În căutarea viitorilor campioni

copii bazinConcursul naţional de înot ”Camelia Potec”, adresat copiilor de 9-11 ani, a ajuns la a III-a ediţie

Mihai Popescu

Fosta campioană olimpică la înot Camelia Potec continuă lăudabila iniţiativă de a descoperi noi talente pentru nataţia românească. Actualul preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern a organizat, în perioada 1-8 septembrie, a treia ediţie a cantonamentului de înot „Camelia Potec. În căutarea viitorilor campioni”. Evenimentul găzduit de Stejarii Country Club a fost realizat în parteneriat cu Federaţia de specialitate. La cantonament au luat parte 43 de copii, cu vârste între 9 şi 11 ani, selectaţi în urma precedentelor două concursuri naţionale de înot, fiecare eveniment reunind peste 250 de participanţi. Tinerii înotători, fete şi băieţi, veniţi din oraşe precum Tulcea, Piteşti, Bacău, Satu-Mare, Târgu-Mureş, Câmpina, Constanţa, Mioveni, Galaţi, Giurgiu, au beneficiat de antrenamente zilnice în bazinul de dimensiuni olimpice de la Stejarii Country Club. Ei au fost îndrumaţi atent de Camelia Potec şi de un grup de instructori profesionişti din cadrul Federaţiei.

”Selectăm copii cu potenţial, nu neapărat de pe podiumurile naţionale”

conferintaPreşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern a explicat detaliile evenimentului şi şi-a exprimat aşteptările pentru următoarea perioadă. „Ne bucurăm că acest cantonament a ajuns la cea de-a treia ediţie şi sperăm să continuăm această tradiţie şi în anii viitori. Astfel, nu doar sprijinim noile generaţii pentru a urca steagul României pe podiumurile concursurilor internaţionale, ci oferim şi un exemplu pentru societatea civilă, fiind esenţial ca tinerii să fie susţinuţi şi încurajaţi permanent pentru a-şi urma pasiunea. Noi selectăm copii cu talent, care au potenţial, nu neapărat dintre cei care sunt deja pe podiumul acestui concurs sau pe podiumurile naţionale. La această categorie de vîrstă, 9-11 ani, copiii pot progresa foarte mult „peste noapte”, pot ajunge de pe un loc 20-30 pe un loc întâi, în următorii doi ani. Avem deja campioni din primele selecţii, sunt copii campioni naţionali, internaţionali şi chiar cu recorduri naţionale. Am selectat şi în acest an 24 de copii, deşi aici la bazin sunt mai mulţi, 43, pentru că sunt şi o parte din cei selectaţi anul trecut. Vreau să specific faptul că Federaţia de Nataţie nu are nicio implicare financiară în acest proiect, care este sută la sută privat. Noi suntem dispuşi să oferim acest proiect şi altor instituţii şi autorităţi locale, pentru că avem copii talentaţi care practică înotul. La nivel naţional, deja avem circa 5.000 de practicanţi legitimaţi, obiectivul nostru este să promovăm cât mai mult acest sport şi să ajungem la 10-20.000 de practicanţi într-un an sau doi”, a declarat Camelia Potec.

La Otopeni, cea mai mare bază din sud-estul continentului

copii - Potec1Şefa FRNPM a dezvăluit că în viitor vor fi finalizate mai multe bazine, cel mai important fiind proiectul început la Otopeni. ”Bazine au început să mai apară. O să avem o bază naţională de nataţie la Otopeni, va fi cea mai mare din sud-estul Europei şi va fi gata anul viitor. Vor fi bazine acolo în care se va putea practica înot, înot sincron, sărituri în apă şi polo. Această bază este construită cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii de la Ministerul Dezvoltării. Iar anul acesta s-a mai deschis un bazin la Târgovişte, iar în 2017 va fi gata şi cel de la Brăila. Important e să avem practicanţi”, a precizat Camelia Potec.

Copiii, încurajaţi de Năstase şi Ţiriac

Pe parcursul celor opt zile ale cantonamentului, tinerii înotători au fost vizitaţi de mai multe personalităţi din lumea sportului, precum legendarii tenismeni Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, prima medaliată a nataţie româneşti la JO, Anca Pătrăşcoiu, sau fostul portar al echipei naţionale de fotbal, Bogdan Stelea. ”Camelia face o treabă foarte bună aici cu voi şi sper, şi îmi doresc să obţineţi performanţe extraordinare în nataţie”, le-a spus transmis Ilie Năstase copiilor. La rândul său, fostul partener al lui ”Nasty”, Ion Ţiriac, a avut un mesaj mobilizator pentru tinerele talente: ”Îmi doresc să văd că veţi ajunge pe cele mai înalte culmi ale sportului mondial!”.