Delegaţia tricoloră a obţinut 21 de medalii la Jocurile Olimpice de Iarnă „Special Olympics”, care s-au desfăşurat în Austria, în perioada 15-24 martie. Cu acest prilej s-a desfăşurat şi o nouă ediţie a AIPS Young Reporters, un program al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, dedicat tinerilor jurnalişti din toate colţurile lumii, la care România a avut pentru prima dată un reprezentant
Sportivii români au obţinut 21 de medalii, dintre care patru de aur, şase de argint şi 11 de bronz, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, cel mai mare eveniment sportiv umanitar la nivel mondial din 2017, destinat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 15-24 martie, în trei localităţi din Austria – Graz, Schladming şi Ramsau.
Alexandru Marinescu a câştigat două medalii de aur la mers/alergare pe zăpadă, la 25, respectiv 50 de metri. La acelaşi sport, Theodor Bucur a cucerit aur şi argint, iar Petru-Iulian Coltor a obţinut medalii de aur şi de bronz. Maria Moşoiu a primit argint şi bronz tot la mers/alergare pe zăpadă, iar Oana Negrea şi Mara Oprea au câştigat bronzul. La competiţiile de schi alpin, şase sportivi români au urcat pe podium. Viorel Tătaru, Codruţ Moldoveanu şi Marian Ioniţă au primit medaliile de argint, iar Nicoleta Stan, Denisa Iliescu şi Andrei Cupşa, medaliile de bronz. Florin Ilie a ocupat locul 5. La patinaj artistic, Debora Radu a cucerit medalia de argint, iar Alexandru Toma s-a clasat pe locul al şaselea.
Încurajaţi de campioni olimpici şi mondiali
„Este extraordinar ce au reuşit să facă sportivii noştri, în condiţii destul de vitrege din punct de vedere al zăpezii. Tinerii au fost încurajaţi de campioni olimpici şi mondiali la schi alpin, Benjamin Raich şi Marlies Raich, precum şi de însuşi Preşedintele Austriei, domnul Alexander van der Bellen”, a declarat Roxana Ossian, şeful delegaţiei României în Austria. 15 sportivi cu dizabilităţi intelectuale au reprezentat România la Jocurile Mondiale de Iarnă. Românii au concurat la patru sporturi: schi alpin, schi fond, patinaj artistic şi mers/alergare pe zăpadă. Organizat pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul a reunit 2.700 de sportivi din 107 ţări. România a participat pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics. Special Olympics este o mişcare globală, care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei. În România, din 2003 până în prezent, Special Olympics a ajutat peste 25.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.
Exemplu de determinare pentru sportul românesc
O provocare profesională şi umană
Alături de Arnold Schwarzenegger
AIPS Young Reporters este un program al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, dedicat jurnaliştilor din toate colţurile lumii, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. AIPS le asigură participanţilor drumul, cazarea şi mâncarea, în timpul competiţiilor la care iau parte. În schimb, tinerii ziarişti trebuie să realizeze materiale în limba engleză pentru site-ul aipsmedia.com şi, totodată, să trimită în ţările din care vin articole despre evenimentul la care iau parte. În general, aceste programe se organizează la turnee care nu sunt suficient mediatizate, precum Special Olympics în cazul de faţă, sau Campionatul Mondial de fotbal feminin sub 17 ani în trecut.
«Opt zile. Numai atât am petrecut în Austria. Dar a fost de ajuns să câştig prieteni pe viaţă şi să capăt o experienţă de neuitat. A fost cred cea mai mare provocare profesională de până acum. Însă cel mai important lucru pe care l-am dobândit în respectivele zile a fost forţa. Forţa interioară. Toţi cei care au participat la competiţie erau suferinzi de boli crunte, diferiţi la înfăţişare, dar incredibil de puternici. Se bucurau din orice. Pentru ei, rezultatele erau doar cifre. Cei care au urcat pe podium s-au bucurat că au reuşit şi au împărtăşit trimful cu toţi cei prezenţi, iar cei care nu, au fost fericiţi pentru cei premiaţi»
Jurnaliştii care au participat la programul AIPS Young Reporters din Austria sunt următorii:
Bavo Delbaere – Belgia, Deyan Spasov – Bulgaria, Adela Silesova – Cehia, Tomislav Cvitan – Croaţia, Caroline Tranberg – Danemarca, Henry Rull – Estonia, Pierre Esquer – Franţa, Christian Hoch – Germania, Stvaros Markoulakis – Grecia, Tamas Huber – Ungaria, Dovile Seduikyte – Lituania, Denis Şchiopu – România, Pablo Martinez – Spania, Jakob Romeborn – Suedia.
Alexandru Marinescu, din Bucureşti – două medalii de aur la alergare/mers pe zăpadă;
Theodor Bucur, din Bucureşti – medalie de aur şi medalie de argint la alergare/mers pe zăpadă;
Iulian Coltor, din Alba-Iulia – medalie de aur şi medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Deborah Radu, din Timişoara – medalie de argint la patinaj artistic;
Maria Moşoiu, din Braşov – medalie de argint şi bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Viorel Tătaru, din Ilfov – medalie de argint şi bronz la schi alpin;
Oana Negrea, din Deva – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Nicoleta Stan, din Bucureşti – două medalii de bronz la schi alpin;
Denisa Iliescu, din Bucureşti – două medalii de bronz la schi alpin;
Andrei Cupşa, din Baia -Mare – medalie de bronz la schi alpin;
Marian Ioniţă, din Bucureşti – medalii de argint şi de bronz la schi fond;
Codruţ Moldoveanu, din Ploieşti – medalie de argint la schi alpin;
Florin Ilie, din Ilfov – locul 5 la schi alpin;
Alexandru Toma, din Timişoara – locul 6 patinaj artistic.
2.700 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale, din 107 ţări, printre care şi România, au participat la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din 2017. Participanţii au concurat la nouă sporturi: schi alpin, schi fond, floorball, floor hockey, patinaj artistic, patinaj viteză, snowboarding, mers/alergare pe zăpadă şi stick shooting.