Campioana olimpică este noul preşedinte!

laura-badeaFostă medaliată cu aur la Atlanta 1996, Laura Badea Cârlescu a devenit noul conducător al scrimei din România, la doar o zi după ce a împlinit 47 de ani

Cristian Vlad

Singura federaţie medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio, anul trecut, şi-a ales conducătorul, dar şi componenţa noului Comitet Executiv, iar rezultatul a fost cel aşteptat, având în vedere CV-ul impresionant: Laura Badea Cârlescu a devenit preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă! Postul numărul 1 în scrima din ţara noastră a rămas vacant din noiembrie 2016, când fostul preşedinte, Mihai Covaliu, a preluat frâiele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar lupta pentru funcţia de preşedinte a fost dură, însă dominată de fair-play. Laura Badea – campioana olimpică la floretă individual de la Atlanta 1996, şi Marius Florea – cel care a ocupat în ultima perioadă funcţia de secretar general al Federaţiei Române de Scrimă şi unul dintre cei mai buni arbitri de sabie din lume au fost cei care au încercat să obţină majoritatea voturilor la Adunarea Generală. Spre deosebire de alte federaţii, prezenţa a fost aproape de sută la sută, participând reprezentanţi ai 51 de cluburi şi asociaţii judeţene de scrimă, din totalul de 54 afiliate, iar noul preşedinte, cu un mandat de patru ani, a devenit Laura Badea Cârlescu. Campioana olimpică la floretă individual de la Atlanta 1996 a primit 32 de voturi, în timp de Marius Florea a strâns 18.

Echipă de profesionişti, venită de pe planşă

cu-boroiChiar dacă pornea favorită în cursa electorală, Laura Badea Cârlescu a părut emoţionată imediat după anunţarea rezultatelor „Ştiu că mă aşteaptă o misiune foarte dificilă, dar am încredere că alături de dumneavoastă şi de colegii din Federaţie, vom reuşi să ne îndeplinim obiectivele pentru următorii patru ani”, le-a spus celor prezenţi la vot, iar viitorul pare să fie “roz” pentru scrima românească, având în vedere numele celor care îi vor sta alături, pe parcursul mandatului. Astfel, în componenţa Comitetului Executiv se află Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Florin Zalomir, Ioana Ionescu şi Petrică Ungureanu, fiind vorba despre oameni care până nu demult au cucerit numeroase medalii pe plan internaţional, fie din postura de sportivi, fie ca antrenori. Chiar dacă s-a retras de ani buni din activitate, Laura Badea rămâne, la rândul său, o legendă a scrimei tricolore, fiind medaliată cu aur în proba individuală de floretă şi cu argint în proba pe echipe a Jocurilor Olimpice de la Atalanta, din 1996. De asemenea, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992, a cucerit o medalie de bronz, cu echipa.

A fost ambasador naţional pe lângă Consiliul Europei

Laura Badea Cârlescu nu a fost doar un nume respectat ca sportivă, având o activitate excelentă şi după retragere. După o carieră fabuloasă, ea a fost ambasador naţional pentru sport, toleranţă şi spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei din 2004 până în anul 2011, preşedintele Comisiei Sportivilor şi membru în Comitetul Executiv al Comitetul Olimpic şi Sportiv Român din 2001 până în 2005, director în Departamentul de educaţie olimpică, sport şcolar şi universitar în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (2005 – 2012), membru în Consiliul Ştiinţei Sportului din România din 2006 până în 2009, membru al Comisiei de Regulament din cadrul Federaţiei Internaţionale de Scrimă. De asemenea, a activat ca vicepreşedinte al Federaţiei Române de Scrimă din 2005 şi până la 2011, cei care au votat-o ştiind că vasta sa experienţă poate fi utilă pentru ca scrima românească să rămână minimum la nivelul actual, unul de prim rang în lume!

Are o datorie morală

cupaPentru Laura Badea, victoria de la alegerile din finalul lunii martie a venit exact la o zi după ce a împlinit 47 de ani, ceea ce i-a oferit şi mai mult optimism, în ceea ce priveşte îndeplinirea planurilor din campania electorală. ”Am o strategie bine conturată şi sper să o îmbunătăţesc în perioada următoare. A fost o luptă dominată de fair-play, fiecare a venit cu un program strategic adecvat Federaţiei Române de Scrimă. Toţi avem o datorie morală pentru această federaţie şi, bineînţeles, faţă de doamna Pascu, preşedinta de onoare a federaţiei. Aceasta a şi contat din start, important era să fie la conducere cineva pe care să îl preocupe soarta acestui for în următorii patru ani”, a spus fosta campioană, care a evitat în ultimul moment o bătălie fratricidă: fosta sa colegă de echipă, Roxana Scarlat, a renunţat la ideea de a mai candida la preşedinţia FR Scrimă.

A fost spaima Italiei

bucurieÎn afara valorii demonstrate pe planşă, Laura Badea este şi doctorand în Educaţie Fizică şi Sport. Ea a fost legitimată la CSA Steaua din anul 1986 şi a lucrat apoi în cadrul clubului, cucerind în cariera sportivă peste 40 de medalii în competiţiile oficiale internaţionale, 22 titluri de campioană naţională şi 18 Cupe ale României. ”Am petrecut 23 de ani în familia scrimei. A fost o perioadă foarte importantă din viaţa mea şi mi-a adus multe satisfacţii profesionale, dar şi personale”, a mărturisit noua “şefă” a acestui sport, care în anul 2013 a fost inclusă în Hall of Fame-ul scrimei de către Federaţia Internaţională.
Cel mai bun al carierei a fost 1996, când Laura a devenit campioană europeană, învingând-o în finala pe unguroaica Gabriella Lantos. În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, a ajuns în finală, unde a trecut de italianca Valentina Vezzali, cucerind primul şi singurul titlu olimpic românesc la scrimă feminin individual. În proba pe echipe, delegaţia României a fost învinsă în finală de Italia şi s-a mulţumit cu argint, însă Laura Badea fusese deja supranumită ”la bestia nera della noste fioretiste”, de către jurnaliştii italieni. De atunci, singura care s-a mai apropiat de performanţele sale individuale a fost Ana Maria Brânză, care, în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a fost la un pas de trofeu, dar în final a luat argintul. Acum, cele două fac echipă în staff-ul care dirijează destinele scrimei din ţara noastră!

chenar-palmaresVoi încerca să fiu permanent aproape de oameni, pentru că este cheia succesului în orice domeniu, iar acest lucru l-am promis încă din campanie. Vreau să măresc numărul centrelor olimpice pentru juniori, pentru că de acolo pleacă marea performanţă. În plus, voi colabora strâns cu administraţiile locale, cu cluburile, pentru că doar împreună vom reuşi să menţinem sus ştacheta performanţelor
Laura Badea, preşedinte FR Scrimă

3 medalii de aur a cucerit ţara noastră, de-a lungul istoriei Jocurilor Olimpice, la scrimă individual, doar una fiind la feminin. Performanţa Laurei Badea este imensă, alături de ea aflându-se alţi doi titani ai sportului românesc: medaliile de aur la masculin individual au fost cucerite de floretistul Ion Drâmbă, la Jocurile Olimpice din Mexico (1968) şi de sabrerul Mihai Covaliu, la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000).