Concept nou pentru un viitor mai bun

grup-junioriFederația Română de Handbal este prima din țara noastră care a asigurat unui sport de echipă un Centru Național de Juniori. Proiectul este susținut de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Primăria Sectorului 1

Marius Huțu

Federația Română de Handbal a pus o nouă piatră de temelie pentru revigorarea sectorului masculin al acestei discipline, unul încărcat de istorie. Cu ajutorul Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Primăriei Sectorului 1 București a fost înființat Centrul Național Olimpic de juniori la handbal masculin. Este și primul astfel de centru susținut de COSR la sporturile de echipă. De altfel, lansarea noului proiect a avut loc în Casa Olimpică, un loc plin de semnificații pentru întregul sport românesc.
”Este un moment deosebit de important pentru handbalul de la noi din țară, disciplină care are o bogată istorie, un palmares extraordinar, iar aici vreau să amintesc cele patru titluri de campioni mondiali la masculin și medaliile cucerite la Jocurile Olimpice, trei de bronz și una de argint. Un palmares onorant, dar care în același timp ne obligă pe noi cei care azi vrem și ne dorim în continuare să facem performanță. Acest parteneriat vine în urma încheierii în luna martie a unui protocol semnat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Primăria Sectotului 1 pentru sportul de performanță, pentru dezvoltarea bazei materiale, pentru ca tinerii sportivi să aibă tot ceea ce au nevoie pentru a se pregăti”, a declarat Mihai Covaliu, președintete Comitetului Olimpic și Sportiv Român la prezentarea proiectului.

Primăria Sectorului 1 va dezvolta infrastructura

colegiul-tehnicCentrul Național Olimpic de Juniori la Handbal Masculin va funcționa pe raza Sectorului 1, în cadrul Colegiului Tehnic Media. COSR va susține cea mai mare parte din cheltuieli, în timp ce autoritățile locale s-au angajat să dezvolte infrastructura, pentru a crea cele mai bune condiții pentru sportivi. „Am anunțat de ceva timp că suntem interesați de sport, investim în sport. Eu am norocul că am câțiva directori de școli, de licee, care de asemenea doresc o investiție în sport. Un exemplu este directorul de la Colegiul Media, avem și teren unde putem să construim un bazin de înot, o sală de handbal. Au fost discuții pe această temă în cadrul Primăriei cu colegii mei, vrem să construim o sală de sport nu numai pentru antrenament, o sală având și tribune. Chiar dorim o sală pe care nu numai juniorii, ci și seniorii să poată să o folosească. Avem la Liceul Media posibilități să creăm un Centru de Excelență, avem două cămine pe care anul viitor le vom moderniza, două cămine unde sportivii, copii din acest liceu vor putea locui și vor putea să aibă condiții decente, de a se pregăti și de a învăța. Noi, Primăria Sectorului 1 investim și în handbal, investim în sport, investim și în fotbal, nu ne este frică, nu ne este teamă”, a declarat Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.

Centrul a pornit cu o grupă de 14-15 ani

Noul centru a plecat la drum cu o grupă de 16 sportivi, copii născuți în 2002-2003, coordonată de fostul portar Gabriel Borodi. ”Nu se ajunge ușor la a face ceva. Politica COSR este clar de a sprijini inclusiv partea de juniori, cea de bază, partea de unde vor apărea marii performeri. În strategia FRH am inclus și inființarea unor centre în care sportivii să se poată pregăti centralizat cât mai aproape de condițiile celor din alte țări. Am prezentat asta președintelui COSR, secretarului general, în fața Comisiei Tehnice și am găsit deschidere. De aici am pornit să găsim locul, cum aducem copiii, transferuri școlare. Și vreau să vă spun un lucru, în România sunt oameni care vor să facă treabă. Am deschis gura, am cerut niște necesități și am găsit oameni care au răspuns pozitiv. Sunt foarte mulțumit că handbalul are primul Centru Olimpic Național de juniori din sporturile de echipă. Și unul din visurile mele ca președinte este ca atât fetele, cât și băieții să aibă minimum patru centre pe întreg teritoriul țării, Centre de Excelență sau Centre Olimpice. Sper să se poată în timp, fiindcă așa considerăm noi că putem să dezvoltăm mai bine acest sport”, a prezentat proiectul Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, care în același timp a avut și un mesaj pentru grupa de copii și pentru staff-ul tehnic, prezenți la inaugurare: „Voi să vă faceți treaba, aveți o responsabilitate. Munca la care v-ați înhămat nu este ușoară, este plină de sacrificii pe această cale, dar e o viață frumoasă și plină de satisfacții dacă o duceți la capăt”.

