Canotorii români au obţinut patru medalii la Campionatele Europene din Cehia, dintre care trei de aur. Cu 39 de sportivi înscrişi în competiţia continentală, canotajul are în acest moment cel mai numeros grup de sportivi lansaţi pe drumul spre JO 2020
Alexandru Enciu
Canotajul românesc alunecă spre Tokyo cu vânt prielnic din spate. Startul e cât se poate de promiţător. La Europenele de seniori din acest an, ambarcaţiunile tricolore au strălucit aşa cum se întâmpla în vremuri ce păreau apuse. Resursele canotajului, sportul ce a produs figuri de legendă, par nebănuite. Pe 13 iunie, la baza de la Siliştea Snagovului s-au reunit, la invitaţia Federaţiei Române de Canotaj, şefii celor mai importante instituţii din sportul românesc. Dorinţa forului prezidat de Elisabeta Lipă a fost de a sărbători performanţele de la Campionatele Europene, unde România a obţinut trei medalii de aur şi una de argint (locul 2 în clasamentul pe naţiuni), dar şi de a da un semnal pentru Tokyo 2020. Au fost prezenţi preşedintele COSR, Mihai Covaliu, ministrul Marius Dunca, preşedinta agenţiei Anti-doping, Graziela Vâjială, preşedinţii celor trei mari cluburi implicate în canotaj, Monica Iagăr (Dinamo), Cristian Petrea (Steaua), Gheorghe Iordache (Olimpia Bucureşti).
„Am făcut această întâlnire pentru că am văzut că se practică şi în alte ţări, am luat modelul de la alţii. E un bun prilej de a-i cunoaşte mai bine pe sportivi, de a socializa, de a discuta cu ei deschis”, a declarat preşedinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă. La orele prânzului, după terminarea antrenamentului de dimineaţă, toţi cei 39 de sportivi care au făcut deplasarea la Europenele de la Racice (27-28 mai) au venit la întâlnirea cu mai marii sportului, dar şi cu jurnaliştii. „Priviţi-le picioarele! Aici e tot secretul creşterii de valoare din ultimul timp, iar un merit considerabil îl are preparatorului fizic Florin Taşcă. La începutul pregătirii fetele lucrau cu 80-90 de kilograme la genuflexiuni, acum au ajuns la 130 de kilograme. Au crescut mult din punct de vedere fizic, iar viitorul e şi mai promiţător”, spune Viorel Talapan, unul dintre antrenorii din colectivul tehnic. Canotajul are în momentul de faţă cea mai mare masă de sportivi de valoare, dar şi de perspectivă, lansaţi pe drum spre Tokyo. Revista Sport în România a refăcut traseul ultimelor performanţe din perspectiva a doi canotori, o fată şi un băiat, Mădălina Berelş, respectiv Marius Cozmiuc.
60 de kilometri vâsliţi pe zi. Ocolul pământului în 212 zile!
Mădălina Bereş are 24 de ani (împliniți pe 3 iulie) şi s-a întors de la Europene cu două medalii de aur la gât. Ea şi colega ei din barca de doi fără cârmaci (rame) au dublat şi în proba de opt plus 1, curse câştigate de echipajele României. Legitimată la CS Dinamo, Mădălina a făcut parte şi din echipajul de ”opt” medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 şi este una dintre marile speranţe pentru Tokyo.
”Medalia de la Rio ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-a dovedit să se poate. Nu ştiu câţi au avut încredere în noi, dar mai important este că noi nu am renunţat. Domnul antrenor Mircea Roman ne-a întrebat atunci, în ziua finalei, dacă ne-am luat treningurile de reprezentare la noi. Dacă aveam pretenţii la medalii trebuia să punem treningurile în geantă pentru festivitatea de premiere, dacă nu, nu avea rost să-l mai cărăm până la pistă. În sinea noastră noi am crezut, semn că toate am avut treningul la noi. Ştiam că putem lua medalie, trebuie doar să mai demonstrăm şi practic”, spune Mădălina.
Cu încrederea crescută, fetele s-au angajat total în noul ciclu de pregătire. ”Pot să spun că este mai multă muncă decât anul trecut. Mai mult ca sigur şi pretenţiile noastre sunt altele, când am văzut că se poate. Chiar dacă suntem tinere ne dorim la fel de mult ca şi generaţiile dinaintea noastră. Am progresat mult faţă de anul trecut. Şi ca tehnică, şi ca forţă, şi ca volum de kilometri vâsliţi la antrenament. Volumul de acum e mult mai mare ca în 2016, chiar dacă anul trecut a fost an olimpic. În barca de opt, facem 28 de kilometri la antrenament, iar în bărci mici, 23-24 de kilometri. Asta înseamnă cam 50 de kilometri pe zi în barcă mică şi 60 în barca de opt”, spune Mădălina. Un calcul simplu arată că la un astfel de ritm, fetele ar face ocolul pământului în 212 zile!
Mădălina Bereş spune că un merit pentru performanţele din ultimul timp îl are şi preparatorul fizic Florin Taşcă. ”S-a văzut plusul. Şi înainte de Jocuri am lucrat cu el, dar acum ne-am simţit mai puternice. Este bine că va continua alături de noi până la Tokyo. Ştiu că şi-a pus în cap să ne crească masa musculară până la Jocurile Olimpice . La canotaj, masa activă este foarte importantă pentru că, aşa cum spune domnul Roman, masa duce barca. Noi ne dorim să creştem, iar idealul ar fi să arătăm ca americancele. Dar deocamdată eu am 74 de kilograme şi mă simt foarte bine”, spune campioana.
