Campionii vin în școli

mts-grupLansarea ultimului program MTS pentru dezvoltarea sportului de masă și crearea de modele de valoare pentru „mințile tinere” va aduce în școlile, liceele și facultățile din țară o pleiadă de vedete

Daniel Ion

Palatul Victoria a găzduit, la sfârșitul lunii noiembrie, o dezabatere pe programe cu adevărat importante pentru țară. Ministerul Tineretului și Sportului a fost în rol de gazdă la lansarea programului național ”Campionii României în școli, licee și universități”, care s-a bucurat de un real succes. Era greu să fie altfel, atât timp cât alături de ministrul Marius Dunca au stat, pentru a susține acest proiect cu bătaie lungă pentru sănătatea și viitorul țării, modele cu adevărat de urmat pentru tineri, campioni de legendă ai sportului nostru, ca Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Andreea Răducan, Georgeta Andrunache, Elisabeta Lipă, Carol-Eduard Novak.
În cadrul acestui program urmează să fie organizate întâlniri ale sportivilor de performanță cu elevii și studenții, cărora le vor vorbi despre importanța practicării sportului și a educației fizice și pe care îi vor determina astfel să practice sportul. “Am gândit acest proiect, care face parte din programul de guvernare, pentru că  avem cu toții responsabilitatea și datoria să dăm încredere generației tinere, campionilor de mâine. Sportul creează modele, România are nevoie de modele, are nevoie de o redefinire a valorilor, iar modele pentru campionii de mâine sunt sportivii care au obținut performanțe. Mulțumesc campionilor olimpici, mondiali și europeni, sportivilor de performanță, pentru implicare și pentru promovarea sportului ca expresie a celei mai înalte calități umane”, afirmat ministrul Tineretului și Sportului. La activitățile derulate în cadrul programului vor participa și majoritatea celor 513 mari sportivi cărora statul le plătește pensie viageră, ca urmare a rezultatelor de excepție obținute de aceștia în cariera sportivă.
Programul „Campionii”  este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului și va fi implementat în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Comunicațiilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Direcțiile Județene de Sport și Tineret, Inspectoratele Școlare Județene, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și instituții media. Pentru promovarea lui au fost create și două spoturi publicitare (radio și TV), cu sprijinul Consiliul Național al Audiovizualului.
Programul are ca obiectiv creșterea gradului de participare activă și sistematică a copiilor și tinerilor la activități sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate, a condiției fizice și psihice, dezvoltarea comportamentelor sociale și cooptarea marilor sportivi în promovarea beneficiilor sportului.

”Mai am un picior și două mâini de dat pentru țara asta”
Component al grupului Invinctus, plutonierul Eugen Pătru a fost prezent la acest eveniment, după ce cu o zi înainte participase și rostise un discurs emoționant la Gala APS 90, de la Ateneul Român. Câștigător al medaliei de aur în finala de tir cu arcul la Jocurile Invictus 2017 cu echipa României, Pătru mărturisise că ”sportul mi-a salvat viața”, motiv pentru care a decis să se implice necondiționat și în acest program: ”Acum zece ani eram cu un picior sfârtecat în Irak. Pentru mine s-a terminat totul — așa gândeam. Cu toate acestea, am găsit puterea ca să mă implic în acest program — Invictus. Am reprezentat țara alături de ceilalți veterani. Credeți că sunt bătrân? Nu, sunt tânăr, (…) pentru țara asta mai am un picior și două mâini de dat, iar pentru proiectul Invictus am dat tot”, a spus el.

2.500 de unități școlare, din 41 de județe și Municipiul București vor fi implicate în Programul național Campionii României în  școli, licee, universități 
40 de mari sportivi s-au implicat deja în proiect și stau alături de ministrul Marius Dunca în programul de renaștere a sportului românesc

”Eu am investit în tineri încă de acum opt ani, cred că ei sunt viitorul țării și mă bucur că sportul începe să devină o prioritate națională”
Gheorghe Hagi

poza1

poza2