Balcaniada de fotbal a presei sportive

În perioada 8-12 octombrie, la Ohrid (Macedonia) va avea loc a 3-a ediție a Balcaniadei de fotbal a presei sportive. România (deținătoarea ”en titre” a trofeului) va fi reprezentată de o selecționată formată exclusiv din jurnaliști timișoreni, onoare acordată de președintele Asociației Presei Sportive din România (APSR), Dumitru Graur.

Antrenor-jucător al selecționatei ”tricolore” va fi celebrul ex-internațional Iosif Rotariu, regulamentul competiției permițând prezența unui fost jucător. La conferința de presă organizată la Hotel Casa de la Rosa din Timișoara, ”Roti” a declarat: ”Mă bucur și mă simt onorat că voi participa la acest turneu din Macedonia. În urmă cu câțiva ani chiar am jucat la echipa presei, am o relație bună cu jurnaliștii din Timișoara. Acum am și eu posibilitatea să critic pe unii dintre ei, cât am fost jucător ei m-au criticat pe mine. Cel mai important e că domnul Graur s-a gândit ca noi, cei din partea de vest, să reprezentăm România la acest eveniment. Cu siguranță vom fi printre participanții care vom avea un cuvânt de spus. Sper să reprezentăm cu cinste România”.

Din delegația României fac parte Dumitru Graur (președinte APSR), Octavian Stăncioiu (selecționer și manager al naționalei ”tricolore”) și lotul de jucători (cu numerele pe care le vor avea pe tricou la competiție):

Portar:

1. Adrian Cireap. Născut 1966. Activitate mass-media: TVR Timișoara, fost la Radio Timișoara, ”Fotbal vest”.

Jucători de câmp:

2. Cosmin Dan. Născut 1983. Activitate mass-media: fotoreporter ”Ripensia Sport Magazin”, Mediafax, ”Fotbal vest”, regelefotbal.ro, cosmin-dan.ro, sporttim.ro, ripensiatimisoara.ro, fost la sport365.ro, NewsIn.

3. Ionuț Suciu. Născut 1985. Activitate mass-media: TV Digi 24 Timișoara, TV Digi Sport1, fost la ”Fotbal vest”, Analog TV, Radio Campus.

5. Bogdan David. Născut 1974. Activitate mass-media: freelancer, fost la ”Regele Fotbal”.

6. Dan Coclici. Născut 1968. Activitate mass-media: freelancer, fost la ”Forum studențesc”, ”Academia Cațavencu”, ”Ziarul Financiar”, ”Realitatea bănățeană”, ”Prima oră”, ”Bănățeanul” (redactor-șef), ”Viola” (redactor-șef).

7. Valentin Sămînță. Născut 1967. Activitate mass-media: freelancer, fost la ”Forum studențesc”, ”Timișoara”, ”Realitatea bănățeană”, ”Prima oră”, ”Bănățeanul”, ”Viola”, ”Arădeanul”.

8. Octavian Stăncioiu. Născut la 30 septembrie 1970, la Sânandrei (jud. Timiş). Activitate mass-media: “Renaşterea bănăţeană” (debut în 1995), TV Europa Nova (Timişoara), “Tineretul Liber”, “Focus vest”, “Regele Fotbal” (director fondator şi redactor-şef), “Ziua de Vest”, “Sport Total”, sport365.ro, regelefotbal.ro. Redactor şef al revistei „Ripensia” Timişoara.

9. Răzvan Anghel. Născut 1987. Activitate mass-media: “Ziua de Vest”. Fost jucător la CFR Timișoara (D2).

10. Iosif Rotariu. Antrenor, jucător și căpitan al echipei.

Pentru turneu, naționala României a comandat un superb echipament marca Macron, compus din tricouri galbene, șorturi albastre și jambiere roșii, adică exact combinația folosită de naționala ”mare” a României la turneele finale ale Campionatelor Mondiale din 1970 și 1990, la ultimul Iosif Rotariu fiind titular al ”tricolorilor”. Pe tricou sunt steagul național al României și sigla APSR, iar pe spate scrie ”România”, cu litere arhaice românești (fontul Zamolxis I Regular).

Turneul se va juca pe teren redus, în formula 5+1, două reprize a câte 15 minute, în sala Sports Centre Biljanini Izvori din Ohrid. Găzduirea participanților va avea loc la Hotel Inex Gorica din Ohrid, stabiliment de cinci stele situat pe malul lacului Ohrid (care delimitează granița dintre Macedonia și Albania).

Va fi a treia ediție a acestei competiții anuale, numită, oficial, Balkan Mini-football Tournament for Journalists și dotată cu trofeul Nikolai Kolev-Michmana Cup. Prima ediție a avut loc în 2012, la Bansko (Bulgaria) și a fost câștigată de echipa Bulgariei; la a doua ediție, în 2013, la Bușteni (România), trofeul a fost obţinut de România. Astfel, până acum, s-au impus doar gazdele. Nikolai Kolev, poreclit Michmana, a fost un celebru comentator TV bulgar, stins din viață în 2004, la 72 de ani. În memoria sa, Asociația Bulgară a Junaliștilor Sportivi, organizatoarea ediției inaugurale, a dat numele acestui trofeu, care este transmisibil, el aflându-se acum în posesia României.

În paralel, la Congress Hall din Gorica va avea loc și Congresul Sud-Est European al Presei Sportive, la care se vor pune bazele Uniunii Balcanice a Presei Sportive și la care România va fi reprezentată de Dumitru Graur și Octavian Stăncioiu.

În imaginea alăturată, secvență de la conferința de presă de la Timişoara: Iosif Rotariu (dr.) alături de Octavian Stăncioiu, trofeul competiției și tricoul naționalei României