Dansează pentru tine

coperta siteIonuţ Barbu

Din motive de serviciu, de oboseală, de stres şi indispoziţie, tot mai multe familii nu mai simt nevoia de un program care să includă sportul, mişcarea şi educaţia fizică. E mai comod să le pui copiilor jocul preferat pe calculator, sau să le dai televizorul pe desene animate, pentru a avea o preocupare care să nu implice niciun fel de efort din partea părinţilor. Toată lumea ştie că ar fi mult mai bine să iasă cu micuţii să bată mingea, să alerge, sau măcar să se plimbe, dar după ore de muncă, ore prin trafic, suprasolicitarea psihică pentru a găsi soluţii pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare, să ştii că ceea ce faci ne e bine, nu te motivează suficient de multe ori pentru a face ceea ce trebuie. Plus că sunt tot mai mulţi oameni care nu mai au niciun fel de înclinaţii sportive. Pentru toţi aceştia există o soluţie la îndemână, care nu necesită ieşirea din casă: dansul.

Oricum, oricând şi mai ales în familie

Dansul este o formă de mişcare fizică cu efecte miraculoase. Este relaxant, distractiv, cu rezultate deosebite asupra stării de sănătate şi practicat în familie, ca parte a unui program de relaxare zilnică îşi pune o amprentă benefică asupra dezvoltării micuţilor. Şi nu numai. Aşa că, de câte ori aveţi posibilitatea, în locul unui film cu împuşcături, a unui joc pe calculator, daţi drumul la muzica preferată şi… dans. Nu trebuie să vă stresaţi că sunteţi departe de emisiunea „Dansez pentru tine”, ca talent, cu cât mişcările sunt mai energice, mai interesante şi chiar mai mult, cu atât mai mult dansaţi pentru dumneavoastră.
Ţineţi minte: copiii dansează dinainte să ştie că există muzică pe lumea asta. Fie că o fac în oglindă, sau în faţa televizorului, copiilor le place să danseze, aşa că încurajaţi-i să facă asta. Printre beneficiile dansului asupra dezvoltării copiilor se numără dezvoltarea unei serii întregi de abilităţi, obţinerea unei ţinute corecte şi elegante, deprinderea disciplinei. În plus, este o modalitate foarte practică şi eficientă de petrecere a timpului liber. Nu e nevoie să vă gândiţi dacă micuţii voştri vor face performanţă sau nu din asta, dansul le va fi de mare ajutor în dezvoltarea fizică, emoţională şi socială. Îi va ajuta pe cei mici să fie mult mai deschişi, să aibă o atitudine pozitivă şi independentă.

Eliberare de energie prin artă, ritm şi trăiri

mottoDansul a fost din cel mai vechi timpuri o formă de eliberare a energiei, o descărcare prin artă, ritm, trăiri. Se ştie că dansul poate contribui la scăderea în greutate, însă există multe alte beneficii ce nu pot fi atinse cu alte tipuri de exerciţii fizice. „Dansul este unul dintre cele mai bune moduri de a te menţine în formă, deoarece se lucrează multe grupuri de muşchi în acelaşi timp. În plus, la cursurile de dans exerciţiile sunt astfel concepute pentru a se mula perfect pe ritmul muzicii, ceea ce consider că este o provocare suplimentară pentru fiecare”, a declarat expertul în fitness Tracey Malett.

