Avram Iancu, propus “Man Of The Year”

avram-iancu-copertaPrimul sportiv care a străbătut Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră, fără costum de protecție, ar putea fi premiat de către World Open Water Swimming Association

Cristian Vlad

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a traversat fluviul Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, fără costum de protecție și fără materiale ajutătoare, este aproape de o nouă performanță, de data aceasta din punct de vedere al recunoașterii internaționale. Sportivul român are șanse mari de a câștiga titlul de “Man Of The Year”, oferit de către World Open Water Swimming Association și el a mărturisit că este convins că românii îl vor vota în număr mare în sondajul efectuat de această asociație pe site-ul oficial. Înaintea sa, doar două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care în anul 2000 a înotat timp de aproape două luni în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Hughes a terminat același traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot. Acum, Avram Iancu a înotat aproape 3.000 de kilometri de-a lungul fluviului care străbate zece țări, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, și are afluenți din alte șapte țări. Sportivul român a trecut prin patru capitale, Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad, iar aventura sa a fost presărată cu peripeții: de-a lungul celor 2.860 de kilometri a suferit de hipotermie, s-a luptat cu o serie de curenți foarte puternici, în special în Budapesta, plus un accident nefericit. “M-am lovit puternic de o buturugă pe care nimeni nu a observat-o că se afla în apă. În urma loviturii am avut o rană deschisă la piept, care s-a vindecat foarte, foarte greu, cam într-o lună, din cauza mediului umed în care eram”, povestit bibliotecarul din Petroșani.

Omul recordurilor

Bătălia pentru titlul de “Man Of The Year”, oferit de către World Open Water Swimming Association, va fi, poate, mai dură decât cea cu apele Dunării. Rivalii săi la trofeu sunt 12 sportivi de top pe plan mondial, de pe toate continentele: Argentina, Franța, Australia, Olanda sau Italia sunt doar câteva țări reprezentate în această competiție. “Niciodată un român nu a fost nominalizat pentru titlul de Man Of The Year și mă bucur că țara noastră intră, prin mine, în lumea înotului mondial în ape deschise. Am dat de milioane de ori din brațe în cele 89 de zile, dar acum nu mai pot face nimic. În schimb românii o pot face, votându-mă în acest clasament. Acest concurs este un test de solidaritate națională și sunt sigur că numărul voturilor pentru mine va fi foarte mare”, a declarat Avram Iancu, convins că are mari șanse de succes, deoarece performanța sa este unică în lume. Înainte de traversarea Dunării de-a lungul fluviului, românul a mai avut o performanță recunoscută pe plan mondial, reușind să străbată Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren. Sportivul nostru a înotat continuu, timp de aproape 18 ore, și a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franța și Marea Britanie. A fost cea de-a patra tentativă a sa, de data aceasta cu succes!

“Pe întreg parcursul Dunării am strigat de nenumărate ori “Trăiască România!” pentru că eu cred cu tărie în puterea poporului nostru.” (Avram Iancu)

2 luni durează votul inițiat de World Open Water Swimming Association, începând pe data de 1 noiembrie, urmând a se încheia în prima zi din 2018. Numele lui Avram Iancu se găsește la numărul 5, pe lista celor 13 sportivi propuși la râvnitul trofeu, iar cei care doresc să îl voteze trebuie doar să se înregistreze pe siteul oficial al organizației.

poza-interior