COSR | Optimism înainte de Tokio

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, speră ca delegaţia tricoloră să revină de la Tokio cu minimum opt medalii.

Intrarea oficială în anul olimpic a adus multă emulaţie printre sportivii care încearcă să obţină biletele pentru Tokio 2020, dar şi printre cei care sunt deja calificaţi la marea competiţie din Japonia, visând la o medalie. Cei mai implicaţi sunt conducătorii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care fac calcule peste calcule, în speranţa că ţara noastră se va apropia de obiectivele stabilite. Preşedinţii de federaţii au evaluat că putem obţine până la 15 medalii, în timp ce Comisia Tehnică Olimpică a anticipat că, din delegaţia României, maximum 6 sportivi vor reuşi să urce pe podium. Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, este mai optimist decât subordonaţii săi, fiind convins că delegaţia noastră va avea performanţe mai mari decât cele estimate de specialişti. “Poate că ar trebui să ne apropiem de opt medalii, având sportivi care au demonstrat deja că se află printre cei mai buni din lume. Unii vin cu atuul experienţei, alţii beneficiază de elanul tinereţii, iar din acest mix, îmi doresc pentru delegaţia României succesele de care are nevoie întreaga ţară”, a explicat Mihai Covaliu.

Buget de avarie

Preşedintele Covaliu a susţinut că, în mod real, şansele României la medalii pentru Jocurile Olimpice de la Tokio ar trebui să fie de 0,05%, adică egale cu bugetul acordat anual sportului. Supărat din cauza problemelor financiare, conducătorul COSR a amintit că, în momentul de faţă, România supravieţuieşte în competiţiile internaţionale doar prin excepţii, însă viitorul apropiat ar putea să ne aducă surprize neplăcute. “Noi am făcut tot ce se putea pentru a susţine sportul de performanţă pe parcursul anului trecut, încadrându-ne în limitele bugetului din 2019. Din păcate, fără niciun semnal, la rectificarea de buget acesta a fost mai mic cu 8 milioane, ceea ce ne-a bulversat pe toţi. Mi se pare anormal ca statul (nr – fosta guvernare) să vină şi să ne dea o lovitură de 8 milioane sperând că, până la sfârşitul anului, ne descurcăm noi. Acum este an olimpic. De aceea eu mi-aş dori să trecem de baremul de 0,05%, ca importanţă a sportului pentru această naţiune. Din nefericire, în România nu se află printre domeniile de interes şi cel mai trist e că vorbim de industrie, de sănătate, de cultură şi celelalte domenii, dar nu şi de sport. Mereu este lăsat ultimul în discuţie, având cel mai mic buget. Nimeni nu se luptă pentru sport”, a acuzat Mihai Covaliu.

Viitorul sună tot mai rău

“Şansele la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt extrem de reduse, dacă raportăm la potenţialul financiar din acest moment, comparativ cu naţiunile importante. Am mers, însă, pe ideea că sportivii noştri vor prinde maximum de formă, că au valoare individuală, iar acest lucru i-a făcut pe conducătorii de federaţii să ajungă la un obiectiv destul de optimist. Realitatea este însă, crudă, deoarece aceste medalii vin în urma unui sistem care, înainte de marea performanţă, se bazează pe sportul de masă, iar la noi asta e o reală problemă”, a mai declarat Covaliu. Preşedintele COSR susţine că un handicap îl reprezintă lipsa de cultură sportivă. “Problema legată de sistem am identificat-o, fără exagerare, plecând de la grădiniţă. Şi e foarte adevărat că dacă nu începem sportul de mici, nu avem cum să iubim mişcarea şi să ne dezvoltăm ca oameni. Iar după aceea discuţia poate merge către şcoală, acolo unde nu numărul orelor de educaţie fizică şi sport e important, ci calitatea lor. Pentru că la nivelul claselor 0-4 avem 68 de ore de educaţie fizică pe an, la clasele 5-7 avem 64 de ore, iar la clasa a 8-a rămânem cu 35 de ore! Deci 35 de ore pe an şi acelea făcute doar de cei care nu sunt scutiţi din diverse motive”, a explicat preşedintele COSR.

5 medalii a cucerit România la precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, la Rio de Janeiro, în 2016; unicul aur a fost adus de echipa de spadă feminin, argintul a venit la tenis de câmp, prin dublul Mergea – Tecău, iar cele trei medalii de bronz au fost obţinute de luptătorul naturalizat Albert Saritov, echipajul de canotaj de la opt rame cu cârmaci şi halterofilul Gabriel Sîncrăian. Perfomanţa acestuia din urmă a fost anulată ulterior, după ce Sîncrăian a fost depistat pozitiv la un control antidoping, astfel că palmaresul “curat” al delegaţiei române la Rio a rămas de 4 medalii – un rezultat atât de slab nu mai fusese înregistrat de la ediţia din 1952, cea de la Helsinki!

2016 este anul în care Mihai Covaliu a fost ales preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fostul mare campion fiind considerat soluţia perfectă pentru a ne readuce medaliile dorite, la competiţia supremă. Ca sportiv, Covaliu a cucerit aurul olimpic în 2000, la Sydney, în proba de sabie individual, iar după opt ani, la Beijing, a urcat de asemenea pe podium, obţinând bronzul. Mai mult, ca antrenor, a obţinut argintul la Londra, în 2012, cu echipa masculină de sabie!

Articol scris de Cristian Vlad