Ionuţ Barbu
Moş Niculae abia ce ne-a vizitat, Moş Crăciun e în mişcare prin supermarketuri, bradul trebuie frumos împodobit cu bomboane şi ciocolată, iar în bucătării va fi activitate intensă. O vorbă din bătrâni spune că Sărbătoarea Crăciunului a intrat în tradiţie ca, măcar în această zi din an, toţi oamenii să fie sătui. Cum să ţii cont de calorii, când sarmalele, piftia, salata de boeuf, fripturile de porc, şoriciul, cozonacii, tortul şi câte şi mai câte bunătăţi fac din Sarbătorile de iarnă o adevărată orgie culinară? Plus vinurile, şampania şi alte băuturi, măcar de dat „noroc”. Frigul şi hainele groase maschează oricum silueta, la doamne de obicei fix până la probarea rochiei de Anul Nou, când deja încep părerile de rău. E demonstrat ştiinţific că de la începutul lui decembrie până în prima parte a lunii ianuarie, oamenii îşi fac provizii de „colăcei” (şi nu din cei făcuţi din aluat), creşterea în greutate între 1 şi 3 kg fiind aproape imposibil de evitat. Chiar şi de cei activi şi pasionaţi de sport, care nu ezită să facă mişcare sau să meargă la sală şi în această perioadă. Când o plăcintă „generoasă” abia scoasă de la cuptor aduce tot atâtea calorii cât o jumătate de oră de alergat, e greu să contabilizezi caloriile şi să le ţi sub control şi dacă ai fi Usain Bolt.
Sport şi distracţie
Sunt însă soluţii pentru a nu te supăra pe cântar, fără să boicotezi meniul tradiţional şi fără a ieşi din spiritul Sărbătorilor. Ba chiar dimpotrivă, pentru că e important să vă distraţi, să mai scăpaţi de stresul cumulat peste an şi să profitaţi de timpul petrecut cu familia. Pentru asta trebuie să practicaţi cât mai mult sporturile de iarnă şi să nu vă împărţiţi timpul liber între canapea şi locul de la masă. Indiferent de vârstă, patinajul poate fi practicat cu succes din toate punctele de vedere, având în principal rezultate benefice în plan mental, ajutându-te să mai uiţi de griji şi stres. În plus, vă ajută să fiţi mai flexibili, sporeşte rezistenţa corpului şi întăreşte muşchii. La fel, orele petrecute pe schiuri întăresc organismul, te ajută să scapi de multe calorii şi pun la lucru multe grupe de muşchi. Dacă sunteţi la oraş şi aveţi parte de zăpadă, profitaţi la maximum de ea, ieşiţi cu întreaga familie, nu vă sfiiţi să-i trageţi cu sania pe cei mici, să construiţi oameni de zăpadă, sau chiar să generaţi mici „războaie” cu bulgări de zăpadă. Iar ca efectul să fie maxim, n-ar fi rău ca 15-30 de minute pe zi să faceţi şi câteva „teme” acasă, să vă puneţi sângele în mişcare cu exerciţii uşoare de încălzire, cu genoflexiuni, abdomene, flotări. Merge şi pe muzica lui Ştefan Hruşcă sau Fuego.
Atenţie la sindromul SAD!
E demonstrat ştiinţific, după luna cadourilor, a bucuriei, familiei, a meselor festive şi petrecerilor, urmează o perioadă grea din toate punctele de vedere: financiar, fizic şi psihic. Nu vi s-a întâmplat ca prima luni la serviciu după vacanţa de iarnă să fie aproape insuportabilă? Dacă da, dacă v-aţi simţit adeseori în astfel de situaţii obosiţi fizic şi psihic, cu o stare depresivă accentuată, să ştiţi că s-ar putea să suferiţi de SAD (Seasonal Affective Disorder) – tulburare afectivă sezonieră, la fel ca multe sute de milioane de oameni de pe întreg globul. Dacă mai este şi o perioadă geroasă, această afecţiune ar putea fi amplificată. Ca o curiozitate, luna ianuarie este cea mai profitabilă din an pentru psihiatrii specializaţi în tratarea depresiilor! Asta pentru că excesele de Sărbători încep să se deconteze, problemele de familie ies mai uşor la iveală în această vacanţă, iar în plus acum este de obicei momentul bilanţului, când oamenii trag linie peste ceea ce au făcut în anul/anii anteriori şi de obicei sunt nemulţumiţi. Dacă suferiţi de SAD şi nu decideţi să mergeţi la psihiatru, printre tratamentele care dau rezultate sunt includerea în program a unor activităţi care vă fac plăcere, câteva ieşiri cu prietenii şi să profitaţi cât mai mult posibil de lumina naturală. Asta pentru că specialiştii au demonstrat că SAD este asociată cu un dezechilibru la nivelul creierului, determinat şi de insuficienta expunerii la lumină, în această perioadă a iernii cu zile scurte şi înnorate.
Proiectul pilot
Aşa cum atunci când mergi la cumpărături specialiştii recomandă, pentru a evita excesele, să-ţi faci un „plan de bătaie”, a se citi o listă de produse necesare, şi să nu te duci flămând, pentru ca vei fi „inspirat” de multe produse fără rost, aşa şi pentru cei care ţin la silueta şi la condiţia lor fizică, e necesară o „listă” post-Sărbători. Printre punctele principale de pe această listă, care vor trebui urmărite spre realizare în prima parte a anului, trebuie să se regăsească:
– Nu intra în panică şi încearcă să te relaxezi, şi dacă pe cântar au apărut câteva kilograme în plus după aceste Sărbători;
– Atenţie la odihnă. Somnul de calitate poate rezolva singur multe din probleme;
– Consemnează-ţi propriile argumente pentru care merită să te apuci de sport şi să-ţi stabileşti un regim alimentar sănătos;
– Respectă programul cu trei mese pe zi, înfometarea poate fi extrem de dăunătoare;
– Hidrataţi-vă corespunzător, de preferat cu multe ceaiuri de plante;
– Evitaţi alcoolul.
