Educație sportivă | GO Scholarship: proiectul care vrea să schimbe fața sportului tânăr din România

Povestea unui program unic în România, care își propune să crească o nouă generație de sportivi, ca la carte. Cei implicați au gânduri foarte mari. Echipa GO Scholarship schimbă conceptul în pregătirea sportivilor de mâine.

Mihaela Mihai. Vladimir Spîrlac. Ana Mărunțelu. Alex Ilie. Maria Bulavska. Edwin Petrea. Țineți minte aceste nume! Ei sunt unii dintre cei 30 de sportivi și sportive selectați până în acest moment să facă parte din prima ediție a programului GO Scholarship, o inițiativă românească în premieră, dedicată sportului de performanță și educației, implementată de Sports-Hub și creată de co-fondatorii Virgil Stănescu și Ana Luca. Programul este o completare a pregătirii sportive și educaționale a acestor tineri, care își dorește să le ofere susținerea psihologică, emoțională și fizică de care au nevoie pentru a face performanță în disciplina lor și pentru a face mai bine față exigențelor din viața de zi cu zi.

CE ESTE GO SCHOLARSHIP?

GO Scholarship este un proiect original, care pune sportul și educația pe picior de egalitate. 35 de tineri sportivi, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, vor fi selectați în program în sezonul 2021-2022, să dea tot ce au mai bun, atât pe terenul de joc, cât și-n afara lui, în urma recomandărilor venite de la federații sportive, cluburi și specialiști din fiecare ramură sportivă. La începutul acestui an, sportivii, care provin din 10 discipline – baschet, handbal, volei, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, escaladă și box – au trecut prin procesul de testare al echipei de specialiști din programul GO Scholarship, unii dintre cei mai buni din sportul românesc.

CUM A LUAT NAȘTERE GO SCHOLARSHIP?

Virgil Stănescu

Virgil Stănescu, fost căpitan al naționalei de baschet a României, actualmente președinte al Sports-Hub, și Ana Luca, fostă jucătoare de handbal, azi manager al proiectului GO Scholarship, au avut în anul 2019 ideea de a crea un program multidisciplinar, dedicat sportivilor juniori, astfel încât aceștia să facă performanță în disciplinele lor, fără să lase educația deoparte.
”Mi-am dorit întotdeauna să contribui și să fiu alături de sportivi pentru că ei sunt, de fapt, sportul românesc. Așa că, Ana și cu mine, ne-am pus întrebarea: <<Ce-ar fi dacă am ajuta niște tinere talente să facă pasul către înalta performanță având deja în bagajul lor o pregătire fizică și mentală de top?>>”, spune Virgil Stănescu. După 20 de ani de sport la cel mai înalt nivel, fostul baschetbalist, absolvent de studii postuniversitare în SUA, a luat calea managementului sportiv, și-n anul 2016 a creat Sports-Hub cu scopul de a aduce antreprenoriatul sportiv în industria de business din România.

Ana Luca

”Atât ca sportivă de performanță, cât și, ulterior, ca manager, am realizat necesitatea și beneficiile unui sistem bine pus la punct, gândit să vină în ajutorul sportivilor. De aceea, când am construit proiectul GO Scholarship, am avut tot timpul în minte dezvoltarea unui sistem performant prin care să le dăm ocazia celor admiși să-și lărgească orizontul, să se depășească de la o zi la alta și să devină cea mai bună versiune a lor. Încă de la început, una dintre preocupările noastre a fost să conturăm un proiect cu ample valențe educaționale, prin care să facilităm și accesul părinților, reprezentanților cluburilor și antrenorilor la cât mai multe informații relevante”, explică Ana Luca.

După 12 ani de handbal de performanță, Ana a făcut trecerea către business, management și investiții, devenind consultantă în fonduri europene, domeniu în care a profesat timp de 8 ani. Apoi, în 2017, ea s-a alăturat lui Virgil în echipa Sports-Hub, reîntorcându-se la prima dragoste, sportul.

GO SCHOLARSHIP: DE LA IDEE LA REALITATE

Când Virgil Stănescu și Ana Luca au început să pună pe hârtie proiectul GO Scholarship, s-au gândit cum ar trebui să arate un astfel de program și ce ar trebui să ofere el sportivilor. ”Am văzut de nenumărate ori în țările care pun sportul pe primul loc ce poate să facă un sistem bine pus la punct, gândit să crească, încă de la început, viitorii sportivi de performanță. Îi ia de tineri și-i ajută să se dezvolte psihologic și fizic astfel încât să înțeleagă ce presupune cariera unui sportiv”, explică Virgil.
Super United, programul de CSR al Superbet, s-a alăturat imediat proiectului cu o finanțare de 300.000 de euro. Sacha Dragic, fondatorul Superbet, spune: “Una dintre întrebările esențiale la care mi-am răspuns când am hotărât să mă alătur proiectului este dacă ce facem astăzi este aliniat cu imaginea de ansamblu. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat, orice tânăr sportiv care își dorește să performeze la cel mai înalt nivel ar trebui să-și dorească să obțină o astfel de bursă. Este o confirmare că este pe drumul cel bun și că o să aibă alături oamenii potriviți care să-l ajute să îndeplinească obiectivul principal: să fie un lider – în adevăratul sens al cuvântului”.

