliştilor participanţi la SEESJA, dotat cu trofeul Nikolai Kolev-Michmania Cup. La prima ediţie, organizată la Bansko, în Bulgaria, au fost prezente delegaţii din Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, România şi ţara-gazdă, printre învinsele tricolorilor numărându-se Serbia (scor 6-3) şi Macedonia (6-2).

6 sporturi ar putea fi incluse la viitoarea ediție a Congresului SEESJA, în Muntenegru, la inițiativa trezorierului AIPS Europe, turcul Murat Agca. Astfel, turneul anual de fotbal s-ar putea transforma într-o veritabilă Olimpiadă Media pentru țările din această zonă a continentului!