”Un singur Centru Național nu mai este suficient”

birouHandbalul românesc a ajuns, așadar, la șase centre de pregătire în sistem centralizat, după Centrele Naționale de Excelență de la Sighișoara (masculin, juniori), Vâlcea (feminin, junioare), Brașov (feminin, junioare), Brașov (masculin, tineret) și Iași (feminin, tineret). Alexandru Dedu a explicat și care sunt diferențele între un Centru Național de Excelență și un Centru Național de Juniori: ”Diferențe nu sunt decât pe hârtie și de pârghiile de finanțare, pentru că fac parte dintr-un concept unitar. Vorbim de aceeași metodologie de pregătire în concepția noastră, ne dorim ca selecția în partea de Nord a României să ajungă la Sighișoara, iar partea de Sud să vină către București. Antrenorul lotului național de juniori, care este conducătorul centrului de la Sighișoara, alcătuiește planul de pregătire și pentru București. Sighișoara va veni aici, Bucureștiul se va duce în Sighișoara, în așa fel încât să se antreneze și să joace în comun, pentru că vrem să fie unitar”.
Șeful handbalului consideră că un singur Centru Național nu mai este azi suficient: ”Un Centru de Excelență nu este benefic. Adun vârfurile din toată țara, jucătorii în sine sunt lideri la echipele lor, dau goluri. Noi îi adunăm pe toți și îi punem la un loc. Acolo se crează un grup nou, în care nu neapărat cei mai talentați ies la suprafață, pentru că așa este natura umană. Și la final de generație, în loc să am 40 de zmei, am 2-3 zmei și mulți zmeișori. Cei care sunt sus, îi apasă pe ceilalți”.

Colegiul Tehnic Media este ”gazda”

Centrul Național de Juniori va funcționa în cadrul Colegiului Tehnic Media. Instituția este un liceu care pregătește specialiști pentru industria poligrafică, pentru industria de televiziune și cinematografie, dar are de 40 de ani și clase de handbal. ”Mai întâi a avut clase de fete, de vreo 5 ani are și clase de handbal băieți. Dăm handbalului românesc jucători cât putem, unii dintre ei au ajuns și la echipele naționale, ultimul exemplu este Bianca Bazaliu. Așteptam de mult să avem o colaborare mai strânsă cu Federația Română de Handbal”, a declarat Dan Mălăele, directorul Colegiului Tehnic Media.
Primăria Sectorului 1 are deja proiectele pentru ridicarea unui bazin de înot și a unei Săli Polivalente de 3.000 de locuri în perimetrul acestei instituții de învățământ. ”Este un calcul estimativ, dar cu siguranță nu este o problemă pentru noi, pentru Consiliul Local, pentru Primăria Sectorului 1 să construim și un bazin ultramodern și o sală de handbal ultramodernă. Am solicitat o sală cu cel puțin 3.000 de locuri, dar dacă construcția ne va permite cu mai multe locuri, o vom face așa. Primăria Sectorului 1 nu pune problema banilor”, a declarat primarul Dan Tudorache.

Concept pus la punct de Xavier Pascual

xavier-pasqualPrima grupă de 16 elevi este deja cazată și mănâncă la Colegiul Tehnic Media. Peste câțiva ani, Centrul Național de Juniori de la București va avea toată piramida în sectorul juvenil, adică grupe pe trei categorii de vârstă, 14-15 ani, 16-17 ani și 18-19 ani. Tot concepul de pregătire a fost pus la dispoziție de Xavier Pascual, antrenorul naționalei mari. După foarte mult timp, handbalul masculin românesc începe să aibă aceleași stil de antrenament la fel de sus în jos. Și, am vrea să credem, o șansă în plus pentru redresarea unei echipe naționale care a dominat lumea în urmă cu ani.

”Președintele Dedu mi-a destăinuit faptul că antrenorul principal al echipei naționale masculine, Xavier Pascual, a spus că dacă Spania ar fi avut generația aceasta de tineri handbaliști, 10 ani n-ar fi avut probleme de acum înainte. Deci iată că material calitativ pentru a face performanță există”.
Mihai Covaliu, președinte COSR