CONGRESUL AIPS – MINSK 2015 – Drepturile presei continuă să fie călcate în picioare!

Jean Paul Savart a atras atenţia asupra posturilor de radio care trebuie să plătească la competiţiile sportive mari din Europa. Petiţia pentru stoparea abuzurilor va fi depusă în Parlamentul European în cel mai scurt timp

Minsk-ul, capitala Belarusului, a fost alegerea conducerii Asociaţiei Europene a Presei pentru noul Congres, al 3-lea, care a avut loc în perioada 11-13 septembrie. 

Principalul punct de discuţie al Congresului a fost petiţia depusă de Asociaţia Franceză a Presei în Parlamentul European, prin care se arată nemulţumirea faţă de o lege prin care jurnaliştii din radio trebuie să plătească la orice competiţie sportivă din Europa. Încă din octombrie 2014, AIPS a depus o solicitare către Parlamentul European, semnată de Ioannis Daras, preşedintele AIPS Europa, David Naert şi Jean Paul Savart, prin care sunt acuzate abuzurile tot mai dese asupra presei, neacordarea acreditărilor de presă în egală măsură, interdicţia unor posturi de radio şi a unor ziare şi multe alte exemple.

 

Petiţia conţine 61 de pagini, iar în momentul de faţă se află în stadiul de aşteptare în Parlamentul European.

„Trebuie să fim uniţi, trebuie să ne solidarizăm toţi membrii AIPS din Europa, deoarece numărul abuzurilor în Franţa şi în Anglia la adresa presei e în continuă creştere. La Lyon, foarte mulţi ziarişti nu aveau voie la meciuri din UEFA Champions League, deşi stadionul este al municipalităţii, e ţinut din banii cetăţenilor şi eram interzişi. A fost nevoie de intervenţia primarului, incredibil. Dar, la Saint Etienne am avut aceeaşi problemă şi am fost nevoit să îmi cumpăr bilet. Dacă presa cumpără nişte drepturi, niciodată nu va putea scrie negativ la adresa acelei competiţii. Deja devine comerţ, nu dreptul la liberă exprimare. Ne îndreptăm spre un drum foarte periculos, iar colegii din Anglia simt cel mai bine la ce abuzuri sunt supuşi. Cum să plătească ziariştii la competiţiile sportive? Nu este normal!“, a explicat francezul Jean Paul Savart, susţinut de preşedintele AIPS, italianul Gianni Merlo, Ioannis Daras, preşedintele AIPS Europa, şi secretarul general – Charles Camenzuli.

Lobby în faţa europarlamentarilor

Pentru ca acest caz să capete greutate, preşedintele Gianni Merlo a solicitat ca fiecare ţară să dea cât mai multe exemple de abuzuri împoteriva presei, iar la următorul Congres Executiv AIPS, cel de la Doha, din Qatar, va fi încheiată şi procedura finală pentru depunerea petiţiei.

În acest sens, tot delegaţia Franţei a propus ca fiecare membru al Asociaţiilor Sportive din ţările membre AIPS să facă lobby pe lângă europarlamentarii proprii, pentru susţinerea petiţiei legate de abuzurile asupra sportivilor. „Ştiu că nu sună prea bine, dar lobby este cuvântul potrivit. Mergeţi în ţările voastre şi discutaţi cu europarlamentarii, ei sunt plătiţi din banii noştri, trebuie să ne susţină cauzele. Meseria de jurnalist s-a transformat enorm, uneori îţi dă impresia că presa înghite presa, iar pentru nişte drepturi TV, sau de radio, ajungem la situaţii incredibile“, a completat şi francezul Ambroise Perrin.

Pariurile, focul care nu poate fi stins

După aproape 2 ore de dezbateri intense, de exemple din fiecare ţară despre abuzurile presei, Gianni Merlo a ţinut să puncteze o altă problemă cu care se confruntă toate ţările, pariurile şi meciurile trucate. „Vom vorbi din ce în ce mai mult despre petiţia europeană pentru accesul liber la informaţie, e o problemă stringentă. Dar să nu uităm de lupta pe care presa trebuie să o ducă împotriva pariurilor. Dacă nu reuşim să stingem acest foc etern vom avea mult de suferit. Este nevoie de o lege europeană, pentru fiecare ţară, pentru că doar legea poate stopa asemenea ilegalităţi. Guvernele ţărilor europene trebuie să intervină, să facă tot posibilul pentru ca meciurilor aranjate la pariuri să dispară. Vom elabora şi noi un plan, iar la următorul Congres Executiv, de la Doha, și veţi afla mai multe“, a concluzionat şi preşedintele AIPS, Gianni Merlo.

Complexul Sportiv Minsk, bijuteria de 270 de milioane de euro

Minsk-ul nu mai are de câţiva ani imaginea gri a blocurilor sovietice şi imaginea comunistă e doar un mainstream folosit de manipulatori. Capitala Belarusului se dezvoltă într-un ritm ameţitor, în politică a apărut şi opoziţia care îl atacă pe preşedintele Lukaşenko, iar oamenii sunt mult mai relaxaţi când sunt întrebaţi despre acest subiect. 

Cel mai mare oraş din Belarus investeşte în sport enorm, iar în ultima vreme se văd rezultatele. Ca să facem o comparaţie, Primăria Bucureştiului a plătit 230 de milioane de euro pentru stadionul Naţional Arena. Cu 40 de milioane de euro mai mult, adică 270 de milioane de euro, Minsk-ul a ridicat în 4 ani ceva ce România ar putea avea undeva în 2600… Complexul Sportiv „Minsk Arena“ e o adevărată bijuterie, cu un velodrom acoperit, 12 terenuri de badminton, 16 de tenis de masă, două patinoare de antrenament pentru micii hocheişti, o pistă modernă de patinaj viteză, dar şi sala de 15.526 de locuri, unde își joacă meciurile echipa de hochei pe gheaţă Dinamo Minsk. 

Investiţia a fost de 270 de milioane de euro, susţinere 100% a guvernului, conform discuţiei cu Maksim Ryzhenkov, prim-vicepreşedinte al Comitetului Olimpic din Belarus, dar şi consilier al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. 

Pe lângă acest complex, Minsk-ul mai are 4-5 săli unde copiii pot practica hocheiul pe gheaţă, patinajul, două săli ultra-moderne de handbal şi baschet, un centru de echitaţie olimpic, pentru care se alocă în jur de 4 milioane de euro anual. Sportul e prioritatea numărul 1 în Belarus. Iar în minte ne punem  întrebarea: dar în România?

ALTE DISCUŢII PE ORDINEA DE ZI A SEMINARULUI

  • Prezentarea şi implicarea AIPS Europe la FOTE Minsk 2019
  • Prezentarea Festivalului Internaţional Legendele Biatlonului, la care toţi membrii prezenţi la Minsk au participat după Congres, iar conducerea AIPS a acordat premii biatloniştilor.
  • Prezentarea parteneriatului cu Universitatea de la Nicosia – programe de master pentru jurnaliştii din Europa.
  • Semnarea unui parteneriat între Federaţia Europeană de Taekwondo şi AIPS Europa.
  • Premiul AIPS Europa 2014, sportivul anului: Manuel Neuer – pentru câştigarea titlului mondial cu Germania şi performanţele de la Bayern Munchen.
  • Parteneriate ale AIPS cu Mişcarea Europeană de Fair Play, reprezentată la Congres de preşedintele Christian Hinterberger, şi cu Federaţia Internaţională de Sambo.