Aurul care anunţă aur

coperta-canotajEchipajul feminin de 8+1 la canotaj a câştigat Cupa Mondială de la Lucerna, cea mai importantă verificare, şi ultima, înainte de Campionatele Mondiale din SUA

Alexandru Enciu

Canotajul românesc alunecă pe valuri de speranţă spre Jocurile Olimpice de la Tokio 2020. După Campionatele Europene de la Racice, unde echipajele tricolore au obţinut trei medalii de aur şi una de argint, flotila românească a dovedit că este performantă şi la întâlnirea cu elita mondială.
La Regata de la Lucerna, a treia etapă de Cupă Mondială din 2017, practic finala competiţiei, echipajul feminin de 8+1 s-a impus de o manieră entuziasmantă, devansând puternica selecţionată a Noii Zeelande. Marea Britanie şi Olanda, următoarele clasate, nu au mai contat la raportare, atât timp cât fuseseră învinse şi la Europene.
La Lucerna, FR de Canotaj a înscris o singură barcă în competiţie, cea de 8+1, tocmai pentru a-i testa forţa în confruntarea cu ambarcaţiuni şi de pe alte continente. Americancele, campioane olimpice en titre, au ocolit strategic această probă, amânând confruntarea pentru Campionatele Mondiale, programate la ele acasă, Sarasota (23 septembrie – 1 octombrie). Proba feminină de 8+1, specialitate românească timp de câteva decenii, va fi una dintre ţintele FR de Canotaj pentru Jocurile Olimpice de la Rio.
Din motive obiective, România a făcut schimbul de generaţii în barca de 8+1 în anul anterior Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Au fost multe fluctuaţii şi multe temeri, însă medalia de bronz cucerită la Jocurile Olimpice de pe tărâm sud-american a confirmat drumul bun al acestei ambarcaţiuni şi valoarea lotului. Celelalte forţe ale canotajului au făcut schimbul de generaţii imediat după Rio, astfel că România are deja un mic pas înaintea celorlalte contracandidate.

Medie de vârstă ideală – 23,7 ani

echipaj-femininDupă Rio, echipajul de 8+1 a rămas în proporţie de 66%. Au plecat trei sportive, Roxana Cogianu, Ioana Strungaru şi Andreea Boghian (ultima retrasă la numai 25 de ani!) şi au intrat în barcă Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu şi Denisa Tîlvescu. Toate cele trei nou venite aveau în spate rezultate bune şi foarte bune obţinute la juniori şi tineret, astfel că nu au avut nevoie decât de o integrare în echipa cea mare. Laura Oprea a trecut pe poziţia de stroc – cea mai importantă poziţie dintr-o barcă, practic rama care imprimă ritmul –, iar barca a început să alunece ca unsă. Dincolo de ştiinţa colectivului tehnic coordonat de Mircea Roman, de a echilibra forţele în barcă şi de a face ghidajele necesare, a contat şi pregătirea fizică făcută în cantonament la începutul anului. Media de vârstă a echipajului tricolor este în momentul de faţă unul ideal, 23,7 ani.

8+1 – feminin (Lucerna): Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrila, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereş, Iuliana Popa, Adelina Boguş, Laura Oprea – Daniela Druncea

8+1 – feminin (JO Rio 2016): Roxana Cogiana, Ioana Strungaru, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian – Daniela Druncea

Declaraţii optimiste după Lucerna

poza-micaLa Lucerna, barca tricoloră a dat dovadă de forţă şi caracter. Cursa a fost extrem de strânsă până la 1.500 de metri, cu o luptă fantastică între România şi Noua Zeelandă. Înainte de a se intra pe ultimii 500 de metri ai cursei, diferenţa între cele două echipaje a fost de numai trei sutimi de secundă, în favoarea României. Pe ultima parte, tricolorele au ridicat ritmul şi s-au distanţat fără a mai putea fi ajunse. Victoria reuşită cu un timp excelent, 6:02,810, a deschis robinetul speranţei în tabăra tricoloră. ”Ne aşteptam la o luptă dură. Ne-am gândit că nicio cursă nu seamănă cu cealaltă, dar se vede clar că antrenamentul pe care l-am făcut în ţară ne-a ajutat foarte mult pe ultima parte. Şi acolo am câştigat”, a declarat Laura Oprea. ”Cursa a fost mult mai bună ca la Europene, am prins mai multă încredere în noi. După acest rezultat putem spune că suntem favorite la Campionatele Mondiale şi încercăm să obţinem acelaşi loc şi la Sarasota”, a punctat şi Mădălina Bereş. Laura Oprea şi Mădălina Bereş au câştigat titlul european la doi fără cârmaci (rame) şi vor rămâne conectate şi la această probă, chiar dacă la Lucerna au tras numai la 8+1. Antrenorul Mircea Roman a lăudat stăpânirea de sine a fetelor şi consideră rezultatul ca pe unul mai mult decât promiţător. ”Fetele au dat dovadă în sfârşit de luciditate şi privim mai cu încredere de acum Campionatele mondiale”.
Elisabeta Lipă, cvintuplă campioană olimpică la canotaj şi preşedinte al FR de Canotaj, priveşte la rându-i mai lniştită spre viitor. ”Cred în potenţialul fetelor, chiar am venit de la această competiţie încrezătoare că se poate. Pe ultimii 500 de metri ai cursei le-au dat neo-zeelandezelor peste două secunde, ceea ce arată că au pregătire, că au ambiţie, au voinţă şi au şi dorinţă”.

Laude şi pentru băieţii de la 8+1

grup-cu-lipaElisabeta Lipă a ţinut să remarce însă şi echipajul masculin de 8+1, chiar dacă băieţii nu au urcat pe podiumul de premiere. În componenţa Constantin Adam, Adrian Damii, Ciprian Tudosa, Sergiu Vasile Bejan, Cristian Ivaşcu, Constantin Radu, Marius Vasile Cozmiuc, Cristi Ilie Pîrghie – Adrian Munteanu, echipajul tricolor s-a clasat pe locul 4 la finele unei curse în care ritmul l-a dat echipajul Germaniei, deţinătorul celui mai bun timp din istoria probei. ”Cu un echipaj tânăr, barca masculină de 8+1 a încheiat finala probei pe locul 4, însă cu un timp bun, care dovedeşte că băieţii sunt în progres. Dacă stau să mă gândesc bine, România nu a mai avut din 2004 un echipaj de 8 într-o finală de Cupă Mondială, iar acum băieţii noştri s-au luptat cu Germania – vicecampioană olimpică şi deţinătoare a celui mai bun timp din istorie, Australia – întotdeauna o forţă, Olanda – medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio. Nu pot să nu remarc şi faptul că Marea Britanie, care este campioana olimpică en titre, a încheiat proba pe locul 6, după băieţii noştri”, a punctat Elisabeta Lipă.