De la Elena Leuştean şi Sonia Iovan, la Cătălina Ponor şi Larisa Iordache

coperta-ponorRomânia va găzdui un Campionat European la gimnastică artistică după o pauză de 60 de ani. Competiţia se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 19 și 23 aprilie

Alexandru Enciu

În 1957, România aducea elita gimnasticii europene la Bucureşti, pentru prima ediţie a Campionatelor Europene feminine de gimnastică. La masculin, ediţia inaugurală fusese cu doi ani mai devreme, la Frankfurt, în Germania. În istoria de peste 60 de ani a întrecerilor continentale, fetele şi băieţii au concurat de cele mai multe ori separat, în oraşe diferite sau, cum s-a întâmplat de câteva ori, începând cu anii 2000, în acelaşi oraş, dar în săptămâni diferite. De mai bine de zece ani, ediţiile cu întrecerile numai individuale, cum sunt şi cele de Cluj-Napoca, se derulează la comun. Aşadar, elita gimnasticii continentale vine în România după o pauză de 60 de ani, pentru un spectacol de ţinută ce poate fi considerat încă de pe acum evenimentul sportiv numărul unu la noi în ţară.

Sonia Iovan, invitată de onoare la Cluj-Napoca

leustean-iovanÎn 1957, Campionatele Europene s-au desfăşurat în Sala Floreasca din Bucureşti, construită cu patru ani mai devreme, pentru Festivalul Mondial al tineretului. Toate cele cinci medalii de aur decernate la europenele de la Bucureşti au revenit vedetei sovietice Larisa Latynina, pe atunci în vârstă de 23 de ani. România a cucerit atunci şase medalii, patru de argint şi două de bronz. Câte trei medalii pentru fiecare dintre cele două vedete ale lotului tricolor, Elena Leuştean şi Sonia Iovan. Elena Leuştean avea 22 de ani şi a obţinut medalii de argint la individual compus, paralele şi sol. De aceeaşi vârstă, Sonia Iovan şi-a adăugat în palmares medalii de argint la bârnă şi de bronz la individual compus şi la sărituri. Amândouă fuseseră medaliate olimpice la Melbourne, cu un an înaintea europeanului de la Bucureşti.
Elena Leuştean s-a stins în 2008, la vârsta de 73 de ani, însă Sonia Iovan îşi aminteşte perfect ce s-a întâmplat atunci. „A fost o competiţie frumoasă, foarte bine organizată. Au fost numai cuvinte de laudă. Pentru mine a fost o cinste să concurez în faţa publicului român. Era şi cazul ca după atâţia ani Europenele să fie acordate României, ca o recompensă pentru generaţiile de valoare pe care le-am avut şi care nu au avut niciodată ocazia să concureze acasă“, spune Sonia Iovan. Stabilită în Maroc, Sonia Iovan va fi prezentă la Campionatul European de la Cluj, la invitaţia Federaţiei Române de Gimnastică.

Cătălina Ponor, două victorii în Cupa Mondială de la Baku

La Cluj-Napoca, gimnastica românească va miza pe vedetele din ultimii ani. La feminin, Cătălina Ponor şi Larisa Iordache vor fi purtătoarele speranţelor noastre. Cătălina Ponor a făcut o primă verificare la Cupa Mondială de a Baku (16-19 martie), unde a cucerit medaliile de aur la sol şi la bârnă, cele două aparate pe care le va viza şi la Campionatele Europene. Tripla campioană olimpică, în vârstă de 29 de ani, s-a calificat cu cele mai mari note în finalele de la bârnă şi sol şi a rămas pe aceleaşi poziţii şi după exerciţiile din finală. Constănţeanca s-a impus la sol cu 13.433 (13.233 în calificări) şi cu 13.833 la bârnă (14.233 în calificări). La Baku, România a mai fost reprezentată de Anamaria Ocolişan, care nu a reuşit să se califice însă în nicio finală, după evoluţii ezitante.

Larisa: „Mă simt din ce în ce mai bine“

larisaCea de-a doua speranţă a României la podium este Larisa Iordache. Charismatica şi valoroasa sportivă în vârstă de 20 de ani (va împlini 21 în luna iunie) a trecut peste toate problemele medicale din ultimul timp şi este hotărâtă să facă un concurs cât mai bun la Cluj. În luna februarie, Larisa a suferit o inflamaţie a fasciei plantare (călcâiul piciorului drept) şi timp de două săptămâni nu a putut să-şi facă programul complet de pregătire. Nu a stat însă pe margine, ci a intrat zilnic în sală, exersând la paralele, aparat pe care chiar l-a îmbunătăţit. „Mă simt din ce în ce mai bine. Am avut unele temeri după accidentare, pentru că nu ştiam dacă mă voi reface, dar totul a decurs bine. Am încercat să fac cât mai multe repetări în această perioadă, să fac un integral bun, cât mai curat“, spune Larisa.
Gimnasta de la Dinamo este conştientă că va exista o presiune suplimentară la Cluj, pentru că aşteptările suporterilor români vor fi mari. „Aşteptăm cât mai mulţi suporteri să ne susţină şi să ne încurajeze. Presiunea va fi mai mare, dar atunci când intrăm într-un concurs ne gândim numai la victorie, pentru asta ne pregătim“, susţine Larisa.

Larisa va face toate cele patru aparate

pregatiriDupă Jocurile Olimpice de la Rio, federaţia internaţională a modificat din nou codul de punctaj. „Din fericire, pe mine nu m-a afectat, m-am acomodat deja. Mi-am făcut integralele şi pot spune că este OK. Voi face toate cele patru aparate la Campionatele Europene şi sper ca la ora concursului să fiu cât mai bine pregătită. Îmi doresc patru finale, dar contează mult ziua calificărilor. Sunt mai bine de nouă ani de la prima mea competiţie internaţională majoră. Cred că aveam 12 ani când am concurat prima dată. Încă mai am emoţii, dar pozitive. Sunt fireşti, pentru că trăieşti la maximum competiţia, îţi doreşti ca totul să iasă bine“, mai spune Larisa. Anul trecut, ea a lipsit de la Campionatele Europene, tot din cauza unei accidentări care i-a încetinit pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Larisa a ajuns în Brazilia, dar federaţia a mizat pe Cătălina Ponor. Anul trecut, la Europene, Cătălina a obţinut medalii de bronz la bârnă şi sol.
La masculin, în lipsa lui Andrei Muntean (nu va participa din cauza unei operaţii la umăr), speranţele sunt legate de veteranul Marian Drăgulescu. Sportivul de la Steaua a cucerit două medalii la Europenele de anul trecut, argint la sol şi sărituri.

În clasamentul all-time al Campionatelor Europene feminine, România ocupă prima poziţie, cu 142 de medalii (51 de aur).
Ultima campioană europeană a României la gimnastică este Andreea Munteanu – aur la bârnă în 2015.