După părerea mea, a trecut mult prea repede, aproape neobservată, o știre de o importanță capitală pentru viitorul sportului românesc, Prea preocupați cu știrile despre ofsaid și arbitri, colegii mei au neglijat aproape in corpore ceea ce s-ar putea să fie vestea cea mare, de atât de multă vreme așteptată.
Pe scurt, la începutul lunii a fost făcut cunoscut Planul național de investiții și relansare economică al guvernului. Acest plan conține granturi, garanții, împrumuturi și facilități fiscale pentru toate domeniile de activitate. De reținut că, pe zona de sport, guvernul condus de Ludovic Orban a inclus două dintre propunerile MTS în ce privește relansarea activității sportive în viitorul apropiat și dezvoltarea sportului pe termen lung. Este vorba despre o investiție în valoare de 13,5 miliarde lei (aproape 3 miliarde de euro!) pentru dezvoltarea infrastructurii sportive, care să susțină concret, în următorii ani, atât sportul de performanță, cât și revitalizarea sportului de masă. Este anunțată construcția a 12 mari complexuri sportive naționale, 8 bazine olimpice, 5 săli polivalente (cu o capacitate între 5.000 și 16.000 de locuri), 5 patinoare artificiale, și 250 de săli de sport. O asemenea investiție este cu totul fără precedent în istoria recentă, fiind aproape de necrezut că aceste lucruri se vor întâmpla în numai șapte ani de zile, adică până în 2027.
Cu ochii minții îmi închipui cum ar arăta România și sportul românesc dacă aceste investiții, cum spunem fără precedent în epoca postrevoluționară ar prinde contur. Niciunul dintre guvernele anterioare n-au avut înțelepciunea să dea sportului atenția cuvenită, iar lucrul acesta se vede cu ochiul liber și doare, văzând rezultatele din ce în ce mai slabe, ca și depopularea arenelor sportive. Este interesant raportul MTS, care arată că în momentul de față avem în activitate mai mulți sportivi seniori decât copii și juniori, o piramidă complet răsturnată, gata să se prăbușească și să îngroape întreg sportul românesc. Măsura pe care o gândește guvernul pentru creșterea numărului de practicanți la nivel de începători prevede acordarea unor vouchere de câte 300 de lei. Vor fi 100.000 de beneficiari (bugetul total 30 milioane de lei) și va viza susținerea cheltuielilor pentru echipament. Desigur, nu-i mult pentru un singur copil, dar vor putea fi o sută de mii, ceea ar reprezenta o serioasă injecție de tânăr capital uman în sportul national. Tot aici, guvernul își propune construirea a 250 de săli de sport școlare, cu o valoare estimată la 3 miliarde de lei, a 45 de bazine didactice, alte 700 milioane lei, și 400 baze sportive simple, circa 1,8 miliarde lei. Uimitor!
Anunțând acest plan ambițios, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului preciza că va fi acordat un sprijin important atât cluburilor private și de stat, cât și federațiilor, cu granturi de maximum 200.000 de euro. Suma totală va fi de 180 de milioane de euro, exclusiv din bani europeni. Din primele estimări, numărul beneficiarilor va fi de aproximativ 1.500 de structuri sportive de pe întreg teritoriul țării! De asemenea, o serie de măsuri sunt prevăzute pentru susținerea sectorului de Tineret, cu programe de integrare a tinerilor între 16 și 29 ani pe piața muncii, cu reabilitarea și aducerea a 40 de tabere școlare la cele mai înalte standarde europene, la o valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei și încă alte investiții.
Dar, înainte de toate aceste cifre seci, este de remarcat că este pentru prima oară când un plan de relansare economică de o asemenea anvergură tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate națională. Deși mulți poate se îndoiesc, nu avem dreptul să punem sub semnul întrebării bunele intenții ale Guvernului Orban, chiar dacă suntem într-un moment în care evoluția stării de sănătate ridică serioase semne de întrebare asupra stării economiei naționale. Vom trece fără îndoială și de această pandemie nenorocită și este înțelept să ne uităm înainte și să sperăm la mai bine. Felicitări celora care o fac deja!