Andreea preia frâiele

andreea-pt-siteLa numai 33 de ani, Andreea Răducan a devenit noul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică

Marius Huțu

De-a lungul istoriei sportului românesc, gimnastica artistică a fost emblema, portdrapelul României la marile întreceri internaţionale. De multe ori, Jocurile Olimpice au purtat amprenta micuţelor sportive din România, care au încântat asistenţa, au ridicat arene în picioare şi au promovat imaginea naţiunii cum nimeni altcineva nu a reuşit.
Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Miloşovic, Gina Gogean, Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa sunt doar câteva dintre fetiţele care au pus gimmnastica pe locul 1 în toate clasamentele posibile, după rezultate, popularitate, îndrăgire etc. „Locomotiva” sportului românesc a obosit însă în ultimii ani, iar în 2016 nu a mai reuşit măcar să califice echipa feminină la Jocurile Olimpice de la Rio. Raportat la tot ce a însemnat gimnastica artistică, rezultatul a fost catalogat drept cel mai mare eşec din istoria sportului românesc. La un an distanţă, lumea gimnasticii româneşti a decis că a venit timpul să dea un restart, iar la Adunarea Generală de Alegeri a venit cu un alt conducător, Andreea Răducan!

„Te-aş fi votat chiar şi eu”

Fostul preşedinte Adrian Stoica a decis să facă un pas în spate după 42 de ani de activitate continuă în slujba gimnasticii. Gestul lui a fost interpretat drept „înţelepciune” de către ministrul Marius Dunca, prezent la predarea ştafetei către Andreea Răducan. „Dragă Andreea, dacă aş fi putut vota azi, cu siguranţă ai fi primit şi votul meu. Eşti un om matur profesional şi sunt convins că vei progresa în continuare. Îţi dau un sfat, acela de a lua deciziile cu mult tact”, i-a transmis Adrian Stoica noului preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică. Câteva lucruri care o definesc pe Andreea Răducan la început de mandat puteţi citi în rândurile următoare, începând cu faptul că, la 33 de ani, Andreea Răducan a devenit cel mai tânăr preşedinte de federaţie din România. Andreea reprezintă un nume de legendă pentru sportul românesc, pentru tot ceea ce a făcut în gimnastică, pe acea bârnă „prea înaltă şi prea subţire”, aşa cum ea însăși o cataloga la vârsta de 7 ani.

CUMPĂNA CARIEREI

jo-sydneyDin punct de vedere al vârstei, se pare că Andreea a ajuns puţin devreme într-o funcţie cu o responsabilitate atât de mare în sportul numărul 1 din România, dar la fel de adevărat este că a plecat pe drumul marii performanţe, la fel de devreme, încă de la vârsta de 4 ani, la Bârlad. „Eram tare năzdrăvană, am început în joacă gimnastica”, a spus Răducan. La o vârstă însă la fel de fragedă, sportiva a înţeles ceea ce trebuie pentru a urca până în vârful ”lumii”, faptul că trebuie să muncească, faptul că trebuie să fie hotărâtă în viaţă pentru a-şi atinge idealurile, visul suprem.
Debutul pe marea scenă internaţională şi l-a făcut la numai 16 ani, în 1999, la Campionatele Mondiale de la Tianjin, unde a cucerit din prima două medalii de aur, cu echipa şi la sol, plus un argint la bârnă! Apogeul carierei avea să vină un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde Răducan cucerea alte două medalii de aur, cu echipa şi la individual compus. Acest ultim titlu i-a fost retras după câteva ore (şi acum se mai vorbeşte despre faptul că mai marii sportului mondial nu au suportat să vadă „un podium integral românesc”), pentru un blestemat de Nurofen dat de doctor cu o seară înainte pentru o răceală. La vremea respectivă, pilula conţinea o substanţă interzisă. Pentru toată lumea, Andreea a rămas însă campioana absolută. Până la finalul carierei sportive, în 2002, gimnasta a adunat 12 medalii la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale, dintre care jumătate au fost de aur.

EXPERIENŢĂ

Din 2002, Andreea Răducan a continuat să fie permanent implicată în sport. La început a fost comentator şi reporter la Jocurile Olimpice din 2004, la Atena, de unde a relatat acea triplă istorică a Cătălinei Ponor. Ştafeta fusese predată în siguranţă unei alte mari campioane. În 2007, fosta gimnastă a fost membru fondator al Fundaţiei ”Casa Campionilor” şi tot din acel an a devenit şi director de marketing la Fundaţia Olimpică Română, postură în care a acumulat suficientă experienţă în a administra diverse activităţi. Aici a încercat şi a reuşit să dezvolte proiecte pentru susţinerea sportului de masă, susţinurea sportului de performanţă, dar şi proiecte sociale pentru fostele glorii ale sportului românesc aflate într-o situaţie mai dificilă.

