Lotul României pentru Campionatele Mondiale de la Doha a fost conturat. Președintele Florin Florea a dezvăluit obiectivele pentru întrecerile din Qatar.
Atletismul românesc este în fața unei mari provocări, Campionatele Mondiale de seniori de la Doha (Qatar). În perioada 26 septembrie – 6 octombrie, nu mai puțin de 10 reprezentanți vor încerca să se autodepășească și să readucă România pe harta națiunilor cu un cuvânt de spus.
Nu mai puțin de nouă sportivi s-au calificat cu barem la Campionatele Mondiale. A zecea prezență, obținută de Bianca Perie-Ghelber, a venit în urma unei invitații a forului internațional (IAAF). „Am avut nouă sportivi calificați cu barem, iar Bianca a fost invitată. Stă foarte bine în ranking, este pe locul 24 în lume, iar la Campionatele Mondiale se invită primii 32 de sportivi. Ea a fost la câțiva centimetri de calificarea directă. Baremurile au devenit foarte tari și atunci diferența dintre sportivii care și-au făcut baremul și locurile acceptate pe fiecare probă este completată cu invitații de la IAAF, în baza poziției ocupate de atleți în ierarhia mondială”, a precizat Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism.
A crescut numărul calificaților în condițiile în care s-au mărit și baremurile
O delegație cu zece sportivi la Campionatele Mondiale este deja o performanță notabilă, a apreciat conducătorul atletismului românesc și a explicat și de ce: „În 2017, la Campionatele Mondiale de la Londra am avut patru sportivi calificați și trei invitați. Anul acesta, în condițiile în care au crescut baremurile, avem nouă sportivi calificați și unul invitat. Este o prezență foarte bună, creșterea este evidentă. La Londra, cu baremuri mai mici am calificat patru sportivi, acum avem nouă la Doha, cu baremuri mai greu de atins. Nu pot decât să-i felicit pe sportivi și pe antrenori, chiar sunt acolo. Este altă lume, este altceva”.
Alina Rotaru, Florentina Marincu-Iușco (ambele la săritura în lungime), Daniela Stanciu (săritura în înălțime) și Claudia Bobocea (1.500 metri) sunt sportivii care au obținut deja calificarea la Jocurile Olimpice din 2020. Pentru ceilalți, Mondialele de la Doha reprezintă o ocazie foarte bună de a scăpa de emoții. De altfel, unul dintre obiectivele delegației pentru întrecerile din Qatar este să mai obțină și alte bilete pentru Tokyo.
„Vom încerca să mai obținem niște calificări pentru Jocurile Olimpice încă de la Campionatele Mondiale, dar și la competiția supremă de anul viitor va fi același sistem de calificare, pentru că s-a redus numărul de locuri. Nu se mai merge la Jocurile Olimpice pe ideea de a avea zeci și poate chiar sute de atleți la sprint, s-a limitat numărul prin ridicarea foarte sus a baremurilor, cam cu 30%. Spre exemplu, una este să sari de la 6 metri la 6,50 metri și alta este să sari de la 6,50 spre 7 metri. Zece centimetri mai aproape de 7 metri înseamnă enorm. Față de Jocurile Olimpice de la Rio, la lungime sunt vreo 12-15 centimetri în plus la barem. La aruncarea discului, baremul a crescut de la 65 de metri la 66 de metri. Nu este ușor, în condițiile în care performanțele au cam scăzut pe plan mondial, mă refer la medie. La maraton erau înainte 160 de sportivi, acum sunt numai 75 de locuri. IAAF se concentrează pe niște serii mai puternice, mai de valoare, întrecerile nu mai sunt acum cu serii, sferturi, semifinale, finale, de nu mai știi de tine. Competiția este mai dinamică. Trendul l-a dat IAAF, din dorința de a avea mai mult spectacol. În concluzie, noi sperăm să ducem 10-12 sportivi la Jocurile Olimpice, să fim cam la același nivel cu Campionatele Mondiale”, ne-a relatat Florin Florea.
Obiectiv principal: două-trei finale de 12 și una-două de 8
În ceea ce privește obiectivele de mare performanță pentru Doha, președintele FRA a declarat: „Obiectivul principal este să prindem două sau trei finale de 12 și una-două finale de primii opt”.
Cele mai mari speranțe vin de la săritura în lungime, unde Florentina Iușco are al patrulea rezultat mondial al anului, cu 6.92 metri, iar Alina Rotaru este pe locul 6, cu 6.91 de metri. De altfel, cele două fete au fost invitate în urmă cu câteva zile la meciul de atletism dintre Europa și Statele Unite ale Americii, ce a avut loc la Minsk. Nu mai puțin de 300 de sportivi s-au duelat în peste 30 de probe, într-un adevărat regal atletic găzduit de Stadionul Dinamo din capitala Belarusului.
“Mă bucur mult că am avut ocazia să fac parte din echipa Europei și să particip la acest concurs. A fost o experiență foarte frumoasă să concurez într-un stadion elegant și în fața unui public numeros. Atmosfera de concurs a fost superbă, publicul fair-play, încurajând atât echipa Europei, dar și cea a Americii. Mi-a plăcut stilul acesta de concurs, având în vedere regulile noi în probele de sărituri și aruncări, dar și ideea de echipă, lucru dificil pentru un sport individual, dar nu imposibil. Spiritul de echipă a adus și victoria în fața echipei USA. A fost frumos să fac parte dintr-o echipă alături de prieteni pe care îi cunosc de câțiva ani, dar și mai frumos a fost să-mi fac prieteni noi. Proba de săritura în lungime a avut la start sportive de nivel internațional cu care mă voi întâlni și în Doha. Pot zice că a fost un antrenament bun înainte de competiția de obiectiv”, a declarat Alina Rotaru pentru site-ul oficial al FRA.
Alin Firfirică (aruncarea discului), Claudia Bobocea (1.500 de metri), Bianca Perie-Ghelber (aruncarea ciocanului), Alexandru Novac (aruncarea suliței), Andrei Gag (aruncarea greutății), Andreea Panțuroiu (triplusalt), Daniela Stanciu (săritura în înălțime) și Narcis Mihăilă (50 km marș) sunt ceilalți sportivi de care se leagă speranțele României la rezultate notabile la Mondialele de la Doha.
Condiții de concurs în Qatar
„În stadion vor fi 24-26 de grade, pentru că arena este climatizată. De fapt, asta a fost și una dintre condiții. În schimb, afară, temperaturile vor fi pe undeva la 41-42 de grade. Maratonul se ține noaptea de la ora 23:00, pentru a fi evitate temperaturile mai ridicate”, precizează Florin Florea, președintele FRA.
Articol scris de Marius Huțu