Mihaela Mihai (handbal) și Andrei Pătrașcu (baschet) au fost primii doi sportivi care au intrat în programul pilot. ”Am consolidat proiectul în funcție de nevoile lor, ale părinților și ale antrenorilor, ceea ce ne-a ajutat să construim, cărămidă cu cărămidă, acest sistem. Încă dezvoltăm și învățăm procese și proceduri de funcționare care să se potrivească atâtor sporturi diferite și atâtor caractere diferite, dar sunt foarte bucuros că o putem face alături de o echipă minunată de profesioniști”, povestește Virgil. Mihaela Mihai este și azi în proiect și, între timp, a semnat cu echipa de senioare HC Dunărea Brăila, aflată în Liga Națională.

În anul 2020, GO Scholarship a început să prindă contur tot mai mult. Virgil și Ana au dat sfoară-n țară despre proiect, au început să-i caute pe cei mai buni tineri sportivi și sportive cu ajutorul federațiilor și cluburilor, dar și pe unii dintre cei mai buni specialiști din sportul românesc cu care să pună GO Scholarship pe picioare. ”Niciodată nu este ușor să construiești ceva de la zero. Dar când aduci laolaltă unii dintre cei mai buni specialiști din România, lucrurile tind să se simplifice puțin. Ambiția, curajul de a arăta că se poate, dorința de a împărtăși din cunoștințele vaste acumulate de-a lungul timpului, de a demonstra tuturor ce rezultate remarcabile se pot obține atunci când acționezi într-o manieră profesionistă, orientarea către rezultate, sunt doar câteva dintre lucrurile care ne definesc ca echipă”, spune Ana Luca.

În ianuarie 2021, GO Scholarship și-a făcut, oficial, debutul odată cu primele testări bazale ale sportivilor selectați. De atunci, fiecare sportiv colaborează cu specialiștii și primește, în funcție de nevoile pe care le are, îndrumare și programe individuale, atât pentru îmbunătățirea performanțelor fizice, cât și pentru construirea unui mental puternic, pentru a face față provocărilor de zi cu zi. În plus, tinerii beneficiază inclusiv de meditații la materiile pe care vor să le stăpânească mai bine și au parte, constant, de workshop-uri de nutriție, comunicare și dezvoltare personală. Sportivii sunt în permanentă legătură cu specialiștii și îi pot contacta oricând au nevoie de susținerea lor. Specialiștii sunt, de asemenea, conectați cu antrenorii și cu părinții sportivilor, contribuția lor fiind esențială pentru succesul unui proiect ca GO Scholarship.

Dacă în sezonul 2021-2022 selecția sportivilor și sportivelor s-a făcut în municipiul București și-n împrejurimi, Virgil Stănescu și Ana Luca își doresc să extindă proiectul GO Scholarship la nivel național cât mai curând cu putință. Ei vor să dea șansa și altor tineri sportivi să facă performanță la cel mai înalt nivel și să aibă parte de sistemul suport care-i poate susține să fie cea mai bună versiune a lor în sport și-n viața de zi cu zi.

CINE SUNT SPECIALIȘTII DIN PROGRAMUL GO SCHOLARSHIP?

Alexandru Marcu este nutriționist sportiv de 10 ani de zile. A lucrat cu echipele de baschet Steaua București, Dinamo București și Știința București și a colaborat cu Federația Română de Baschet.

Cristian Olteanu este psihoterapeut cu 14 ani de experiență. A colaborat cu echipa olimpică de baschet a României, echipa de baschet Știința București și cu campioni naționali din tenis.

Claudiu Ilina este kinetoterapeut cu 21 de ani de experiență. Colaborează cu FC Steaua București, echipa de baschet a clubului Steaua și alte cluburi de baschet din București și din țară. Este kinetoterapeut al mai multor sportivi din campionatele naționale și din străinătate.

Dumitru Butilcă este preparator fizic cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu. A colaborat cu Federația Română de Fotbal, echipa națională de volei feminin, echipele de fotbal și polo ale Steaua București și cu … Trupele Speciale.

Erwah Alnablsi este preparator fizic cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu. A colaborat cu Academia de Sport și Performanță din Dubai și antrenează lotul olimpic de scrimă, lotul olimpic de box, echipa de volei Steaua București și pe tenismena Gabriela Ruse.

Claudia Rusu este consilier de carieră. În proiectul GO Scholarship, ea susține sportivii și sportivele în toate aspectele practice ale vieții lor de zi cu zi.

Cătălin Gherman este analist de date cu o experiență de 14 ani în sport și colaborează cu Lotul Olimpic de Box al României.

Articol scris de Andreea Vasile și publicat în numărul 99 al revistei Sport în România