Campionii speciali ai ţării

copertaDelegaţia tricoloră a obţinut 21 de medalii la Jocurile Olimpice de Iarnă „Special Olympics”, care s-au desfăşurat în Austria, în perioada 15-24 martie. Cu acest prilej s-a desfăşurat şi o nouă ediţie a AIPS Young Reporters, un program al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, dedicat tinerilor jurnalişti din toate colţurile lumii, la care România a avut pentru prima dată un reprezentant

denis-schiopuDenis Şchiopu / Austria

Sportivii români au obţinut 21 de medalii, dintre care patru de aur, şase de argint şi 11 de bronz, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria, cel mai mare eveniment sportiv umanitar la nivel mondial din 2017, destinat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 15-24 martie, în trei localităţi din Austria – Graz, Schladming şi Ramsau.
Alexandru Marinescu a câştigat două medalii de aur la mers/alergare pe zăpadă, la 25, respectiv 50 de metri. La acelaşi sport, Theodor Bucur a cucerit aur şi argint, iar Petru-Iulian Coltor a obţinut medalii de aur şi de bronz. Maria Moşoiu a primit argint şi bronz tot la mers/alergare pe zăpadă, iar Oana Negrea şi Mara Oprea au câştigat bronzul. La competiţiile de schi alpin, şase sportivi români au urcat pe podium. Viorel Tătaru, Codruţ Moldoveanu şi Marian Ioniţă au primit medaliile de argint, iar Nicoleta Stan, Denisa Iliescu şi Andrei Cupşa, medaliile de bronz. Florin Ilie a ocupat locul 5. La patinaj artistic, Debora Radu a cucerit medalia de argint, iar Alexandru Toma s-a clasat pe locul al şaselea.

Încurajaţi de campioni olimpici şi mondiali

„Este extraordinar ce au reuşit să facă sportivii noştri, în condiţii destul de vitrege din punct de vedere al zăpezii. Tinerii au fost încurajaţi de campioni olimpici şi mondiali la schi alpin, Benjamin Raich şi Marlies Raich, precum şi de însuşi Preşedintele Austriei, domnul Alexander van der Bellen”, a declarat Roxana Ossian, şeful delegaţiei României în Austria. 15 sportivi cu dizabilităţi intelectuale au reprezentat România la Jocurile Mondiale de Iarnă. Românii au concurat la patru sporturi: schi alpin, schi fond, patinaj artistic şi mers/alergare pe zăpadă. Organizat pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, evenimentul a reunit 2.700 de sportivi din 107 ţări. România a participat pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics. Special Olympics este o mişcare globală, care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei. În România, din 2003 până în prezent, Special Olympics a ajutat peste 25.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.

Exemplu de determinare pentru sportul românesc

adriana-iliescuDoar opt oameni dintr-o sută fac sport. Se întâmplă în ţara noastră, care este cu mult sub media europeană la capitolul mişcare, conform unui studiu făcut recent. Mai mult, aceleaşi date arată că România nici măcar nu se poate compara cu ţările nordice, care iau mişcarea în cel mai serios mod din toată Europa. Adriana Denisa Iliescu se numără, însă, printre acei oameni care fac sport cât pentru doi sau mai mulţi, în ciuda faptului că suferă de sindromul Down. Denisa, în vârstă de 22 de ani, s-a numărat printre cei 15 sportivi români care au participat la competiţia din Austria. De şase ani merge la competiţii Special Olympics. „Îmi place sportul dintotdeauna, dar îl practic din 2010. La acea vreme, profesoara mea de sport de la şcoală mi-a spus să mă apuc de sport. Pentru mine, sportul reprezintă un mod de a mă menţine în formă”, a afirmat Adriana. În 2015, Denisa a câştigat trei medalii de aur la gimnastică la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Los Angeles, SUA. La jumătatea lunii martie, ea a demonstrat din nou că are talent, ambiţie şi rezistenţă. A concurat la schi alpin, pe pârtiile din Austria, cunoscute şi preferate de aproape toţi europenii şi nu numai. Ea a cucerit două medalii de bronz în probele de slalom uriaş şi slalom super-uriaş: „Schiul este mai greu de practicat decât gimnastica. Antrenamentele sunt mult mai dificile la schi, însă satisfacţiile sunt aceleaşi”. Denisa se descurcă de minune şi în ringul de dans, după cum ea însuşi mărturiseşte. Iubeşte, totodată, arta şi mai este pasionată de fotografie. Părinţii au învăţat-o să vadă frumosul în orice. Adriana este fericită în ţara ei: „Cred că România îmi oferă tot ce îmi trebuie pentru pregătirea şi dezvoltarea mea pe plan sportiv”. Fata învaţă câte ceva de la toţi sportivii pe care îi urmăreşte, dar cel mai mult o admiră pe jucătoarea de tenis Simona Halep. „Îmi place foarte mult de Simona Halep. E idolul meu”, a mărturisit Denisa. Denisa Iliescu nu crede că statisticile alarmante îi determină pe oameni să facă lucruri benefice pentru sănătatea lor, ci sfaturile. Drept urmare, fata spune: „Îi sfătuiesc pe toţi oamenii, indiferent de situaţia în care se află, să practice un sport, oricare ar fi el. Antrenamentele sunt benefice din toate punctele de vedere”.

