Aniversare cu fast

Maratonul Bucureşti, cel mai important eveniment sportiv al Capitalei, a ajuns la ediţia cu numărul 10: va avea loc pe 14-15 octombrie, în organizarea echipei conduse de Valeria Răcilă van Groningen.

Cristian Vlad

coperta-maratonAjuns la cea de-a zecea ediţie, aniversară, Maratonul Bucureşti se anunţă deja un succes, chiar dacă până la startul său au mai rămas câteva săptămâni. Organizatorii au obţinut un traseu nou, care se va duce până spre partea de nord a oraşului, ajungând la Arcul de Triumf şi trecând pe Calea Buzeşti şi Calea Victoriei. Practic, vor fi 42 de kilometri fără dublări, cu prima parte a competiţiei desfăşurându-se spre nord, ca apoi să ajute şoferii, pentru a nu bloca traficul. “Inima competiţiei”, fosta campioană olimpică la canotaj Valeria Răcilă van Groningen, a dezvăluit aceste detalii pentru “Sport în România“, explicând: “Trebuie să înţeleagă toată lumea că maratonul este extrem de important pentru noi, pentru Capitală, chiar dacă pe moment poate cauza neajunsuri minore pentru unii participanţi la trafic. Dar este vorba despre o adevărată sărbătoare a oraşului, despre promovarea acestuia la nivel mondial. Vin cei mai buni alergători din lume, care pot susţine ulterior imaginea capitalei noastre. De aceea am şi încercat să diversificăm traseul, să le arătăm şi partea de nord a oraşului, care este foarte frumoasă”. Practic, organizatorii încearcă să rivalizeze cu mari metropole ale lumi, precum Londra sau New York, care găzduiesc de asemenea curse de acest gen, chiar dacă infrastructura din ţara noastră nu le susţine prea mult eforturile.

Miză imensă: „Bronze Label“

Anul 2017 va fi cu totul deosebit pentru că organizatorii încearcă să ducă Maratonul Bucureşti la o anvergură superioară, devenind „Bronze Label“, iar pentru aceasta a fost invitat special şi un reprezentant IAAF. Există multe criterii pentru a obţine preţiosul “certificat”, unul dintre ele fiind acela al participării atleţilor de clasă mondială, însă, obligatoriu, ca aceştia să fie din minimum patru ţări diferite! „Bronze Label“ este a treia treaptă ca importanţă în circuitul maratoanelor internaţionale, după „Gold Label“ şi „Silver Label“. Dacă Maratonul Bucureşti va obţine această clasificare, va deveni cea mai galonată competiţie care se desfăşoară regulat în România, concurând ca impact cu evenimente precum finala Europa League din 2012 sau meciurile de Campionat European de Fotbal care se vor disputa în 2020. Spre deosebire de acestea, care par să aibă, mai degrabă, caracter “accidental”, Maratonul Bucureşti are loc anual, acum și în viitor, într-o organizare impecabilă!

Legendele României, ambasadori ai evenimentului

poza1Evenimentul va fi onorat şi de elita alergătorilor români, iar promovarea Maratonului Bucureşti va fi făcută de sportivi de top, care au scris istorie la Jocuri Olimpice sau Campionate Mondiale. Printre ambasadorii cursei se numără Gabriela Szabo şi Andreea Răducan, fosta atletă urmând să viziteze mai multe şcoli, pentru meditizarea în rândul copiilor, în timp ce marea gimnastă le va transmite un mesaj, fiind însărcinată. Alţi foşti campioni, precum preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi Laura Badea, care conduce, de şase luni, Federaţia Română de Scrimă, vor participa activ la evenimentul din 14-15 octombrie: cei doi vor alerga în proba de ştafetă, alături de actorul Claudiu Bleonţ şi Anca Precu, iar altă echipă va fi formată din alpinistul Alex Glăvan, regizoarea Chris Simion şi soţul acesteia, plus însăşi Valeria Răcilă van Groningen, cea care, de zece ani, menţine la cel mai înalt nivel Maratonul Bucureşti. Toţi vor alerga pentru o cauză nobilă, fiind vorba despre fondurile destinate proiectului Griviţa 53, primul teatru independent din ţara noastră. “Aşteptăm prea multe lucruri de la stat, iar eu salut orice iniţiativă privată, mai ales că aceasta pare un succes. Doar uniţi putem să facem ţara să mişte, iar dacă fiecare român ar dona câte 50 de cenţi, ne-am bucura în cel mai scurt timp de primul teatru independent”, spune Valeria Răcilă.

