Au intrat în elită!

copertaSelecţionata Under 20 a României a promovat în Divizia A, după ce a obţinut şapte victorii consecutive, în grupa de la Oradea

Cristian Vlad

Succes superb obţinut recent de selecţionata Under 20 a României, care ne dă speranţe că baschetul românesc are viitor: micii tricolori au scris istorie, reuşind să învingă favorita certă, Croaţia, în finala Campionatului European divizia B! Baschetbaliştii coordonaţi de pe margine de Tudor Costescu erau calificaţi deja în Divizia A, odată cu accederea în finala grupei care a avut loc la Oradea, primele trei clasate urmând să evolueze anul viitor în primul eşalon valoric. În ultimele două partide, ei au demonstrat, însă, că se pot lupta oricând cu marile puteri ale continentului: în semifinala cu Rusia, au trecut peste şocul unei egalări obţinute in extremis de adversari şi au făcut diferenţa în prelungiri. Apoi, în ultimul act, au trecut de Croaţia, echipa văzută drept favorită certă a competiţiei, la o diferenţă de 13 puncte, după un meci dominat autoritar în cea de-a doua jumătate a sa! România a cucerit, astfel, trofeul FIBA U20 European Championship 2017, divizia B, iar performanţa a fost întregită de apariţia căpitanului Nandor Kuti şi a lui Emanuel Căţe în „All Star Five”. Mai mult, pivotul naţionalei noastre a fost declarat şi MVP-ul întrecerii găzduite de Oradea, Căţe fiind omul decisiv atât în partida cu Rusia, cât şi în finala contra Croaţiei.

Nimeni nu i-a putut opri

poza1Până la partidele decisive, contra principalelor rivale la promovarea în elita Europei, micii tricolori au învins pe rând Georgia cu 63-51, Malta cu 84-65, Macedonia cu 68-63, Albania cu 74-47 şi Portugalia cu 61-57. Practic, a fost „un galop de sănătate” al României, care a avut un parcurs perfect în turneu, în care a înregistrat şapte victorii din tot atâtea jocuri disputate, chiar dacă câteva adversare au fost la un pas să spulbere visul tinerilor antrenaţi de Tudor Costescu. În competiţie au fost implicate nu mai puţin de 21 de echipe, iar „Vulturii” Under 20 au fost felicitaţi la final de însuşi preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun: „Ne bucurăm foarte mult pentru această victorie, a fost un turneu foarte disputat. Am aliniat o echipă solidă şi s-a văzut în rezultate. O performanţă bună pentru baschetul românesc, este un început de drum, sperăm ca mulţi dintre aceşti tineri, jucători care au confirmat la această categorie de vârstă, să confirme şi la lotul naţional de seniori. Suntem foarte fericiţi, mulţumim staff-ului, mulţumim oraşului Oradea pentru susţinere şi pentru această sală minunată. Am câştigat şi ne bucurăm că baschetul românesc încet, încet începe să prindă aripi”.

„Şcolit” la Real Madrid

Emanuel Căţe, românul devenit MVP al competiţiei de la Oradea, are o poveste specială: pivotul român (2,06m, 100 kg) s-a remarcat la Campionatul European sub 16 ani de la Sarajevo, în 2013 şi a primit o ofertă de la Real Madrid. Apoi a trecut testele medicale la celebra grupare iberică, impresionându-i pe tehnicienii clubului, astfel că a semnat contractul cu „albii”! „A fost un vis care s-a împlinit, să joc la unul dintre cele mai puternice cluburi din Europa. Munca mea a fost recompensată”, a explicat Căţe, care a cucerit titlul categoriei sale de vârstă în Spania, cu Real Madrid, Torneo de de L’Hospitalet şi Adidas NGT, varianta Euroligii la juniori, într-o finală împotriva echipei Steaua Roşie. În Euroliga pentru jucători sub 18 ani, Căţe a avut medii excelente: 8,5 puncte, 7,8 recuperări şi 2,3 capace pe meci! Cum la echipa „mare” a madrilenilor era imposibil să evolueze, la o vârstă atât de fragedă, a fost împrumutat de Real la clubul Betis Sevilla, echipă care îi mai are în componenţă pe cunoscuţii Carlos Cabezas sau Bostjan Nachbar!

Căpitan învăţat cu trofeele

poza2Nandor Kuti este şi el printre remarcaţii grupei care a avut loc la Oradea, iar troful cucerit, plus includerea sa în cel mai bun „5″ al competiţiei întregesc un sezon perfect pentru tânărul jucător. Căpitanul naţionalei sub 20 de ani a României a câştigat în urmă cu două luni şi Liga Naţională de baschet, alături de colegii de la U-BT Cluj Napoca, iar antrenorul Silvăşan a anunţat că, din sezonul viitor, îi va oferi tot mai multe minute pe terenul de joc. De altfel, Nandor Kuti a decis să îşi prelungească în urmă cu trei săptămâni contractul cu gruparea ardeleană, pentru care evoluează de la vârsta de 13 ani!

România
Jucători: Georges Darwiche, David Engi-Rosenfeld, Tudor Gheorghe, Nandor Kuti, Andrei Iliescu, Bogdan Nicolescu, Radu Vârnă, Bogdan Popa, Sebastian Ionescu, Ionuţ Berceanu, Emanuel Căţe şi George Diaconescu.
Staff tehnic: Tudor Costescu (antrenor principal), Ionuţ Bascoveanu şi Alexandru Ziguli (antrenori secunzi), Cosmin Radu (preparator fizic), Alin Grigoraş (maseur) şi Ioan Constantin (team-manager).

Finala: Croaţia – România 67-80 (18-16, 15-10, 11-26, 23-28)
Marcatori România: Căţe 20p (14 rec., 2 p.d., 1 int., 1 capac), Gheorghe 16p (4X3, 4 rec., 8 p.d., 1 int), Vîrnă 15p (2 rec., 2 p.d., 1 int., 2 capace), Nicolescu 10p (2 rec.), Popa 6p (4 rec., 2 p.d.), Kuti 5p (7 rec., 2 p.d., 1 int., 2 capace), Ionescu 4p (1 rec.), Diaconescu 2p (1 int., 1 capac), Engi 2p, Berceanu (1 rec.). Au mai jucat Iliescu şi Darwiche.

Semifinala: Rusia – România 79-87 (17-26, 29-19, 5-13, 21-14, 7-15)
Marcatori România: Căţe 19p (10 rec., 1 p.d., 6 capace), Kuti 16p (5 rec., 3 p.d., 3 int.), Popa 15p (7 rec., 2 p.d., 1 int., 1 capac), Nicolescu 12p (9 rec., 1 p.d.), Vârnă 10p (2 rec., 2 p.d., 1 int.), Darwiche 7p (2 rec., 2 int.), Diaconescu 4p (4 rec.), Ionescu 3p (1 int.), Gheorghe 1p (2 rec., 3 p.d., 1 int.), Berceanu (1 rec.).