Dorin Chioţea: Presa sportivă trece prin momente extreme de dificile, însă APS se află pe un drum bun

Realizatorul de emisiuni de la Realitatea TV, Dorin Chioţea, este de părere că Adunarea Generală a APS, care a avut loc la Rin Grand Hotel din Bucureşti, a  fost o reuşită.

Adunarea Generală a APS a fost o reuşită

La Adunarea Generală a Asociaţiei Jurnaliştilor din România, o chestie care s-a vrut foarte puternică, derivată din Clubul Român de Presă, desfăşurată nu cu mult timp în urmă, au fost doar 9 oameni. Nici măcar membrii fondatori, printre care mă număr şi eu, nu au fost. Chiar şi pe la presa auto sunt vreo 3 asociaţii acolo. E un început bun faptul că sunteţi aici, iar spre surprinderea mea văd extrem de puţini oameni din Bucureşti. Înseamnă foarte mult această Adunare Generală, este un mare pas înainte. Dacă se va face o dată pe an adunarea generală, plus alte acţiuni şi galele, totul va fi minunat. Spre exemplu – Gala ”APS – 85 de ani” a fost absolut senzaţională. E un bun început că voi toţi vă aflaţi aici. Salut prezenţa în sală a lui domnilor Stelian Trandafirescu, Coca Cozma Teoharie, a colegilor de peste tot din ţară, iar faptul că se află aici asta înseamnă foarte mult. Au început şi întâlnirile cu presa internaţională, uite spre exemplu turneul de la Buşteni. N-am contribuit foarte mult la ceea ce înseamnă organizare. Lui Dumitru Graur îi datorăm totul, el e cel care se ocupă de bunul mers al acestei organizaţii în care noi am crezut. Noi cei din Consiliul APS, Sandu Enciu, Andrei Vochin, Adi Dobre, eram destul de pesimişti la început, nu eram foarte încrezători în viitorul acestei asociaţii. APS a fost preluată într-o stare sub orice critică, nici măcar jalnică. Cred că ştiţi vestiarul acela care era o sursă de infecţie pe la ştrandul Tineretului. Pe deasupra, contabilitatea era numai la mâna unei doamne, Maria… nu existau niciun fel de acţiuni, nu se ştia ce se întâmplă cu banii, nu exista niciun fel de organizare.E o muncă titanică să faci asta, trebuie să dai zeci de telefoane, îţi trebuie timp. Dumitru Graur e un om modest că nu vorbeşte despre efortul pe care îl depune pentru organizarea unor astfel de evenimente. Ca să vă dau dimensiunea entuziasmului pe care îl are domnul Graur, câteva şedinţe s-au făcut la dânsul acasă, cu soţia dânsului servindu-ne plăcinte şi ceai. Dânsul ne tot împinge de la spate, ne tot sună, deşi noi ar trebuim să facem asta. Încet, încet, uite că s-a ajuns, ca după doi ani şi jumătate să ţinem chiar o adunare generală, într-un loc elegant, în condiţii civilizate. S-a legat şi de acest meci, e foarte bine, suntem pe un drum bun”, a spus Dorin Chioţea, în cadrul Adunării Generale a APS.

Presa sportivă trece prin momente extrem de dificile

Dorin Chioţea, care este membru în Consiliul de Conducere al APS, este de părere că presa sportivă trece prin momente extrem de dificile.„Evident că presa sportivă trece prin momente extrem extrem de dificile, ziarele au scăzut foarte mult în tiraje, iar financiar nu stă deloc bine. Dacă până acum 3 ani redacţiile plăteau legitimaţiile APS, acum nu se mai întâmplă asta, membrii îşi plătesc singuri aceste cotizaţii. Ştiu că la mai toate redacţiile, mai ales în cele generaliste, sportul este dat cumva la o parte, încadrat la „şi altele” de mulţi şefi anacronici. Ştiu că mulţi dintre voi aveţi şefi nepregătiţi, care au ochelari de cal şi care nu văd mai departe decât interesele proprii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luptăm. E de datoria fiecăruia acolo unde lucrăm să mediatizăm lucrurile minunate pe care la face APS, să popularizăm această meserie. Mă surprinde lipsa de solidaritate a colegilor din Bucureşti faţă de situaţii gen Mihai Stoica, nu e o reacţie comună cum se întâmplă în alte ţări. Jurnalismul sportiv e foarte important pentru România, nu uitaţi că evenimentele sportive sunt singurele care au făcut să iasă lumea în stradă de fericire. Mă întreba destul de multă lume care e avantajul de a fi membru al APS. Avantajul este în primul rând unul de ordin moral, nu oricine este membru al APS. Şi în al doilea rând, am încercat pe pielea mea… pentru cei care mergeţi în străinătate, se poate intra pe la toate muzeele, la Grădina Zoologică. E importantă chestia asta cu 2%, doar printr-o colaborare putem reuşi, trebuie să ne vedem împreună interesul”, a spus Chioţea.