Lista albă a detoxifierii
O cură de detoxifiere după Sărbători nu trebuie privită în nici un fel ca o pedeapsă pentru excesele de la Crăciun şi Anul Nou. Principalele efecte ale acestui regim alimentar nu sunt legate de sancţiuni, ci de purificare a organismului, pentru o piele mai luminoasă, o stare de spirit mai bună, un somn mai odihnitor, un aspect general mai sănătos.
Principala condiţie pentru o cură benefică de acest fel este ca alimentele consumate să fie proaspete. O listă orientativă de alimente recomandate în această perioadă include:
Usturoi / Conţine sulf şi ajută la curăţarea organismului, în plus având proprietăţi antibiotice.
Linte / Contribuie la scăderea nivelului de colesterol şi ajută la echilibrarea zahărului din sânge.
Varză / Conţine sulf, care te poate ajuta să scapi şi de medicamentele consumate, care pot deveni nocive dacă rămân prea mult în organism.
Sfeclă / Conţine betaină şi pectină, care protejează ficatul şi sistemul digestiv.
Grapefruit / Ajută la curăţarea sistemului digestiv şi poate preveni apariţia pietrelor la rinichi. Este sărac în zaharuri şi calorii.
Roşii / Protejează vasele sanguine şi sistemul imunitar, fiind bogate în vitamina C. Roşiile conţin de asemenea licopen, o substanţă cu efecte antiinflamatorii şi antiîmbătrânire;
Ulei de măsline extra-virgin / Reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge;
Seminţe de floarea soarelui / Previn creşterea colesterolului în organism.
Lămâile / Sunt pline de vitamine şi antioxidanţi.
Avocado / Aceste fructe sunt pline de antioxidanti şi contin şi gluten.
Verdeţuri (spanac, salată, pătrunjel, mărar) şi legume crucifere (varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles) /Acestea au o cantitate mare de clorofilă, care hrăneşte bacteriile bune din intestin, înmulţindu-le în defavoarea celor rele.
Iaurt / Constituie o preţioasă sursă de calciu şi conţine lactobacili care se stabilesc în intestin şi-l protejează de acţiunea microorganismelor periculoase;
Important! Apa este un element fundamental în procesul de purificare a organismului, recomandându-se consumul a minimum 2 litri pe zi.
Nu fă rău, ca să faci bine!
Trezirea la realitate după perioada euforică a Sărbătorilor poate fi dureroasă, iar din dorinţa de surmonta rapid excesele calorice se pot face multe greşeli, cu efecte dure asupra stării de sănătate. Cele mai des întâlnite greşeli de acest fel sunt:
1. Eliminarea integrală a alimentelor grele şi susceptibil nesănătoase. Cârnaţii, sarmalele, fripturile, salatele de boeuf, prăjiturile, torturile, toate acestea au contribuit la câteva kilograme în plus şi trebuiesc eliminate din alimentaţia post-Sărbători? Corect, dar în nici un caz nu e o soluţie să goleşti frigiderul şi să le treci pe toate pe lista neagră, pentru că s-ar putea crea anumite tulburări în organism. O ciorbă acrită, o prăjitură chiar, o masă de prânz cu unele din bucatele servite la festinurile anterioare, s-ar putea să fie încă necesară, ele trebuind eliminate treptat din alimentaţie.
2. Adio pâine, bun venit salatelor. Pâine într-adevăr îngraşă şi trebuie evitată, dar la paste, la cartofi, la salate. Acest aliment are propărietăţile lui importante şi una-două felii de pâine din grâu integral sunt departe de a vă face rău.
3. Post negru. Înfometarea este cea mai frecventă greşeală din începuturile de an. Metodele radicale sunt întotdeauna cu riscuri, iar în acest caz vă puteţi alege cu deficienţe de minerale, cu senzaţie de rău şi slăbiciune şi cu o lipsă de energie care poate strica începutul de an. Plus că nici cântarul nu va zâmbi prea mult la aceste eforturi, pentru că în astfel de situaţii metabolismul îşi încetineşte procesul pentru a înmagazina cât mai multe resurse.
4. Cina se serveşte în somn. Renunţarea la masa de seară n-a fost niciodată o soluţie, cu atât mai puţin acum, când tentaţia şi foamea îţi vor hărţui zdravăm ambiţia şi s-ar putea să o şi învingă, mai în miez de noapte. O masă uşoară, cât să nu-ţi fie foame, nu să te ridici cu senzaţie de saţietate, are rolul ei benefic.
5. Nu aşteptaţi minuni. E în regulă, aveţi câteva kg în plus, ştiţi exact câte şi ce eforturi faceţi pentru a scăpa de ele, dar chiar credeţi că a te cântări zilnic poate aduce altceva decât dezamăgiri dese? Dacă aţi început un program de sport şi nutriţie care să vă ajute la îndeplinirea obiectivului, atunci daţi-i şi timp pentru a-şi arăta efectele. Asta însemnând să vă cântăriţi de maximum două ori pe lună, nu după fiecare oră de sport, fiecare masă chinuită.