Canotaj | Flotila tricoloră alunecă mândră spre Tokio

Canotajul tricolor a ieșit cu bine din vâltoarea Campionatelor Mondiale de la Linz (Austria). Palmaresul românilor: două medalii de argint și un total de șapte ambarcațiuni calificate la Tokyo 2020.

Federația Română de Canotaj rămâne un reper pentru întregul sport românesc. Forul condus de Elisabeta Lipă a crescut substanțial, în câteva zile de competiție, lotul de sportivi care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokio. Șapte bărci din cele 11 înscrise la start s-au calificat la JO 2020, cu un total de 18 sportivi olimpici. În plus, au fost obținute și două medalii de argint, extrem de importante în economia actuală a sportului românesc.
Rezultatul obținut de canotori la Campionatele Mondiale de la Linz, desfășurate în perioada 26 august – 1 septembrie, certifică o muncă de echipă bine făcută: management bun, sportivi dedicați, specialiști iscusiți. O lume mică, dar mândră, care dă din nou lecții de ceea ce înseamnă performanța sportivă.
Canotajul, ca orice sport de anduranță, presupune o luptă cu propriile limite. Cu plămânii care ard, cu mușchii care se crispează și nu mai vor să răspundă în timpul efortului uriaș, cu inima ce se zbate să iasă din piept, dar și cu mintea, care se umple de impulsuri de toate felurile. Fiecare ambarcațiune aruncată în lupta Campionatelor Mondiale are în spate o poveste proprie, ce a marcat cu temeri și speranțe drumul spre obiectivul final. Câteva dintre aceste povești le veți afla în rândurile care urmează.

Cea mai mare ”bătălie navală” din istorie

La Linz, a fost cea mai mare bătălie navală a canotajului mondial, de când se organizeză campionate mondiale. Nu mai puțin de 1190 de sportivi din 90 de țări au fost înscriși la start, ceea ce a făcut ca la multe probe să fie nevoie de cinci curse până la finală. În aceste condiții, nici vorbă să se poată dubla o probă, cum se mai obișnuia prin tabăra tricoloră.
”Am câștigat două medalii de argint la Campionatul Mondial de la Linz și am reușit să calificăm pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo șapte echipaje din cele 11 cu care ne-am prezentat la start. Strategia Federației Române de Canotaj pentru acest Campionat Mondial a fost să calificăm bărcile mici. Ne-am îndeplinit obiectivul. Mai mult, în premieră pentru noi, la acest Campionat Mondial echipajele aliniate la start au fost de sine stătătoare, nu a mai fost nevoie să dublăm sportivi. De 20 de ani nu am avut atâtea bărci calificate și atâția sportivi la start”, spune președintele FR de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Lipă: ”Lotul de canotaj al României este puternic, închegat și pregătit pentru performanțe olimpice de excepție”

Fosta mare sportivă, cvintuplă campioană olimpică, pune accent pe valoarea loturilor de canotaj ale României, aflate în acest moment în coordonarea italianului Antonio Colamonici. “Ca să înțelegeți această performanță obținută de canotorii români trebuie să vă reamintesc că, la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, România era reprezentată doar de fete, în barca de 8+1, care dubla și în proba de dublu rame. La ultima ediție noi aveam în formare dublu vâsle la categoria ușoară, iar la băieți eram inexistenți. Acum situația este total opusă, iar lotul de canotaj al României este puternic, închegat și pregătit pentru performanțe olimpice de excepție. Am aruncat în lupta de la mondiale și echipaje tinere precum simplu băieți, echipajul feminin de 4 vâsle și echipajul feminin de 8+1, cu toate sportivele sub 23 de ani, dând șansa fiecăruia să participe indiferent de vârstă. Nu poți avea pretenții de la ei dacă nu le oferi și șansa de a se bate cu cei mai buni, doar așa capătă experiență”, mai spune Elisabeta Lipă.

Ministrul Bogdan Matei: ”La Snagov se întâmplă lucru minunate”

Performanța canotorilor nu a rămas fără ecouri în țară. Ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, a salutat performanțele sportivilor. ”Şi anul acesta am investit cu prioritate în complexul naţional Snagov, pentru că ne interesează foarte mult să oferim condiţii foarte bune. Aici se întâmplă lucruri minunate şi sunt foarte bucuros. Este extrem de important să investim în anul preolimpic şi nu în cel olimpic, pentru că astfel vor putea apărea şi rezultatele. Şi în calitatea mea de român pot să spun că sunt tare mândru de rezultatele canotorilor şi le mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce fac pentru România”, a declarat Bogdan Matei.

