Ascensiunea luptelor continuă

coperta-alina-vucLuptele româneşti sunt „pe val”, pe lângă medaliile câştigate aproape la fiecare competiţie majoră la care participă reuşind, prin preşedintele Răzvan Pârcălabu, să intre în structura de conducere a forului internaţional şi să aducă acasă competiţii de top, printre care şi „Europeanul” de seniori de anul viitor

Daniel Ion

Perioada 1-7 mai 2017 a fost una extrem de activă şi de fructuoasă pentru Federaţia Română de Lupte, care s-a întors de la Novi Sad (Serbia), unde a fost prezentă pentru Campionatului European rezervat seniorilor, dar şi pentru Congresul anual al Federaţiei Europene de Lupte, cu realizări importante pe toate planurile. Delegaţia României a participat cu 14 sportivi şi cu obiectivul declarat de a câştiga două medalii de la această întrecere, la care au participat peste 800 de sportivi, din 37 de ţări. Ştacheta sportivă a fost atinsă prin evoluţiile impresionante ale Alinei Vuk şi Andrei Dukov, ultimul câştigând medalia de argint, în timp ce Alina a urcat pe a treia treaptă a podiumului. În plus, din lotul tricolorilor alţi trei sportivi au încheiat pe poziţia a 5-a – Alin Alexuc, Kriszta Incze şi Ionuţ Moise. În meciul decisiv pentru medalie al categoriei feminine 48 de kilograme, Alina Vuk a trecut fără drept de apel de poloneza Anna Lukasiak. La băieţi, Andrei Dukov a reuşit să prindă podiumul european al categoriei 57 de kilograme pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a unui start în forţă. Astfel, în „optimi”, Andrei l-a surclasat pe reprezentantul gazdelor, Aleksandar Mancic, cu 10-0, iar în sferturi a trecut fără emoţii de spaniolul Metreveli Vartanov, 7-2. Calificarea în ultimul act, unde a pierdut în faţa campionului european din 2013, Edişeraşvili, a venit după un meci de luptă cu reprezentantul Turciei, Atli Suleyman, în care românul s-a impus la limită, cu 7-6.

„Sunt gata să muncesc pentru UWW-Europe, ca pentru ţara mea”

parcalabu-poza-grupCea mai importantă luptă câştigată de FRL la Novi Sad a avut loc însă în şedinţa Congresului anual de alegeri al Federaţiei Europene de Lupte, United World Wrestling – European Concil. Proaspăt reales la conducerea Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pârcălabu a fost printre cei 12 candidaţi pentru cele 7 posturi disponibile. Şi-au depus candidaturile: Dina Harenko, Gheorghi Briusov, Karl-Martin Dittmann, Theodoros Hamakos, Ţeno Ţenov, Didier Sauvaire, Dzintars Urbanciks, Eric Nyblom, Lucio Caneva, Răzvan Pîrcălabu, Victor Peicov şi Zeljko Trajkovic. Pârcălabu a fost unui dintre cei şase membri bărbaţi nou aleşi, pentru că, în conformitate cu statutul asociaţiei, din Biroul Executiv al UWW-Europe trebuie să facă parte, obligatoriu, şi o femeie. Oficialul FRL a obţinut 25 de voturi, asigurându-şi astfel un mandat pe patru ani la conducerea forului european, urmând să ocupe, prin rotaţie şi postul de vicepreşedinte al forului continental. „Este o realizare majoră nu numai pentru mine, ci şi pentru luptele româneşti. Şcoala noastră de lupte are o bună reputaţie pe plan internaţional, facilitându-mi accederea în Biroul Executiv al UWW-Europe. Sunt gata să muncesc şi în această nouă postură la fel cum o fac şi pentru ţara mea, pentru că acest sport extraordinar, luptele, merită să se dezvolte din ce în ce mai mult şi pe plan european şi mondial. Am spus mereu că luptele sunt parte importantă din familia mea, aşa că nu mă deranjează să am o familie cât mai mare. Iubesc acest sport şi vreau să-i dau cât mai mult înapoi din satisfacţiile pe care el mi le-a oferit el mie”, a declarat Răzvan Pârcălabu.

