COSR | Planuri mari pentru Tokyo

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, a anunţat că România vizează minimum zece medalii la Jocurile Olimpice.

Cu mai puţin de 365 de zile rămase până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, conducătorii COSR încep să îşi fixeze ţinte tot mai clare, mai ales că avem deja sportivi care au obţinut calificarea pentru competiţia din Japonia. Exact cu un an înainte de start, preşedintele Mihai Covaliu şi-a dezvăluit calculele: “Sunt convins că la tenis putem lua aurul, deoarece avem atuuri puternice, de valoare mondială: Simona Halep și Horia Tecău. Așa cum fotbaliștii au reușit să intre în careul de ași la Campionatul European de tineret din acest an, sunt absolut convins că la Tokyo își vor propune să urce pe podium. Băieții au dovedit că au valoare, când crezi în tine, iar Jocurile Olimpice reprezintă locul și momentul să-ți îndeplinești obiectivele. Avem mare încredere în Team România”, a declarat conducătorul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. De asemenea, Covaliu şi-a propus obţinerea a minimum zece medalii, bazându-se pe canotaj, judo, tir, lupte sau scrimă, sporturi care ne oferă speranţe, în perspectiva competiţiei de la Tokyo.

În focurile calificărilor

Delegaţia tricoloră începe deja să se schiţeze, după ce înotătorii Robert Glinţă şi Daniel Martin, tirista Laura Coman, atletele Florentina Iuşco, Alina Rotaru, Daniela Stanciu sau Claudia Mihaela Bobocea au îndeplinit deja baremul olimpic. De asemenea, prezenţa reprezentativei de fotbal sub 23 de ani a fost asigurată după Campionatul European care a avut loc la începutul acestei veri. Calificările sunt în toi, în continuare, pentru mulți sportivi care încă nu și-au asigurat biletele de Tokyo, iar președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român mizează pe un număr substanţial de concurenţi tricolori, care să aducă medaliile visate în 2020. “Personal îmi doresc să depășim zece medalii, dacă toate lucrurile vor merge așa cum am plănuit. Mă voi bucura imens când îi voi vedea pe sportivii români pe podium, știu ce înseamnă să-ți îndeplinești un vis”, a mai spus preşedintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Sfaturile fostului campion

Mihai Covaliu este de părere că sportivii români trebuie să fie atenţi la modul în care îşi vor gestiona acest an până la Jocurile Olimpice. “Cel mai important este ca toţi să fie la capacitate maximă din punct de vedere fizic şi mental. Atunci vom putea vorbi de rezultate excepţionale la Jocurile Olimpice. Depinde de fiecare cum va gestiona acest an până la JO. Îţi poţi spori sau diminua şansele la medalii”, a spus preşedintele COSR, care este printre cei mai îndreptăţiţi oficiali, atunci când este vorba despre sfaturi legate de marea competiţie. Covaliu are două medalii olimpice cucerite la sabie individual – aur în 2000, la Sydney, şi bronz, după opt ani, la Beijing. După retragere, în calitate de antrenor la lotul masculin de sabie al României, a obţinut şi medalia care îi lipsea, argint la JO de la Londra, din 2012.

A sosit invitaţia oficială!

Competiţia de la Tokyo va avea loc între 24 iulie şi 9 august 2020, iar Comitetul Internaţional Olimpic a transmis deja către COSR invitaţia oficială de a participa la cea de-a XXXII-a ediţie de vară a Jocurile Olimpice. Documentul, semnat de Thomas Bach, preşedintele CIO, a ajuns în ţara noastră exact cu un an înainte de startul întrecerilor. Conducătorul forului internaţional a fost prezent în Japonia în urmă cu câteva săptămâni, recunoscând că, probabil, ediţia din 2020 va fi cea mai spectaculoasă din istoria Jocurilor Olimpice. “Pregătirile înregistrează progrese excelente. Pot spune cu adevărat că nu am văzut niciodată un oraş mai bine pregătit decât Tokyo, cu un an înaintea Jocurilor Olimpice. Peste un an, Japonia va face istorie. Atunci când JO 2020 de la Tokyo vor începe, ochii întregii lumi vor fi îndreptaţi către competiţie”, a explicat Thomas Bach, preşedintele CIO. De altfel, în capitala niponă a avut loc şi un eveniment organizat pentru marcarea a 365 de zile până la debutul competiţiei, la care a fost prezent şi prim-ministrul japonez Shinzo Abe. “Va fi un moment minunat şi unic pentru gazdele noastre primitoare, de a arăta lumii cele mai frumoase părţi ale Japoniei”, a mai spus Thomas Bach.

Stăm cu ochii pe ele!

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au prezentat, cu un an înainte de startul întrecerilor, medaliile care vor fi decernate la competiţia din 2020, create în totalitate din materiale reciclate. Acestea au fost extrase din peste 6 milioane de dispozitive electronice, majoritatea telefoane mobile, în greutate totală de 79.000 de tone, donate de japonezi din toată ţara, în ultimii doi ani. Astfel, au fost recuperate 32 de kilograme de aur, 3,5 tone de argint şi 2,2 tone de cupru şi zinc, fiind confecţionate 5.000 de medalii olimpice şi cele pentru Jocurile Paralimpice. Pe o faţă a medaliilor cu o greutate de 550 de grame este reprezentată zeiţa victoriei alături de cercurile olimpice, iar pe cealaltă parte se află un simbol al diversităţii şi o margine proeminentă. Potrivit CIO, o medalie de argint trebuie să conţină 92,5 la sută din preţiosul material, dar la Tokyo, ele vor fi făcute integral din argint. Tot argintul este folosit şi la medaliile de aur, placate fiecare cu şase grame de aur. Medaliile de bronz vor conţine 95 la sută cupru şi cinci la sută zinc.

Articol scris de Cristian VLAD