O provocare profesională şi umană

grup-young-reportersRomânia a trimis pentru prima dată un reprezentant la programul AIPS Young Reporters, susţinut, periodic, de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS), la diferite competiţii internaţionale. Denis Şchiopu, în vârstă de 23 de ani, redactor la agenţia de ştiri Mediafax, a fost la Jocurile Olimpice de Iarnă Special Olympics din Austria, în perioada 17-25 martie, alături de alţi 13 tineri ziarişti din 13 ţări diferite ale Europei. În Austria, a avut parte atât de pregătire profesională, cât şi de practică. Turneul din Austria a însemnat pentru el prima competiţie de nivel internaţional la care a fost prezent. Cot la cot cu ceilalţi 13 tineri jurnalişti, au experimentat puţin din fiecare tip de presă: jurnalism de presă scrisă, de televiziune, fotojurnalism sau jurnalism online. În startul programului AIPS Young Reporters, tinerii jurnaliştii au fost împărţiţi în două grupe, unii relatând despre competiţiile desfăşurate în sală, în Graz, iar alţii despre cele care au avut loc în staţiunile montane Ramsau şi Schladming. «Acolo, în munţii Austriei iubiţi de toţi europenii şi nu numai, am dat peste cea mai grozavă „redacţie”. În general, e plăcut să lucrezi într-o redacţie. Îţi sunt alături zeci de oameni, iar glumele nu sunt la ordinea zilei, ci a orei. Însă într-o redacţie din Bucureşti cel puţin lipseşte peisajul, imaginea de dincolo de geam de care ai nevoie din când în când pentru o doză de energie şi un gram de inspiraţie. Aproape de Schladming, am avut o redacţie improvizată, într-o cabană, în mijlocul munţilor. Mentori, sau „redactori-şefi”, au fost Sonja Nikcevic şi Riccardo Romani, doi jurnalişti cu experienţă din Serbia, respectiv Italia. Când făceam pauze, atunci când cei doi nu ne povesteau despre corespondenţe de război, politică sau sport, mă uitam lung pe fereastră. Sorbeam cu privirea puţin din albul zăpezii de pe crestele stâncoase ale munţilor şi puţin din verdele fad al ierbii încă acaparată de iarnă. În rest, eram ochi şi urechi. Cunoştinţele vaste ale mentorilor m-au fascinat. Erau, fiecare, o encicplopedie, un almanah. M-au făcut să-mi reamintesc de prima carte pe care am citit-o în timpul facultăţii: Jurnalistul Universal, scrisă de David Randall. Aşa erau ei. Universali. Ştiau tot din toate şi bine».

