În aşteptarea „Mondialului” de seniori la sanie pe pistă naturală

mondial-sanieOficialităţile locale şi Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei au început într-un ritm alert pregătirile pentru organizarea Campionatului Mondial de seniori la sanie pe pista naturală, care se va desfăşura pe pista de sanie “Bucovina” din Vatra Dornei, în perioada 2-5 februarie 2017. Competiţia este cu atât mai importantă cu cât este primul Campionat Mondial de seniori organizat vreodată în România la sporturile de iarnă

Stelian Borhan (Monitorul de Suceva)

Staţiunea suceveană a fost desemnată de Congresul Federaţiei Internaţionale de Sanie să organizeze această competiţie pentru modul exemplar în care a organizat Campionatul Mondial de sanie juniori şi etapele de Cupă Mondială la sanie. Sufletul organizării acestor competiții este profesorul Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei.
„Cea mai importantă competiţie care s-a desfăşurat până acum în judeţul Suceava va fi Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală – seniori. Este singurul Campionat Mondial de seniori la sporturile de iarnă care se organizează în România şi ne mândrim cu acest lucru. Vrem să ne mândrim şi după ce se va desfăşura concursul, Este foarte multă muncă la pârtie, sunt foarte multe probleme de rezolvat în ceea ce priveşte organizarea, este mult de lucrat şi la publicitatea evenimentului. Vrem să fim la nivelul foarte ridicat pe care îl impune o astfel de competiţie şi să putem spune că dacă nu a fost cel mai bine organizat Campionat mondial de sanie pe pârtie naturală, măcar să fim cât mai aproape de această situaţie”, ne-a spus profesorul Octavian Pungovschi.

Zilele trec foarte repede pentru organizatori

pungovschiDirectorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei a precizat că zilele trec foarte repede pentru cei implicaţi în organizare, fiind foarte multe probleme care trebuie rezolvate. „Mai sunt aproximativ 130 de zile până la eveniment, iar unele lucruri nu prea s-au făcut ori s-au făcut în stilul românesc. Lumea fost în concediu, dar de la mijlocul lunii septembrie am început să lucrăm intens. Sunt unele probleme care sunt cunoscute şi rezolvarea lor a fost stabilită de la etapele de Cupă Mondială, dar sunt şi unele pretenţii suplimentare.
La virajul 10 va fi o tribună. Nu va fi una foarte mare, majoritatea spectatorilor asistând la acest concurs pe lungimea pârtiei, fiecare viraj având spectaculozitatea lui. Printre elementele suplimentare care ni s-au cerut este asigurarea unui cort de dimensiuni foarte mari în care vor lua masa în regim catering sportivii, arbitrii, antrenorii, invitaţii şi spectatorii care vor veni la pârtie, care din experienţa competiţiilor anterioare se ridică la o medie de 3.000”, ne-a spus prof. Octavian Pungovschi.

Petreceri la CM de schi alpin şi biatlon

podiumPrimăria Vatra Dornei este implicată în organizare, în ultima perioadă având loc mai multe întâlniri de lucru în care s-au trasat sarcini, s-au stabilit termene de rezolvare, primarul Ilie Boncheş fiind desemnat preşedintele Comitetului de organizare. Împreună cu Octavian Pungovschi, primarul Boncheş şi viceprimarul Marius Rîpan speră să rezolve toate probleme la timp şi să găsească şi să realizeze partea de spectacole.
„Vom face o scenă la pârtie, unde va fi şi tribuna. La partea de spectacol vom depăşi ţările cu tradiţii în organizarea Campionatului Mondial pentru că în fiecare seară din cele patru vrem să fie câte o petrecere organizată în altă locaţie, după modelul Cupei Mondiale la schi alpin şi biatlon, unde lumea vine la eveniment şi să se distreze, indiferent că interesează sau nu competiţia. Sunt mulţi care nici nu au auzit de această disciplină, dar vor veni măcar din curiozitate, a precizat Octavian Pungovschi.

Lotul naţional – o prioritate pentru federaţie

medaliatiSportivii dorneni au început deja antrenamentele specifice acestei perioade, directorul CSI Vatra Dornei având speranţa că lotul de sanie pe pistă naturală al României va fi anul acesta o prioritate pentru federaţie.
„Niciodată nu a fost prioritate, întotdeauna era alţii prioritari. În anii trecuţi au fost Jocurile Olimpice ale Tineretului, au fost Jocurile Olimpice de la Soci şi tot timpul sportivii noştri erau puţin mai în urmă, se echipau şi intrau în discuţie cu doar câteva săptămâni înainte de competiţie. Vreau să o luăm din vreme, să ne ocupăm de toate aspectele. Ne vom strădui să îngheţăm pârtia puţin mai repede, în fiecare an având aceeaşi problemă: sportivii români nu reuşesc să se pregătească pe pârtia de acasă pentru că se îngheaţă foarte târziu. Sperăm ca anul acesta condiţiile climatice să ne ajute”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.
Organizatorul Campionatului Mondial de sanie pe pârtie naturală este Federaţia Română de Bob şi Sanie, în colaborare cu Federaţia Internaţională de Sanie, iar pe plan local organizator este Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei.