Aparitie editoriala: Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima

Ediţia a II-a cărţii-document “Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima” de Ion Jianu cuprinde istoria formaţiei Universitatea Craiova care, în premieră pentru fotbalul românesc, a ajuns într-o semifinală de cupă europeană, UEFA 1983.

Prefaţa – “O istorie care…ţine de legendă” – este semnată de Fănuş Neagu (la prima ediţie a cărţii, 2005): “Perioada saltului spectacular al echipei craiovene în elita fotbalului european a fost aşa de frumoasă, încât acum ţine numai de legendă: a fost odată, ca niciodată…”
Scriitorul Radu Cosaşu, într-o recenzie a primei ediţii a cărţii, “U Craiova ca poveste de orgoliu în amor”, publicată în Gazeta Sporturilor (ianuarie 2006), a consemnat: “Am citit o carte fabuloasă – Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima, de Ion Jianu”.
Postfaţa pentru ediţia a II-a volumului (iunie 2012) aparţine cunoscutului publicist Daniel Nanu: “Nemuritorii”.

Prima parte a cărţii cuprinde interviuri cu toţi marii fotbaliştii (19) care au alcătuit lotul echipei Universitatea, supranumită “Craiova Maxima”, interviuri care scot la iveală adevărata cauză a necalificării grupării oltene în finala Cupei UEFA 1983 – vitaminizarea în exces de către selecţionerul Mircea Lucescu a jucătorilor olteni-internaţionali la meciul România – Italia 1-0 (16 aprilie 1983) disputat cu patru zile înainte de returul semifinalei Universitatea –Benfica 1-1 (20 aprilie 1983).
Al doilea capitol este destinat opiniilor antrenorilor şi oficialilor olteni, interviuri din care ipoteticul cititor al cărţii află că, într-adevăr, “supervitaminele” administrate de Mircea Lucescu la meciul România –Italia din 16 aprilie 1983 au avut un efect negativ asupra internaţionalilor Craiovei peste patru zile, la meciul retur Universitatea – Benfica (20 aprilie 1983). Şi medicul Universităţii- Craiova Maxima a confirmat informaţia potrivit căreia Mircea Lucescu a “dopat” tricolorii la partida România – Italia.
Interviurile din al treilea capitol sunt cu adversari ai Craiovei Maxima din acel sezon fabulos al oltenilor în Cupa UEFA 1982-1983, dialoguri din care rezultă că celebra grupare alb-albastră din Bănie a fost surpriza, revelaţia acelei ediţii din Cupa UEFA 1982-1983.
Ultima parte a cărţii cuprinde 22 de opinii de la personalităţi despre Craiova Maxima, declaraţii în premieră – cum ar fi cele ale lui Mircea Lucescu, Valentin Ceauşescu, Nadia Comăneci, Gică Hagi, Victor Piţurcă….
Mircea Lucescu afirmă că Valentin Ceauşescu i-ar fi sugerat să părăsească România pentru ca astfel Steaua să nu aibă în Dinamo un adversar redutabil, în timp ce fiul cel mare al clanului Ceauşescu a negat această declaraţie şocantă.
Povestea lui Hagi cuprinde amănunte în premieră: el a fost declarat admis la o facultate de la Universitatea din Craiova, urma să fie legitimat la echipa de fotbal Universitatea, dar a ajuns la Sportul Studenţesc ca urmare a unei sugestii şi a unei ameninţări din partea lui Mircea Lucescu. Ocrotitorul Universităţii Craiova, fostul ministru de externe al României, Ştefan Andrei, a declarat că Ilie Balaci nu s-a putut opera în străinătate în 1986 deoarece Dinamo a blocat deplasarea fostului mare fotbalist al Craiovei Maxima în Germania Federală.
Victor Piţurcă, actualul selecţioner al tricolorilor, fost jucător al Universităţii Craiova, opinează că: ”Şi Craiova Maxima ar fi putut câştiga Cupa Campionilor Europeni!”.
La finalul celor 51 de interviuri-opinii despre Craiova Maxima, cititorul poate lectura şi câteva date statistice: casetele tehnice ale meciurilor disputate de Universitatea-Craiova Maxima în cele două sezoane europene reuşite (Cupa Campionilor Europeni 1981-1982 şi Cupa UEFA 1982-1983), un istoric al grupării alb-albastre şi performanţele ei.

Volumul se încheie cu un album al amintirilor, 40 de pagini de fotografii color şi alb-negru inedite.
Totodată, în carte este inclus un poster cu toţi componenţii Craiovei Maxima, cu autografele acestora.
Cartea, în format B5, are 385 de pagini.
Contact autor:ion.jianu@gds.ro
Toate cărţile despre Universitatea Craiova scrise de Ion Jianu (5 volume) pot fi vizualitate pe adresa de
facebook:www.facebook.com/carti.universitateacraiova