Model pentru sora ei, Amalia
Până la Racice, Mădălina Bereş nu avea nicio medalie europeană de aur în palmares, nici la junioare, nici la senioare. ”Mi-am dorit foarte mult aceste medalii şi mă bucur că au ieşit, ai ales la doi fără cârmaci, unde anul trecut nu ne-a mers cum am vrut. La Europene, am început cu proba de culoar de la opt dimineața şi mai apoi am tras doi fără cârmaci, aşa că am fost un pic obosite. Când am văzut că britanicele sunt atât de tari şi că danezele ne dau cinci secunde, ne-am zis Doamne, ce ne facem? Dar s-a văzut a doua zi, când am fost odihnite, care este adevărata valoare”, punctează Mădălina.
Pentru acest an, fetele mai au un obiectiv major, Campionatele Mondiale, programate la finele lui septembrie în SUA, la Sarasota. ”Până la Mondiale mai creştem. Este un obiectiv important şi abia aştept să ne măsurăm forţele cu americancele, neo-zeelandezele sau cu australiencele”, susţine sportiva născută la Mogoşeşti-Siret (judeţul Iaşi).
Dincolo de prieteni şi colegi de cantonament, Mădălina are şi două legături puternice, de suflet, la Snagov. Prima este legată de ”jumătatea” ei, Vlad Dragoş Aicoaboe, medaliat şi el cu argint la Europene în proba de 4 rame. ”Ne susţinem reciproc, iar el este mai puternic decât mine. Niciodată nu spune că e greu la antrenament. La Europene, am avut emoţii mai mari la cursa lui, decât la a mea”, spune Mădălina.
A doua legătură este una de sânge. În lot se află şi sora sa, Amalia, în vârstă de 20 de ani. ”Amalia este mai puternică fizic decât eram eu la vârsta ei. Întotdeauna m-a luat ca reper. Chiar şi acasă, lua carnetul meu din clasele 1-4, pentru a vedea ce note aveam, pentru a le depăşi”, punctează sora cea mare a familiei Bereş.
Despre colega ei din barca de doi fără cârmaci, Mădălina are numai cuvinte de laudă: ”Laura Oprea este cea mai puternică din lot, iar de aceea este strocul bărcii de opt. Este o barcă greu de dus. Ne înţelegem bine, iar când ceva nu merge discutăm pe apă, discutăm şi găsim împreună soluţiile. Cred că ne completăm reciproc”.
Marius Cozmiuc, purtătorul de drapel până la Tokyo
La 24 de ani, Marius Cozmiuc este veteranul lotului olimpic şi, pe deasupra, căpitanul stabilit ”în vestiar” prin votul colegilor. Marius a cucerit la Racice medalia de argint la 4 rame, alături de Vlad Dragoş Aicoboae, Cristian Ivaşcu şi Ciprian Tudosa. Dintre cei patru, el este singurul care s-a aflat în acest echipaj și în urmă cu patru ani, când s-a cucerit ultima medalie europeană (tot de argint). ”A fost un campionat destul de tare. Nu mă aşteptam ca atât de multe ţări să treacă linia de sosire într-un timp atât de scurt. S-a mers compact. Echipajul nostru este unul tânăr, foarte încrezător, serios şi sper să mergem până la Tokyo în aceeaşi formulă. Important este să fim sănătoşi”, spune Marius.
Căpitanul lotului masculin crede că băieţii vor ajunge la Tokyo cu mai mult de un echipaj, cât a fost la Rio. ”În primul rând, mă mândresc şi mă bucur că băieţii m-au ales căpitan şi au avut încredere în mine. Vreau ca şi din această postură să-mi fac treaba cât mai bine şi să le fiu exemplu colegilor. Eu zic că mergem la Tokyo cu mai mult de un echipaj. Şi băieţii din opt sunt tineri şi vor mai căpăta experienţă până atunci. Avem un echipaj promiţător de dublu vâsle, poate şi un peror (nr – doi fără cârmaci). Mulţi dintre băieţi încă mai concurează la Mondialele de tineret”, punctează canotorul care a participat la JO 2012 şi JO 2016.
Şi la lotul masculin au apărut unele modificări în colectivul tehnic, planurile de pregătire fiind asumate de italianul Antonio Colamonici (45 de ani). ”Este un antrenor bun, s-a simţit mâna lui. El a venit şi cu o idee frumoasă. Ne-a spus să pregătim un steag tricolor, pe care să semneze toți cei care se înscriu pe drumul către Tokyo. S-au strâns ceva semnături. Avem datoria să-l ducem până la Jocurile Olimpice, trecând prin toate obiectivele intermediare. Steagul este la mine, eu trebuie să-l duc până la Tokyo”, mai spune Cozmiuc.
Palmaresul tricolor la Campionatele Europene
Medalii de aur
4 rame – feminin: Beatrice Parfenie, Alina Elena Pop, Cristina Popescu, Georgiana Paraşcanu (echipaj cu o medie de vârstă de 21 de ani!)
2 f.c. – feminin: Mădălina Bereş şi Laura Oprea
8+1 – feminin: Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrila, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereş, Iuliana Popa, Adelina Boguş, Laura Oprea – Daniela Druncea
Medalie de argint
4 rame – masculin: Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa
Locul 4
Dublu vâsle categorie uşoară – feminin: Ionela Lavinia Lehaci, Geanina Beleagă
Locul 6
8+1 – masculin: Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Cosmin Pascari, Constantin Adam, Adrian Damii, Alexandru Ciprian Matincă, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei – Adrian Munteanu
„Mă bucur că văd un număr mare de sportivi în loturi, asta îmi dă speranţă şi putere de a mă lupta pentru ei. Trebuie să fim foarte atenţi la generaţia asta, important e că sportivii îşi doresc, sunt dăruiţi sută la sută. Rezultatele nu au cum să nu apară.”
Elisabeta Lipă, Preşedinte FR de Canotaj