Scoaterea de pe lista substanţelor interzise pentru anul 2018 a alcoolului a reaprins dezbaterea cu privire la rolul acestui „întăritor” în performanţele sportive
Ionuţ Barbu
Agenţia Naţională Antidoping a publicat la finele anului trecut „lista neagră” pentru anul 2018, semnalând cu roşu modificările faţă de anul anterior. Introducerea unor noi substanţe, considerate dopante, a trecut în plan secundar, pentru că scoaterea de pe lista interzisă a alcoolului a atras atenţia, generând noi dezbateri pe tema rolului acestui „întăritor” în performanţa sportivă. Cu aproape 20 de ani în urmă, un „cunoscător” al secretului lui Bachus, sintetiza cu o bere în mână, la o masă cu colegii de la Rapid – echipă antrenată pe atunci de Mircea Lucescu – „beneficiile” consumului de alcool pentru un sportiv de mare performanţă. „Apă beţi, apă jucaţi!”, le-a transmis atunci Dănuţ Lupu coechipierilor, iar forma sa sportivă îi permitea şi astfel de opinii (chiar dacă un an-doi mai târziu a fost nevoit să-şi agaţe ghetele în cui, la 34 de ani, iar acum a „sărit” binişor de 100 de kg). La fel cum generaţii întregi de mari sportivi, de la trupa de şoc a lui Dinamo, cu Cornel Dinu căpitan, la generaţia de aur a Stelei, cu Bumbescu, Iovan, Lăcătuş şi chiar mai recent la „Semeghin, spaima sticlelor de vin”, au considerat că excesele bahice nu-şi puneau amprenta negativ asupra performanţelor sportive, întrucât „după ce beam toată noaptea, când intram de teren mâncam pământul”, așa cum mărturisea Fane Iovan.
Bilele albe sunt de fapt murdare
Poate părea surprinzător dar opiniile sportivilor, în genul celor prezentate mai sus, au fost întărite şi de unii specialişti. S-a vorbit despre creşterea colesterolului bun, printr-un consum moderat de alcool, sau despre valoarea nutritivă a alcoolului, care conţine (în funcţie de tipul băuturii consumate) numeroase calorii, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că spre deosebire de alimente, alcoolul oferă organismului „calorii goale”, care nu dau şi energie. De asemenea, în „The effects of alcohol on reaction to affective stimuli”, publicat de S. Coopersmith în 1964, se considera că un consum moderat de băuturi alcoolice intensifică sentimentul de încredere în sine al sportivului în timpul competiţiei şi diminuează senzaţia de durere. Wilmore J.H. şi Costill D. L. au publicat în 1994 raportul “Physiology of sport and exercise”, în care susţineau că alcoolul poate îmbunătăţi controlul nervos şi emoţional.
Argumentele pro, demontate cu dovezi ştiinţifice
Probleme nu numai pentru sportivii de performanţă
În incompatibilitate
Alcoolul se ştie că este un vasodilatator şi se va înregistra o pierdere rapidă de căldură, iar muşchiul, răcindu-se, va fi mai lent şi mai slab la contracţii. Alcoolul duce şi la un dezechilibru digestiv, pentru că va cere o eliberare mai mare de insulină, care va creşte metabolismul şi va produce mai mult glicogen (forma de acumulare a zahărului în ficat) şi, ca urmare, se va adăuga la stratul de grăsime, nefiind consumat. Ficatul este ca o rafinărie a corpului şi la capitolul alcool va căuta să detoxifieze organismul, adică va lucra cu mult peste normalul lui, şi de aici probleme cu ficatul. Se recomandă a modera consumul de băuturi alcoolice şi a nu fi consumate înainte de a efectua exerciţiile fizice, dar nici imediat după acestea. Nu sunt deloc compatibile băuturile alcoolice cu mişcarea fizică, oricare ar fi abordarea.
8-10 grame de alcool pe oră poate procesa ficatul unui om sănătos