Când scriu aceste rânduri noul guvern nu este deocamdată format. În urma alegerilor parlamentare este însă de așteptat ca Executivul să aibă o componență diferită, conform dorințelor partidelor componente.
N-aș vrea să fac un bilanț al realizărilor petrecute în ultimul an sub îndrumare liberală în sportul românesc, nu e rolul meu, dar este evident că pași importanți s-au făcut și alții, poate și mai importanți, sunt de așteptat. Mă gândesc de exemplu la cele 21.000 de vouchere pentru copii (din totalul de 100.000 propuse) pe care le-a realizat MTS în numai vreo două luni și jumătate de la demararea proiectului, ceea ce înseamnă că nu mai puțin de 21.000 de copii au fost deja atrași spre sport, un lucru deloc de neglijat.
Dar mai sunt o mulțime de alte proiecte care au rămas deocamdată în stand-by, în așteptarea celor care le vor putea da viață. Revista noastră a scris pe larg despre proiectul grandios anunțat în Planul de dezvoltare a României pentru ciclul 2021-2027, în care 13,5 miliarde de leireveneau Sportului.Sau, dacă vreți altfel, 2,8 MILARDE DE EURO! Această sumă colosală, rezervată atât sportului de performanță cât și celui de masă, anunța construirea a 12 mari complexuri sportive (3,5 miliarde lei), 8 bazine olimpice (1 miliard lei), 5 Săli Polivalente (având o capacitate între 5.000 și 16.000 de locuri – 1,2 miliarde lei), 5 patinoare artificiale (300 milioane lei), 250 de săli de sport (3 miliarde lei),400 de baze sportive simple (1,8 miliarde lei) și lista nu se oprea aici. În plus, se vor oferi granturi de investiții din fonduri europene de câte 200.000 de euro pentru fiecare proiect serios acceptat în domeniul sportului, ajungându-se la un total de 180 de milioane de euro pe perioada amintită.Pe scurt,fără precedent în istoria României!
Dar, se pune acum întrebarea: ce se va alege de toate aceste planuri mărețe? Vor fi uitate ca de obicei în multele guvernări precedente investițiile sportive? Va deveni din nou Sportul una dintre cele mai neînsemnate preocupări ale Executivului, sau va fi preluată ștafeta și proiectele finalizate. Din câte se știe, sunt nu mai puțin de 80 de miliarde de euro care vor veni în România din fonduri europene, o sumă imensă, care ar putea duce, dacă va fi cheltuită cu cap, la o dezvoltare reală a societății românești, cu investiții în autostrăzi, căi ferate, linii de metro, spitale și câte altele, inclusiv infrastructură sportivă. Sigur, planul este pe șapte ani, ceea ce înseamnă că multe alte guverne se vor fi perindat pe la Piața Victoriei până vor fi cheltuită întreaga sumă negociată și rezervată țării noastre. Dar așa cum și un drum de mie de leghe începe cu primul pas, ne-am bucura să vedem cât mai curând început acest proiect, de care sportul românesc are atâta nevoie.
Ce insist să spun aici este cu un asemenea PROIECT DE ȚARĂ în domeniul sportului nu trebuie să aibă vreo culoare politică. Indiferent de componența unui guvern sau a altuia, acest plan de redresare a sportului românesc trebuie să nu se schimbe, trebuie să fie preluat ca o sarcină prioritară a națiunii. Este fără îndoială ceea ce ne-a lipsit de multă vreme. Ne-am bucurat când am aflat de planul de dezvoltare amintit mai sus, „Planul Marshall de redresare a României” i-au spus unii, parcă întrevăzând o rază de lumină de mult așteptată. Ne-am bucura și mai mult dacă am vedea că el chiar începe să prindă contur!