Asalt spre marele trofeu

coperta-csmCSM Bucureşti debutează în grupele principale ale Ligii Campionilor cu o partidă în compania marii rivale, Gyor. Pentru campioana României urmează o perioadă de top, cu şase partide de cel mai înalt nivel în mai puţin de două luni.

Marius Huțu

Între marile provocări ale sportului românesc în 2018 se numără şi participarea echipei CSM Bucureşti în Liga Campionilor la handbal feminin. Clubul susţinut de Primăria Generală a Capitalei este printre principalele favorite la câştigarea trofeului.
Campioana României s-a calificat pentru al treilea an consecutiv în grupele principale, dar acest pas reprezintă doar unul intermediar din ceea ce şi-a propus, întrucât miza principală o reprezintă accederea în turneul final de la Budapesta, programat în prima jumătate a lunii mai. La sfârşitul lunii ianuarie începe însă cu adevărat competiţia pentru CSM Bucureşti, cu meciuri în faţa unor adversari unul şi unul. Gyor, Rostov Don şi FC Midtjylland sunt echipe mult mai bine cotate decât Nykobing, Krim Ljubljana şi Vistal Gdynia, formaţii cu care şi-a măsurat forţele în toamnă.
Pentru prima dată de când participă în Liga Campionilor, CSM Bucureşti începe faza a doua a competiţiei din postura de lider al grupei. La precedentele două ediţii, campioana României a fost nevoită să tragă din greu pentru a reface handicapul cu care a pornit în grupa principală şi să se califice în sferturile de finală, Acum, ”tigroaicele” sunt în situaţia de a juca pentru locul 1 şi a prinde un adversar facil în turul KO din luna aprilie. Un alt moment inedit înaintea debutului în grupele principale ţine de adversarii cu care se va înfrunta CSM în următoarele săptămâni: ei sunt aceeaşi cu care a jucat în toamna anului 2016, în prima fază a Ligii Campionilor. Toţi trei! Aşadar, Gyor, Rostov şi Midtjylland sunt bine cunoscute în România.

Campioana României a câştigat când a trebuit

tribuneCSM Bucureşti îşi începe aventura europeană în 2018 cu o partidă în compania echipei maghiare Gyor, programată pe 26 ianuarie în România. Cele două formaţii s-au întâlnit nu mai puţin de 5 ori în ultimii doi ani la nivel oficial. Campioana Ungariei a câştigat ambele partide care s-au desfăşurat la Bucureşti, cu 24-22 şi 27-24 şi conduce cu 4-1 la ”general”. CSM Bucureşti s-a impus însă atunci când a trebuit în faţa rivalei din Gyor, în finala Ligii Campionilor din 2016, scor 29-26, după prelungiri şi executarea aruncărilor de departajare de la 7 metri. Din echipa de atunci mai fac şi azi parte Isabelle Gullden, Line Jorgensen, Oana Manea, Alina Iordache, Iulia Curea, Bianca Bazaliu şi Jelena Grubisic

CSM Bucureşti – Rostov Don 4-0

CSM Bucureşti a dominat-o copios pe Rostov Don în partidele directe, în ambele sezoane transformându-se într-o ”Bestie neagră” pentru campioana Rusiei. În sezonul în care a cucerit Liga Campionilor, ”tigroiacele” au reuşit să elimine Rostov Don cu dublă victorie. În sezonul trecut, CSM Bucureşti a contribuit la eliminarea campioanei Rusiei chiar din prima fază a Ligii Campionilor, alături de Gyor şi FC Midtjylland. Şi în acest caz, reprezentanta României a câştigat ambele partide.

CSM Bucureşti – FC Midtjylland 3-1

Bucureştencele sunt în avantaj şi cu FC Midjylland. În sezonul 2015-2016, CSM Bucureşti a câştigat ambele partide. Victoria din Danemarca cu 28-23 a fost decisivă pentru calificarea în sferturile de finală, acel joc însemnând şi consacrarea tinerei Bianca Bazaliu la nivel de Liga Campionilor. Interesant este faptul că în aceeaşi ediţie, Helle Thomsen, actuala antrenoare a CSM Bucureşti, se afla pe banca danezelor. În sezonul trecut, cele două formaţii şi-au împărţit victoriile.
În concluzie, CSM Bucureşti are istoria de partea ei când vine vorba de adversarii pe care urmează să-i întâlnească. Aducerea Cristinei Neagu la Bucureşti în vara trecută, dar şi poziţionarea mult mai bună a echipei la startul grupei principale sunt motive în plus să credem că reprezentanta României va avea câteva săptămâni pe cinste în Liga Campionilor, în perioada imediat următoare.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din Europa în 2017

Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă din Europa în 2017, în urma unui sondaj efectuat de Federaţia Europeană de profil la începutul acestui an. Jucătoarea campioanei României a fost votată de 52% din cei aproximativ 30.000 de fani care au participat la sondaj. Pentru acest titlu, EHF a nominalizat nouă handbaliste: Cristina Neagu, Amanda Kurtovic, Katalina Bulatovic, Nora Mork, Anita Gorbicz, Meline Nocandy, Karolina Kudlacz Gloc, Ana Gros şi Iveta Luzumova. Reprezentanta României le-a devansat în acest top pe Anita Görbicz – 38% şi Nora Mørk – 4%, ambele handbaliste ale echipei Gyor, pe care le vom vedea la Bucureşti. Cristina Neagu este una dintre cele mai populare handbaliste din lume în acest deceniu. Ea a fost desemnată până acum de trei ori cea mai bună jucătoare a lumii, în 2010, 2015 şi 2016. La masculin, cel mai bun handbalist din Europa în anul 2017 a fost desemnat croatul Luka Cindric, care a primit 46% din voturi.

Set întreg de medalii pentru CSM Bucureşti

banca-de-rezerveLiga Campionilor la handbal feminin se reia după o pauză de două luni, perioadă în care jucătoarele au trecut şi peste un Campionat Mondial. CSM Bucureşti a avut mai bine de jumătate din lot implicat la turneul final din Germania, plus cei doi antrenori, Helle Thomsen şi Adrian Vasile. La final, când s-a tras linia, reprezentanta României a fost singura echipă din Liga Campionilor care a avut reprezentanţi pe toate podiumurile de premiere. Astfel, Gnonsiane Niombla şi Camille Ayglon au cucerit medalia de aur, Amanda Kurtovic s-a reîntors la echipă cu medalia de argint, în timp ce Helle Thomsen a fost pe treapta a treia a podiumului, cu Olanda. Mai mult, CSM Bucureşti a avut şi tripleta suedeză, Isabelle Gullden – Sabina Jacobsen – Nathalie Hagman care a fost calificată în semifinale, dar care la final a terminat Campionatul Mondial pe locul 4.

Programul în grupele Ligii Campionilor

CSM Bucureşti – Gyor Audi ETO, 26 ianuarie, ora 20:30
FC Midtjylland – CSM Bucureşti, 4 februarie, ora 16:00
CSM Bucureşti – Rostov Don, 11 februarie, ora 18:00
Gyor Audi ETO – CSM Bucureşti, 26 februarie, ora 20:00
CSM Bucureşti – FC Midjylland, 4 martie, ora 18:30
Rostov Don – CSM Bucureşti, 10 martie, ora 16:00

42 de goluri a marcat Cristina Neagu în Champions League în acest sezon. În clasamentul general, jucătoarea de la CSM Bucureşti ocupă locul 4. Lider în această ierarhie este Iveta Luzumova (Thuringer), cu 50 de goluri.