Creştere de la un an la altul

alergareFaţă de anul trecut, la evenimentul de la jumătatea lunii octombrie sunt aşteptaţi cu peste 20 la sută mai mulţi participanţi la competiţie, incluzând toate probele. Cu o zi mai devreme, va avea loc cursa copiilor, pe categorii de vârstă, însă, spre deosebire de alţi ani, nu vor mai exista premii dedicate primilor clasaţi. Fiecare participant va primi o medalie de participare după trecerea liniei de sosire, motivul fiind reprezentat de dorinţa de a-i încuraja pe toţi micuţii să participe, indiferent de calităţile fizice. “Anul trecut a fost vorba despre momente mai puţin plăcute, cu unii părinţi care pur şi simplu îşi împingeau copiii, pentru ca aceştia să termine pe un loc mai bun. Nu dorim să se creeze o rivalitate prost înţeleasă, deoarece alergarea înseamnă şi un mod de a te educa, de a te dezvolta frumos, de cele mai multe ori goana după primul loc trebuie să treacă pe planul secund”, ne-a declarat Valeria Răcilă van Groningen, care şi-a amintit că, în urmă cu 35 de ani, a ratat la “fotofinish” medalia de aur la Mondialele din Elveţia! “Tocmai de aceea canotajul este cel mai frumos şi mai onest sport”, spune fosta campioană olimpică. Cursa copiilor, rezervată micuţilor între 6 şi 13 ani, măsoară între 850 şi 1.400 de metri. În cadrul Maratonului Internaţional Bucureşti se organizează cursele de maraton (42,195 km), semimaraton (21,097 km), maraton ştafetă (4×10,548 km), cursa adolescenţilor (3,6 km), cursa populară (3,6 km), cursele pentru fotolii rulante (maraton, semimaraton, cursa populară şi cursa adolescenţilor) şi proba joggingului în scutece (0,85 km) – o întrecere a părinţilor cu bebeluşi.

Start amânat cu o săptămână

premiereSpre deosebire de alţi ani, Maratonul Bucureşti va avea loc puţin mai târziu, la jumătatea lunii octombrie. Anunţată iniţial pentru weekendul 7-8 octombrie, ediţia jubiliară a evenimentului a fost reprogramată pentru 14-15 octombrie, schimbarea fiind făcută din cauza Adunării Parlamentare a NATO. “Tot răul este spre bine, deoarece am înţeles că vor fi temperaturi perfecte pentru alergători în acele zile, aproximativ 18 grade, ceea ce nu va face decât să sporească şi calitatea curselor”, ne-a spus fosta campioană Valeria Răcilă, care se aşteaptă, în 2017, la un nou record al competiţiei: “Sperăm să asistăm la rezultate deosebite, deoarece este un traseu mai mult plat. Probabil că vom avea şi timpi sub două ore şi 12 minute”. Pentru a înregistra performanţe de top mondial, consultantul Paolo Ottone a început munca de mult timp, discutând cu managerii atleţilor de nivel mondial, pentru ca aceştia să participe fără probleme la Maratonul Bucureşti. De altfel, pentru a evita surprizele neplăcute legate de viza Schengen, au fost invitaţi doar sportivii africani care se pregătesc deja în Europa!

Studentă la Facultatea de Arte!

valeria-von-groningenValeria Răcilă a făcut pentru “Sport în România” şi o dezvăluire surprinzătoare: în ciuda programului încărcat, fie că este vorba despre familie, afaceri, evenimente caritabile sau organizare de competiţii sportive, şi-a făcut timp să devină studentă la Facultatea de Arte, Secţia Ceramică, Sticlă şi Metal! “Sunt deja în anul II, visul meu este să fac terapie prin artă cu copiii. De regulă, oamenii nu prea mai au activitate, atunci când împlinesc 60 de ani. Eu nu pot să vegetez, toată viaţa am fost activă şi pot spune că mă ghidez după un motto al fiului meu cel mic: <Chiar şi dacă ştii că mâine mori, astăzi trebuie să faci ceva!>”, spune Valeria Răcilă, care este implicată şi în două cluburi de carte, la Şcoala Americană, făcând parte din acestea de peste un deceniu şi jumătate!

Am ajuns la cea de-a zecea ediţie a Maratonului Internaţional Bucureşti, iar creşterea a fost spectaculoasă, de la un an la altul. În 2008 am demarat acest proiect şi am dorit să creez ceva special pentru capitala României. De la o ediţie la alta, numărul participanţilor a crescut, ajungând la peste 10.000 de oameni, cu sportivi din 40-50 de ţări.
Valeria Răcilă van Groningen, Preşedinte Bucharest Running Club

25.000 de euro este valoarea primelor de start la ediţia 2017 a Maratonului Bucureşti, la aceşti bani adăugându-se sumele destinate atleţilor clasaţi pe locurile 1-8, plus bonusurile destinate celor care vor realiza recorduri de cursă. Practic, premiile totale sunt egale sau chiar uşor crescute, faţă de valoarea celor din 2016.

60 de ani a împlinit Valeria Răcilă van Groningen în luna iunie, vârstă pe care nu o arată sub nicio formă! “Am câteva mici secrete, aflate însă la îndemâna oricui: fac mult sport, am o viaţă activă şi nu iau medicamente. Dacă mă doare capul, ies şi alerg în parc, 5, 8, 10 kilometri, iar răul se duce”, ne-a povestit fosta campioană, care are o medie săptămânală de 30 de kilometri alergaţi!

“Nu îi înţeleg pe criticii Simonei Halep”
Unul dintre hobby-urile Valeriei Răcilă îl reprezintă tenisul de câmp, fie că îl practică sau îl priveşte la televizor. “În general nu pierd vremea la tv, însă fac excepţie pentru sport şi, în special, pentru tenis. Mă fascinează, mă uit uneori la meciuri ore în şir, mai ales dacă joacă Simona Halep. Este acolo, în vârf, şi nu îi înţeleg pe criticii săi, cei care acuză faptul că nu câştigă pe bandă rulantă sau nu devine lider mondial, deşi este atât de aproape. Am tot respectul pentru Simona, mai ales că ştiu ce înseamnă sportul, ştiu cât efort este necesar pentru a ajunge la asemenea performanţe”, a explicat fosta campioană olimpică la canotaj.