În căutarea lui Prometeu

prometeuLa doar 12 ani, braşoveanul Erik Gulacsi a devenit cel mai tânăr alpinist de pe continent care a reuşit ascensiunea vârfului Elbrus, în Munții Caucaz.

Cristian Vlad

copil1Performanţă deosebită pentru alpinismul românesc, care se poate lăuda că are o adevărată „pepinieră” de tineri sportivi: braşoveanul de doar 12 ani Erik Gulacsi a reuşit ascensiunea vârfului Elbrus din Munții Caucaz. Acesta măsoară 5642 metri, puştiul român devenind astfel cel mai tânăr alpinist din Europa care a reuşit să ajungă pe acest pisc. Gulacsi a pornit în ascensiunea finală la ora două noaptea şi a ajuns în vârf după şapte ore de “muncă”, în condiţii extrem de dificile, traseul fiind infernal, cu un strat de zăpadă de 10 centimetri, plus ceaţă şi vizibilitate redusă. Braşoveanul este legitimat la Clubul Sportiv Montan Altitudine, iar ascensiunea finală a reprezentat o performanţă chiar şi pentru un sportiv adult. În ciuda problemelor atmosferice, Erik a parcurs o diferență de nivel de peste 1,5 kilometri, pornind de la altitudinea de 4100 m, pentru a ajunge, în numai câteva ore, la 5642 m, exact în vârful celebrului Elbrus.

Şi fetele duc steagul sus

Tânărul sportiv ardelean a fost extrem de fericit la finalul ascensiunii, mai ales că a stabilit un nou record. “Mă bucur că prima mea urcare în munți înalți a fost un succes, dar fără antrenamente asidue nu aş fi reuşit nimic până acum”, declara Erik Gulacsi, care a completat, de fapt, o performanţă tricoloră: odată cu stabilirea acestui record continental de către braşovean la categoria băieți, ambele recorduri europene pe Elbrus sunt româneşti. Cel feminin a fost stabilit anul trecut de către Dor Geta Popescu, care avea pe atunci tot 12 ani, şi a devenit cea mai tânără fată din Europa care a reuşit să cucerească acest vârf. Mica alpinistă este colegă de club cu Erik Gulacsi, fiind permanent în căutarea de noi provocări. Ea îşi doreşte să devină prima din lume care termină circuitele „7 summits” şi „7 volcanoes”, reuşind, numai în 2016, să cucerească Denali/McKinley din Alaska, cel mai înalt vârf din America de Nord, Pico de Orizaba din Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord, dar şi Aconcagua din Argentina, cel mai semeţ pisc din emisfera sudică. Toate cele trei performanţe au adus şi noi recorduri de vârstă!

22 de ghețari acoperă “Acoperişul absolut al Europei”, Elbrus, care este un vulcan inactiv, înalt de 5.642 de metri, şi care face parte din circuitul „7 summits” (cele mai înalte vârfuri montane de pe cele 7 continente) şi deopotriva din „7 volcanoes” (cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente).

Ştiați că…
În mitologie, Elbrus era muntele sacru pe care a fost țintuit Prometeu, părintele omenirii, după ce a îndrăznit să fure focul zeilor şi să îl dăruiască oamenilor, iar Zeus, furios peste măsură, a ordonat ca Prometeu să fie înlănțuit pe Elbrus, iar apoi şi-a trimis vulturul să îl sfâşie în fiecare zi şi să îi mănânce ficații?

leave a reply