Editorial | Optimismul ministrului

Dumitru Graur

Prezent la festivitatea de deschidere a minunatei acțiuni colective care se numește „Săptămâna Europeană a Sportului”, sub genericul „BE ACTIVE!”, ministrul Sportului, Carol-Eduard Novak a declarat că se simte optimist în privința viitoarei ediții a Jocurilor Olimpice de vară, Paris 2024. „Cred că am putea cuceri în jur de 6-7 medalii de aur”, a spus dl. ministru, încurajat fără îndoială de rezultatele cu adevărat excelente obținute de sportivii români în ultima vreme. Această afirmație a șefului sportului românesc merită a fi analizată. Dacă ne aducem aminte, ca pentru o recapitulare necesară, este vorba în primul rând de performanțele la înot ale lui David Popovici, care pare absolut de neînvins în acest moment pe 100 și 200 de metri liber, de extraordinarele noastre canotoare, care se întorc de la ultimul Campionat Mondial, desfășurat la Racice, cu nu mai puțin de 4 medalii de aur (începând cu Ionela Cozmiuc la schif simplu cat. ușoară, apoi Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle, Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan la dublu rame, ca și excelentul echipaj de 8+1 feminin), apoi canoistul Cătălin Chirilă, ce se anunță demn urmaș al marelui Ivan Patzaichin, dar formidabilii săritori în apă de la mare înălțime Constantin Popovici și Constantin Preda. Speranțe destule de îndreptățite pentru medalii vom avea și de la atleta Bianca Ghelber, campioană mondială la aruncarea ciocanului, tirista Laura Ilie, halterofila Loredana Toma sau boxerița Lăcrimioara Perijoc. Ca să nu mai spun că la o competiție atât de mare surprizele sunt întotdeauna binevenite, iepurele putând sări de unde nu te aștepți, cum ar fi luptele sau judo. Și, ce de nu, chiar de la Simona Halep!
Ceea ce este de remarcat e în primul rând sentimentul de emulație pe care sportul românesc îl încearcă în acest moment, iar el este evident că a fost declanșat de tânărul de numai 17 ani la momentul respectiv pe nume David Popovici. David pare în acest moment că trage după el întregul sport românesc, creând multă încredere în forțele proprii, speranțe și performanțe unde până mai ieri era apă băltită. Nicicând în sportul din România nu-mi aduc aminte să fi existat un tânăr, aproape adolescent, cu atâta siguranță de sine și cu atâta maturitate în gândire, care își asumă fără măcar să clipească rolul de lider. Nu uit că am reușit să ocupăm locul VI, cu 15 medalii (9 de aur), în clasamentul ultimului Campionat European multisport, cel de la Munchen, o poziție la care nici nu speram cu puțin în urmă. Și din care, atenție, a lipsit Europeanul de natație, disputat la Roma, acolo unde au strălucit David Popovici și cei doi săritori în apă. Aceste elemente susțin pe deplin optimismul domnului ministru pentru o frumoasă reprezentare la Jocurile de la Paris, în 2024.
Sigur, toate acestea nu sunt decât calcule, mai va trece destulă apă pe Sena până la Jocurile Olimpice, o competiție care se anunță încă de pe acum drept una dintre cele mai reușite din istorie. Dar speranța începe să fie, cred eu îndreptățită, spre ceea ce ar putea însemna resuscitarea sportului românesc. Să sperăm că ediția de la Tokyo a Jocurilor (o singură medalie de aur) a reprezentat punctul cel mai de jos al sportului nostru, iar acum începe urcușul. Nu mă îndoiesc că atât Ministerul Sportului, cât și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, prin ale sale Centre Naționale Olimpice, vor susține din plin pregătirea sportivilor noștri. De curând, până și Guvernul țării a arătat deschidere spre sportul de performanță, luând hotărârea de dublare a premiilor cuvenite marilor învingători în arena internațională. Este o decizie binevenită, dar parcă ar fi nevoie de mai mult. Pe masa ministrului Eduard Novak se află proiectul Strategiei Naționale pentru Sport, care ar putea aduce declararea sportului drept o prioritate națională. Am speranța că, odată finalizată, această strategie, cu accent pe sportul juvenil și cel de masă, va putea aduce un suflu nou în mișcarea noastră sportivă. Și un viitor pe măsură!