Beneficii punctuale

Înainte de a vorbi de avantajele dansului ar trebui să priviţi oamenii când dansează ca să înţelegeţi principalul beneficiu pe care-l aduce. Când dansează oamenii zâmbesc, sunt veseli, cu figuri senine, parcă eliberându-se de emoţiile negative. A, probabil că trebuie să nu includem aici dansurile robotice din cluburi de fiţe, pe zgomote, nu pe muzică.
Bun pentru inimă / Dansul este un exerciţiu cardio foarte bun, îmbunătăţind sănătatea cardiovasculară, creşte rezistenţa organismului, a oaselor şi a muşchilor şi poate stopa apariţia unor boli, ca diabetul sau afecţiunile cardiace.
Te face mai sociabil / Deşi tuturor ne place să dansăm atunci când nu ne vede nimeni, există ceva irezistibil în a dansa alături de alte persoane, indiferent dacă este vorba despre partener sau despre colegii. „Cred că în fiecare dintre noi există un dansator. Atunci când ne mişcăm corpul pe ritmul muzicii zâmbetul apare pe buzele noastre şi ne dorim să continuăm. Nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi dacă simţim că nu suntem buni dansatori. Contează să te mişti în ritmul tău, nu să faci ca ceilalţi”, a declarat Tracey Malett.
baletMenţine mintea ageră / Potrivit unor studii recente, mişcările de dans practicate în mod constant pot reduce cu până la 76 la sută apariţia demenţei.
Aduce armonie corpului / Marea varietate de mişcări poate reprezenta un lucru benefic pentru organism, deoarece sunt evitate mişcările repetitive şi monotonia.
Îmbunătăţeşte echilibrul / Potrivit unui studiu, dansul şi căratul de obiecte în timp ce mergi pot îmbunătăţi echilibrul şi pot reduce riscul de căderi periculoase.
Îmbunătăţeşte condiţia fizică şi starea de sănătate / Dansurile vă scapă de durerile de spate, antrenează inima, muşchii şi articulaţiile cu un efort minim. O oră de dans echivalează cu o oră de jogging, arzând circa 400 de calorii, iar un an de dans vă scapă şi de zece kilograme, mâncând normal în toată această perioadă.

Istoria dansului

popularIstoria dansului merge probabil înapoi până la apariţia vieţii pe pământ. Practic se poate spune că s-a născut în mod natural, ca o exprimare a ritmului acestei vieţi. Dansul exprimă libertatea, bucuria, exprimă optimismul. Atunci când sărbătoresc ceva, oamenii se adună să danseze şi acum, şi dincolo de motivaţia socială a acestor petreceri se află şi o chemare spirituală. Primele forme de dans cunoscute sunt cele rituale, folosite în majoritatea civilizaţiilor. Prin mişcări coordonate cu ritm se exprimau sentimente dintre cele mai variate, de la tristeţe la veselie, de la furie, gelozie, la iubire şi extaz. În mitologia hindusă Shiva era prinţul dansului şi, se spune că el dansa tot timpul. Celebrul Samba a fost descoperit în Brazilia, samba însemnând „a te ruga”, a invoca propriul Dumnezeu. Ritmurile africane au fost asimilate în muzica latină, cu acelaşi scop iniţial, cel de a invoca diferiţi zei. Grecii au rafinat dansurile şi mai târziu romanii au preluat dansurile greceşti şi le-au transformat, adaugându-le salturi şi sărituri. Săreau şi se bucurau în jurul altarului zeului Marte. Tot romanii au dat dansului o nouă dimensiune a distracţiei, folosindu-le în timpul petrecerilor pentru a distra împăraţii şi nobilii. Europenii le-au acceptat mai greu, dar uşor, uşor au pătruns la curţile regale. Au aparut apoi baletul, dansurile de societate şi dansurile ritmice, cu ritmuri şi mişcări prestabilite, pe masura ce şi muzica a luat noi forme.

Ştiaţi că…

salsaDansul din buric dă jos grăsimea abdominală şi întăreşte muşchii pelvieni, pregătind femeile gravide pentru un travaliu uşor, fără dureri? În plus, creşte flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor, reducând riscul de osteoporoză, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi reglează respiraţia. “Belly dance-ul este cel mai bun medicament pentru durerile premenstruale, dar şi din timpul menstruaţiei”, spun instructorii.
Salsa sculptează talia şi bazinul, întăreşte gambele şi reduce tensiunea musculară, crescând rezistenţa la efort fizic, eliberează de stres şi, fiindcă mişcările sunt dinamice şi se transpiră mult, se elimină toxinele? Dansurile latine şi mai ales salsa lucrează intens inima, scad tensiunea arterială şi reduc colesterolul „rău”. Se lucrează şi muşchii braţelor, şi ai picioarelor, şi ai spatelui şi se ard peste 400 de calorii pe oră. Dansurile latine ţintesc muşchii bazinului, îmbunătăţesc postura şi calmează durerile de spate.
La origine, cuvântul „dans” provine din limba sanscrită şi se traduce prin „tensiune”?
Charles Darwin a considerat că dansul a fost ritualul de împerechere al speciei umane din cele mai vechi timpuri? S-a considerat că dansul a apărut din nevoia bărbatului preistoric de a demonstra potențialelor partenere că este “eligibil” din punct de vedere al perpetuării speciei.
Muzica stimulează exact acele zone ale creierului care sunt responsabile cu mișcarea și coordonarea membrelor?