Debut în forţă cu un EuroBasket

horia-paunHoria Păun, reales preşedinte al Federaţiei Române de Baschet, a dezvăluit o parte din obiectivele propuse pentru următorii 4 ani de mandat. Prima ”bătălie”, organizarea unei grupe de Campionat European pentru seniori

Marius Huțu

Horia Păun este vechiul şi noul preşedinte al Federaţiei Române de Baschet, Adunarea Generală oferindu-i un vot de încredere la alegerile desfăşurate la începutul lunii mai. În vârstă de 46 de ani, fostul jucător al cluburilor Dinamo şi Steaua a câştigat destul de clar această nouă bătălie, cu 170 de voturi, faţă de 24 ale adversarului său, Bogdan Rădulescu. Alte patru voturi au fost anulate. Interesant este faptul că Horia Păun a reuşit să rămână la același plafon în opţiunea alegătorilor, din moment ce primul mandat l-a câştigat în 2013 cu 87% din sufragii, iar acum cu aproape 86%.

„Alegerile sunt întotdeauna unitatea de măsură a muncii prestate. Consider că rezultatul votului este cumva o oglindă şi a muncii depuse de mine şi staff-ul federal în precedentul mandat. Am avut lucruri pozitive implementate în mandatul trecut, aşa cum, bineînţeles, au rămas şi nişte lucruri, unele nereuşite pe care doresc să mi le asum şi să le implementez în următorul mandat de 4 ani”, a susţinut Horia Păun pentru ”Sport în România”.

Parte din strategia staff-ului federal

Organizarea unui Campionat European de seniori în România a reprezentat una dintre marile reuşite ale Federaţiei Română de Baschet. ”Aducerea unui turneu final de seniori a fost parte din strategia noastră pentru că, organizând acest Campionat European, automat aveam dreptul de participare la EuroBasket. Participând la EuroBasket, automat intram în grupa valorică A, în calificările pentru Campionatul Mondial din 2019. Practic, după ce se termină EuroBasket, vom intra pentru prima dată în istorie într-o campanie de calificare pentru Campionatul Mondial din China 2019. Sperăm ca toate acţiunile noastre şi strategia să ne ducă la un obiectiv principal, calificarea la EuroBasket 2021”, a evidenţiat Horia Păun.

Grupa de la Campionatul European, care se va desfăşura la Cluj în 31 august – 17 septembrie, face practic trecerea de la un mandat la altul pentru actuala echipă din fruntea FR de Baschet. ”Ca obiective pe termen scurt, ne propunem îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate în faţa Federaţiei Internaţionale, legate de organizarea EuroBasket. Organizarea în bune condiţiuni a Campionatului European sub 20 de ani, pentru că trebuie menţionat faptul că vom organiza şi un turneul final juvenil în această vară la Oradea. Ne-am dori să schimbăm regulamentele, să optimizăm calendarele, să continuăm procesul de licenţiere al antrenorilor. Nereuşita din fostul mandat era legată de înfiinţarea unui Centru de Excelenţă sau a mai multor Centre de Excelenţă, unde să ne strângem cei mai performanţi copii. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să fie realizabil obiectivul şi să avem aceste Centre”, a vorbit Horia Păun despre câteva din obiectivele stabilite în noul mandat.

„Sălile sunt pline, lumea iubeşte baschetul şi spectacolul”

grupBaschetul este sportul cu cei mai mulţi spectatori în sălile din România, în schimb, echipele naţionale sunt puţin în urmă. Loturile naţionale reprezintă una dintre priorităţile pentru Horia Păun, în anii ce vor urma: ”Aş vrea să reamintesc faptul că în campania de calificare pentru EuroBasket 2015 (n.r. masculin), România a ratat cu puţin prezenţa din cauza unor factori artificiali. Suntem acolo. Am avut patru victorii şi două înfrângeri şi numai sistemul de calificare şi coeficienţii care au fost luaţi în calcul la acel moment ne-au privat de o participare. Avem aceeaşi generaţie, poate cu câţiva tineri adăugaţi la lotul din 2014. Spuneaţi de sălile pline, este minunat că se întâmplă acest lucru. La fel, aş da puţin timpul înapoi şi aş vrea să atribui merite şi fostului preşedinte (n.r. Carmen Tocală): apariţia străinilor în ligile României au făcut ca baschetul să fie mai spectaculos în România, mai atractiv pentru spectatori. Faptul că avem sălile pline dovedeşte că lumea iubeşte baschetul, iubeşte spectacolul, copiii vin foarte mulţi la baschet, rolul nostru ca şi Federaţie este să-i ajutăm să facă pasul de la baschet de distracţie la baschet de performanţă. Aşadar, cu un ochi oarecum lăcrimăm, cu unul râdem. Sperăm la mai mult din partea echipelor naţionale în anii ce vor urma. Să nu uităm că jucătorii care ajung la loturile naţionale provin din campionatele naţionale, din juniorii României, din selecţia pentru baschetul românesc. Cumva trebuie să umblăm şi să avem foarte clar în minte care sunt paşii şi cum trebuie procedat pentru ca echipele naţionale să fie bine reprezentate la nivel internaţional. Sigur rezultatele nu vor întârzia să apară”.

Cu entuziasmul existent în momentul de faţă, cu proiecte bine gândite şi puse în practică, cu un EuroBasket de seniori adus în ţară ca punct de plecare, baschetul românesc chiar are o şansă bună de a se lansa pe scena internaţională şi cu echipa naţională de seniori.

”Big Ghiţă” a fost cooptat în noua echipă de conducere

big-ghitaHoria Păun l-a cooptat în noua echipă managerială şi pe Ghiţă Mureşan, singurul român care a activat până acum în NBA, uriaşul de 2.31 metri fiind ales noul vicepreşedinte al forului. ”Nu a fost o decizie foarte greu de luat, am colaborat şi practic Gheorghe Mureşan a fost alături de noi în tot parcursul pentru organizarea EuroBasket. El este un român cu un suflet mare. Probabil că nu am ştiut până acum să ne folosim de experienţa lui, de priceperea şi de imaginea lui, lucruri pe care le-am identificat acum. Sunt convins că apariţia lui în echipă va da un plus de greutate, un plus de valoare şi vom putea să dezvoltăm proiecte împreună, atât pe parte de NBA, cât şi proiecte locale”, ne-a declarat Horia Păun.

Cine este Horia Păun

Născut în 28 ianuarie 1971 la Ploieşti, Horia Păun şi-a început activitatea la CSS Târgovişte şi a jucat baschet de performanţă aproximativ 20 de ani, până în 1999, când a fost nevoit să pună capăt activităţii din cauza unei accidentări. Cea mai importantă perioadă a petrecut-o la Steaua (1991-1996), dar a evoluat şi la rivala Dinamo (1989-1990). Sportul Studenţesc, CSU Ploieşti şi SOCED Bucureşti sunt celelalte echipe pentru care a evoluat în Divizia A. În total, şeful baschetului românesc a adunat peste 300 de meciuri la nivelul primei ligi, dar şi peste 100 de selecţii la echipele naţionale. Până să devină preşedinte, el a ocupat funcţia de manager general în cadrul Federaţiei de specialitate.

40.000 de bilete a vândut deja Federaţia Română de Baschet pentru Eurobasket