Cristiano Ronaldo a câștigat ”Balonul de Aur” 2013

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo a câștigat ''Balonul de Aur'', în cadrul galei FIFA de luni seara, 13 ianuarie, de la Zurich. Acesta este al doilea ''Balon de Aur'' cucerit de jucătorul lui Real Madrid, după cel câștigat în 2008, când evolua la Manchester United. Starul lui Real a izbucnit în plîns în momentul în care Pele i-a acordat trofeul. "Le mulţumesc colegilor de la Real. Dedic Balonul de Aur lui Eusebio şi lui Nelson Mandela. De asemenea, familiei mele, fiului meu… Nu am cuvinte să descriu acest moment", a spus Ronaldo, care a fost însoţit pe scenă de fiul său, Cristiano Ronaldo Jr. 'CR7' a marcat 69 de goluri în 59 de meciuri în 2013 și a fost eroul barajului de calificare la Cupa Mondială 2014, cu patru goluri marcate pentru Portugalia în ''dubla'' cu Suedia.
 
Cristian Ronaldo s-a luptat pentru trofeul din 2013 cu Lionel Messi (FC Barcelona) și Franck Ribery (Bayern Munchen). Portughezul a adunat 27, 99% din voturi, argentinianul 24,72%, în timp ce francezul a strâns 23,36% din sufragii. Un număr de 209 selecționeri și 209 căpitani de echipe naționale, precum şi jurnaliști de specialitate au votat pentru alegerea celui mai bun jucător din 2013. Selecţionerul Victor Piţurcă a votat pentru Lionel Messi, Cristiano Ronaldo şi Arjen Robben, iar căpitanul echipei naţionale, Vlad Chiricheş, le-a acordat voturi pentru Balonul de Aur lui Ronaldo, Franck Ribery şi lui Zlatan Ibrahimovici.
 
Alte premii: Nadine Angerer – trofeul pentru cea mai bună jucătoare; Zlatan Ibrahimovici – Premiul "Ferenc Puskas" pentru cel mai frumos gol al anului; Federaţia din Afghanistan – Premiul "Nelson Mandela" pentru Fair Play; Jupp Heynckes – cel mai bun antrenor; Silvia Neid – cel mai bun antrenor din fotbalul feminine; Echipa anului 2013:  Neuer – Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva, Dani Alves – Iniesta, Xavi, Ribery – Ronaldo, Ibrahimovici, Messi.
 
De asemenea, fostul internaţional brazilian Pele, în vârstă de 73 de ani, a primit trofeul Balonul de Aur de onoare în cadrul galei FIFA de la Zurich. "Vreau să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat sănătate să joc atât de mulţi ani. Evident, nu am jucat singur. Am avut alături mulţi oameni buni şi vreau să împart cu ei acest trofeu. Am câştigat multe trofee şi premii, dar îmi doream şi eu Balonul de Aur, şi nu se putea să îl primesc, pentru că nu jucam în Europa", a spus Pele. Tot în cadrul galei de la Zurich, fostul preşedinte CIO, Jacques Rogge, a primit trofeul prezidenţial FIFA, decernat unei "personalităţi remarcabile a sportului”.
 
Ceremonia a fost prezentată de modelul brazilian Fernanda Lima şi de fostul internaţional olandez Ruud Gullit. Balonul de Aur este acordat de FIFA împreună cu France Football.