Alături de Arnold Schwarzenegger

arnold«Când mi s-a prezentat oportunitatea de a pleca în Austria, să scriu despre Jocurile Olimpice Speciale de Iarnă, am ştiut că înaintez cu doi paşi pe plan profesional, dar nu mi-a trecut prin cap că voi avea parte de o experienţă unică în viaţă, pe care aş repeta-o oricând. Şi cum să nu o fac, dacă am avut prilejul să stau la numai câţiva metri de însuşi Arnold Schwarzenegger. Degetele refuzau parcă să se mai desprindă de pe aparatul de fotografiat. Nu îmi doream decât să-l suprind în cât mai multe ipostaze şi, în acelaşi timp, fotografiile să iasă perfect. Toate, nu au ieşit. Dar una, sigur, căci mi-a fost preluată de presa irlandeză».

AIPS Young Reporters este un program al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, dedicat jurnaliştilor din toate colţurile lumii, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. AIPS le asigură participanţilor drumul, cazarea şi mâncarea, în timpul competiţiilor la care iau parte. În schimb, tinerii ziarişti trebuie să realizeze materiale în limba engleză pentru site-ul aipsmedia.com şi, totodată, să trimită în ţările din care vin articole despre evenimentul la care iau parte. În general, aceste programe se organizează la turnee care nu sunt suficient mediatizate, precum Special Olympics în cazul de faţă, sau Campionatul Mondial de fotbal feminin sub 17 ani în trecut.

«Opt zile. Numai atât am petrecut în Austria. Dar a fost de ajuns să câştig prieteni pe viaţă şi să capăt o experienţă de neuitat. A fost cred cea mai mare provocare profesională de până acum. Însă cel mai important lucru pe care l-am dobândit în respectivele zile a fost forţa. Forţa interioară. Toţi cei care au participat la competiţie erau suferinzi de boli crunte, diferiţi la înfăţişare, dar incredibil de puternici. Se bucurau din orice. Pentru ei, rezultatele erau doar cifre. Cei care au urcat pe podium s-au bucurat că au reuşit şi au împărtăşit trimful cu toţi cei prezenţi, iar cei care nu, au fost fericiţi pentru cei premiaţi»

Jurnaliştii care au participat la programul AIPS Young Reporters din Austria sunt următorii:
Bavo Delbaere – Belgia, Deyan Spasov – Bulgaria, Adela Silesova – Cehia, Tomislav Cvitan – Croaţia, Caroline Tranberg – Danemarca, Henry Rull – Estonia, Pierre Esquer – Franţa, Christian Hoch – Germania, Stvaros Markoulakis – Grecia, Tamas Huber – Ungaria, Dovile Seduikyte – Lituania, Denis Şchiopu – România, Pablo Martinez – Spania, Jakob Romeborn – Suedia.

theodor-bucurRezultatele delegaţiei tricolore în Austria:
Alexandru Marinescu, din Bucureşti – două medalii de aur la alergare/mers pe zăpadă;
Theodor Bucur, din Bucureşti – medalie de aur şi medalie de argint la alergare/mers pe zăpadă;
Iulian Coltor, din Alba-Iulia – medalie de aur şi medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Deborah Radu, din Timişoara – medalie de argint la patinaj artistic;
Maria Moşoiu, din Braşov – medalie de argint şi bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Viorel Tătaru, din Ilfov – medalie de argint şi bronz la schi alpin;
Oana Negrea, din Deva – medalie de bronz la alergare/mers pe zăpadă;
Nicoleta Stan, din Bucureşti – două medalii de bronz la schi alpin;
Denisa Iliescu, din Bucureşti – două medalii de bronz la schi alpin;
Andrei Cupşa, din Baia -Mare – medalie de bronz la schi alpin;
Marian Ioniţă, din Bucureşti – medalii de argint şi de bronz la schi fond;
Codruţ Moldoveanu, din Ploieşti – medalie de argint la schi alpin;
Florin Ilie, din Ilfov – locul 5 la schi alpin;
Alexandru Toma, din Timişoara – locul 6 patinaj artistic.

2.700 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale, din 107 ţări, printre care şi România, au participat la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din 2017. Participanţii au concurat la nouă sporturi: schi alpin, schi fond, floorball, floor hockey, patinaj artistic, patinaj viteză, snowboarding, mers/alergare pe zăpadă şi stick shooting.