Din nou ora exactă în lupte se dă de la Bucureşti

andrei-dukovDupă „Mondialul” de lupte pe plajă sau „Europenele” de juniori de anul trecut care au avut loc în România, Federaţia română de lupte a candidat la Congresul forului european de specialitate de la Novi Sad şi pentru organizarea în ţara noastră a Campionatului European de Seniori de anul viitor. Succesul organizatoric al evenimentelor internaţionale majore desfăşurate în ţara noastră a făcut ca România să pornească din start ca favorită pentru organizarea CE 2018. Cum şi dosarul de candidatură a fost unul impecabil, conducerea UWW Europe a trimis la Bucureşti „Europeanul” de seniori de anul viitor. „Este un succes important pentru noi că am obţinut organizarea unei competiţii de o asemenea anvergură acasă. Ne-am dorit mult realizarea acestui obiectiv, pe care mi l-am asumat şi în dosarul de candidatură pentru un nou mandat la conducerea FR Lupte, iar eu asta ştiu cel mai bine, ca atunci când îmi propun ceva să mă lupt pentru realizarea acestui lucru. Luptele româneşti au ambiţii mari, culminând cu o medalie de aur la următoarea Olimpiadă şi se munceşte serios pentru a şi le putea îndeplini”, a mai spus Răzvan Pârcălabu.

Traseul spre podium al lui Andrei Dukov
1/8:  Andrei DUKOV (ROU) – Aleksandar MANCIC (SRB), 10-0
1/4:  Andrei DUKOV (ROU) – Levan METREVELI VARTANOV (ESP), 7-2
Semifinală:  Andrei DUKOV (ROU) – Suleyman ATLI (TUR), 7-6
Finală:  Giorgi EDISHERASHVILI (AZE) – Andrei DUKOV (ROU), 9-0

Metal preţios la kilogram

polivalenta-concursTurneul internaţional de lupte pentru cadeţi şi juniori, desfăşurat la Bucureşti, a adus pentru delegaţia României nu mai puţin de 31 de medalii, dintre care 8 de aur

Strategia pe termen scurt a Federaţiei române de lupte, aceea de a naturaliza mai mulţi luptători străini de valoare pentru a avea rezultate imediat, a fost benefică şi a adus o medalie olimpică de la Rio, astfel că, acum, forul de specialitate se poate concentra pe strategia pe termen lung, aceea de a forma pe plan intern tineri luptători de perspectivă, cu care să atace medaliile următoarelor Jocuri Olimpice. „Am spus că o federaţie care se respectă intră la un moment dat în dificultate dacă nu reuşeşte să îmbine cu succes strategia pe termen scurt cu aceea pe termen lung. Nu se poate neglija viitorul unei discipline şi să nu munceşti serios de la bază, de la copii şi juniori, dar nu poţi ignora nici nevoia permanentă de performanţă şi medalii. Cred că naţionalizările unor luptători de top au fost benefice şi pentru că ne-au dat liniştea necesară pentru a forma noi generaţii de luptători români”, a spus preşedintele Răzvan Pârcălabu.

copii-lupteViitorul sună bine

Pentru şeful luptelor româneşti viitorul sună bine, dovadă în acest sens şi cele 31 de medalii, dintre care 8 de aur, obţinute de sportivii FRL la Turneul internaţional de lupte pentru cadeţi şi juniori, desfăşurat la mijlocul acestei luni la Sala Polivalentă din Capitală. Performanţa este cu atât mai impresionantă cu cât la această competiţie s-au prezentat peste 800 de luptători, din 26 de ţări, cea mai numeroasă participare din ultimii ani. Palmaresul final al delegaţiei noastre a fost 8 medalii de aur, 10 medalii de argint şi 13 de bronz. Cele mai multe trofee, patru, din cel mai strălucitor metal, le-au obţinut juniorii de la greco-romane prin Florin Tiţa, categoria 50 kilograme, Răzvan Arnăut, 55 kg, Nicu Ojog 84kg si Lenard Berei, 120 kg. Pe aceeaşi treaptă a podiumului a urcat şi colega lor de generaţie Alexandra Anghel, la 67 kg. La cadeţi au câştigat aurul Toxana Tif, 43 kg, Beatrice Ferenţ, 46 kg şi  Marian Zaha, 42 kg. În ierarhiile pe naţiuni, România a fost cea mai bună la greco-romane juniori, 16 puncte şi la junioare, 13 puncte, încheind pe poziţia a doua la greco-romane cadeţi, 14 puncte, după Ungaria, 15 puncte.