Președintele COSR, Mihai Covaliu: ”Mi-aș dori ca exemplul canotajului să fie prealuat și de alte federații”

Și preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a lăudat strategia FR de Canotaj. ”Aceste obiective nu se pot îndeplini decât cu o echipă competentă, cu o strategie foarte bine pusă la punct, cu oameni profesionişti. Faptul că aţi reuşit să vă întoarceţi de la aceste campionate mondiale cu şapte echipaje calificate la Jocurile Olimpice înseamnă că sunteţi în grafic, că strategia a fost bună că aţi mizat pe tineri. În Federaţia Română de Canotaj avem un partener onest care urmăreşte performanţa şi care îşi respectă obiectivele. Mi-aş dori ca acest exemplu să fie preluat şi de celelalte federaţii sportive din România. Potenţial din punct de vedere al sportivilor România are, important este să luăm şi deciziile cele mai bune”, a declarat Covaliu în cadrul unei conferințe de presă organizate la Snagov, pe 10 septembrie.


Echipajele care și-au asigurat calificarea la JO 2020 (calificările nu sunt nominale)
► Patru rame masculin: Vasile Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (medalie de argint)
► Dublu vâsle feminin: Ancuța Nicoleta Bodnar și Simona Radiș (medalie de argint)
► Dublu vâsle categorie ușoară: Ionela Livia Cozmiuc, Gianina Elena Beleagă (locul 4 în finala A)
► Patru rame feminin: Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu (locul 5 în finala A)
► Dublu vâsle masculin: Marian Enache și Ioan Prundeanu (locul 6 în finala A)
►Dublu rame feminin: Amalia Bereș, Cristina Popescu – locul 1 în finala B / locul 7 la general)
►Dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă – locul 4 in finala B/ locul 10 la general)


Poveștile din spatele mâinilor bătătorite

Mondialul de la Linz a fost unul dificil pentru tricolori și din cauza neprevăzutului, care însoțește deseori sportivii la marile competiții. Cum să antrenezi problemele medicale sau accidentele de cursă?
Prima lovitură a venit încă de la plecare, când una dintre titularele bărcii de 4 vâsle, Georgiana Vasile, a fost obligată să iasă din lot din cauza unei boli transmisibile, în speță varicelă. Echipele au plecat la drum cu un surplus de temeri. Dacă mai apare vreun caz de varicelă? Dacă are loc vreo epidemie care poate măcina întreg lotul?
Din fericire, nu a fost varicelă, dar a existat o viroză care a afectat întreaga delegație, de la sportivi la conducători. ”Dureri în gât, dureri în piept, stare de vomă și slăbiciune” – au fost simptomele care au lovit din plin lotul.
Situația a fost cât pe ce să oprească barca masculină de 8+1 la ponton, la cea mai importantă cursă de la Mondiale, cea din recalificări. Unuia dintre sportivi, Alexandru Matincă, i s-a făcut rău înainte de cursă. Efectiv nu a mai putut să tragă. În delegație a fost inclusă și o rezervă, Constantin Radu, însă în momentul respectiv era la hotel. Sportivul a fost adus repede la ponton, a urcat în barcă fără niciun fel de încălzire și a tras în recalificări. Acesta a fost unul dintre motivele ratării finalei.
Tot barca masculină de 8+1 a avut parte de ghinion la prima cursă, cea din serii, când a încheiat pe locul 5, la aproape 20 de secunde de câștigătoare. Diferența este ireală, în condițiile în care românii porneau printre favoriți. ”La puțin timp după start s-a blocat cârma. Abia am terminat cursa, ne tot duceam spre alt culoar”, au spus sportivii la final.

Cursă repetată, efort suplimentar

Sacul cu ghinioane nu s-a încheiat. La dublu rame masculin, vicecampionii mondiali din 2018, Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosa porneau printre favoriții seriei lor în sferturile de finală, unde numai primele trei echipaje (din 6) promovau în penultimul act. Cursa a început bine pentru români, care s-au instalat încă de la primii 500 de metri în grupul fruntaș. Numai că, în spatele lor, polonezii s-au ciocnit de una dintre șalupele arbitrilor și au fost nevoiți să se oprească. Cursa a continuat cu cele cinci echipaje luptând aspru pentru primele trei locuri. Cu un efort uriaș, românii au trecut linia de sosire pe locul trei, asigurându-și locul între primele 12 clasate (în semifinale sunt două serii de câte 6). Cum la proba lor, 11 echipaje își asigurau prezența la JO încă de la Mondiale, era clar că biletul pentru Tokio era deja în barca lor.
Numai că, la puține secunde după finiș a venit lovitura: cursa de repetă, pentru a li se acorda polonezilor șanse egale. În aceeași zi, la câteva ore distanță, cele șase echipaje s-au aliniat din nou la start și au tras din nou la sânge cei 2000 de metri. Românii s-au clasat de data aceasta pe locul 2, dar efortul suplimentar i-a costat în ziua următoare, când a avut loc lupta pentru un loc în finală. Cozmiuc și Tudosa s-au clasat pe locul patru (au ratat finala pentru 6 sutimi de secundă), fiind obligați să se mulțumească în final doar cu biletul pentru Tokio.

Și vântul poate fi arbitru

În aceste condiții, sunt de remarcat cele șapte calificări și cele două medalii obținute.
Prima medalie a venit de la tânăra barcă masculină de 4 rame. Vasile Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari au făcut o cursă excepțională, cu un finiș care i-a urcat de pe locul 4 (pe care se aflau la 1500 m) pe treapta a doua a podiumului. Aurul a fost cucerit de echipajul Poloniei. Finala a avut loc într-o zi în care vântul a creat dezavantaj de culoar. Prin tradiție, culoarele 3 și 4 sunt rezervate celor mai valoroase echipaje, cele care au stabilit cei mai buni timpi în semifinale. Sunt însă situații când vântul îi obligă pe favoriți să-și aleagă culoarele. Așa se face că în cursa de patru rame, favoriții s-au mutat pe culoarele 5 și 6.
Aspectul este important, pentru că în aceeași zi, alte două echipaje tricolore au avut neșansa de a concura pe culoarul 1, cel mai dezavantajat de vânt. La dublu vâsle categorie ușoară, Ionela Livia Cozmiuc și Gianina Beleagă s-au clasat pe locul 4. La 4 rame feminin, Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu au încheiat proba pe locul 5.

Bodnar și Radiș, tineretul la putere

A doua medalie a fost cucerită duminică, 1 septembrie, de tânărul echipaj feminin de dublu vâsle, format din Ancuța Nicoleta Bodnar și Simona Radiș. Cele două tricolore în vârstă de 21, respectiv 20 de ani erau pe locul 5 la 1500 de metri, dar în sfertul rămas până la finiș au ridicat viteza și au trecut linia de sosire pe locul 2, după Noua Zeelandă.
România a mai avut două echipaje în finale. La dublu vâsle masculin, Marian Enache și Ioan Prundeanu s-au clasat pe locul 6. Tot pe locul 6 au încheiat și fetele de la 8+1, ratând astfel calificarea la JO (doar primele 5 locuri au prins biletul pentru Tokio). Și fetele și băieții la 8+1 (locul 1 în finala B) mai o șansă de calificare la JO la regata mondială de anul viitor.

7 este locul pe care s-a clasat România la finalul Campionatelor Mondiale de la Linz în clasamentul calificărilor la Jocurile Olimpice

Discursul impresionant al lui Colamonici

Antrenorul coordonator Antonio Colamonici închide povestea Mondialelor de la Linz cu o declarație impresionantă: ”Pentru mine performanţele adevărate nu sunt cursele pe care le-au făcut la Linz. Pentru mine rezultatul este schimbarea majoră pe care aceşti copii au reuşit să o facă în ultimii ani. Când am venit în România am venit cu o idee clară şi fixă, aceea de a câştiga medalii la Tokyo, dar m-am regăsit în ceva şi mai măreţ şi anume într-o schimbare de generaţie incredibilă. Pentru că sportivii aceştia sunt o generaţie incredibilă, sunt o Românie puternică ce priveşte înainte şi reuşeşte să viseze. Eu şi antrenorii mei nu am făcut altceva decât să ne adaptăm lor. Noi nu suntem canotajul altor ţări, noi suntem canotajul viitorului şi Tokyo nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare”, a declarat Colamonici.

Și ce final mai bun poate fi pentru această poveste frumoasă decât o altă poveste de succes? La Europenele de tineret din Grecia, România a cucerit 12 medalii: nouă de aur – una de argint – două de bronz! Mulți dintre cei care au fost la Mondiale și-au pus amprenta și pe acest succes. Tradiție, continuitate, viitor. Pe scurt, canotajul românesc!

Articol scris de Alexandru ENCIU