PASIONATĂ ŞI ENTUZIASTĂ

Pasiunea, sacrificiul, dragostea şi devotamentul pentru sport au fost câteva sentimente, stări după care Andreea s-a ghidat în tot parcursul ei profesional. Cu pasiune şi entuziasm a venit şi la conducerea Federaţiei Române de Gimnastică. Ea a fost singura candidată pentru funcţia de preşedinte, iar la alegeri a primit 42 de voturi din 43, unul fiind anulat pentru o greşeală. ”Este un moment important pentru mine, pentru gimnastica românească, eu mă bucur că oamenii nu au prejudecăţi şi mi-au acordat un vot de încredere. Îmi doresc foarte mult ca mare parte din entuziasmul pe care eu îl am, bunăvoinţa cu care mă implic să le degaj către toată suflarea gimnasticii româneşti şi, într-adevăr, să pornim pe un drum nou, care să ne aducă la fel de multe satisfacţii şi rezultate frumoase, aşa cum eram obişnuiţi când eu eram între sportivi, dar mai ales generaţiile dinainte, care îi bucurau pe români”, a susţinut Andreea Răducan.

COMUNICATIVĂ

cu-duncaAndreea Răducan a studiat printre altele Faculatatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a activat în ultimii ani şi în mass-media, la TVR, DigiSport, astfel că stăpâneşte deja bine arta dialogului. Un aspect foarte important pentru un preşedinte de federaţie. De altfel, noul conducător al FR de Gimnastică a insistat că va pune accent pe comunicare cu toată gimnastica românească: ”În primul rând, trebuie să facem o analiză foarte clară a tot ceea ce se întâmplă în gimnastica românească, vorbesc şi de fete şi de băieţi, mă gândesc acum şi la cluburi, dar şi la loturi. Numai în momentul în care vom identifica problemele care ne-au adus în acest punct nefericit, când vom recunoaşte greșelile, ni le vom asuma şi înţelege că împreună suntem capabili să găsim soluţii. Cred că putem regăsi drumul către succes. Este foarte important să avem dialog cu cluburile, cu loturile, cu sportivii, o transparenţă aşa cum nu ştiu dacă a fost până acum, dar îmi doresc ca oamenii să îşi spună problemele. În acelaşi timp, să şi găsească soluţii. Astfel, acel moment în care doar ne plângem, vedem că lucrurile nu merg, ne lipseşte întotdeauna câte ceva, duce la o stare care pare că suntem rătăciţi. Ori nu vreau să cred acest lucru, noi care i-am învăţat şi pe alţii gimnastică am uitat cum se practică gimnastica, am uitat ce înseamnă disciplină, am uitat ce înseamnă munca, sunt măcar două dintre ingredientele care cu ani în urmă ne-au dus către succes”.

ÎNCREDERE

Andreea Răducan a mărturisit că îşi propune pentru noul mandat să redea oamenilor încrederea că România poate redevi acea echipă unită despre care întreaga lume a vorbit în trecut. ”Cred că doar astfel putem să redefinim succesul, mulţi dintre noi l-am trăit, ştim ce înseamnă, cum ajungem la el, poate cei mai tineri trebuie să înveţe. Dar eu am suficientă răbdare, dar mai mult decât atât suficientă încredere încât să dau şi celorlalţi, că lucrurile o pot lua pe un drum foarte bun”, a precizat noul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică.

OM DE ECHIPĂ

Andreea Răducan a acceptat provocarea de a prelua frâiele gimnasticii româneşti într-un moment dificil, într-un moment special pentru ea ca femeie, având în vedere că în curând va deveni mămică. La început de mandat, fosta gimnastă a spus cât se poate de clar faptul că este un om de echipă. ”Sper că această decizie în carieră să-mi aducă mulţumire şi împlinire măcar la jumătatea celor trăite ca sportivă de performanţă. Ceea ce trebuie să înţelegem este că un singur om nu poate schimba un sistem. Îmi vine şi mie rândul să vă rog să-mi fiţi alături, să vă implicaţi cu tot profesionalismul de care sunteţi capabili, pasiunea despre care nu ştiu că nu s-ar putea implica un om în gimnastică”, s-a adresat Andreea lumii gimnasticii româneşti.

FERMĂ DE LA DEBUTUL MANDATULUI

andreea-latÎn Adunarea Generală de Alegeri, Andreea Răducan a ţinut să şi transmită un mesaj ferm, prin faptul că nu va mai accepta ca scandalurile să ”dărâme” sportul numărul 1: ”Deşi pare că suntem uşor rătăciţi, consider că nu am uitat niciunul cum se face gimnastica de înaltă performanţă şi nici cum se obţine asta. Cu toată bunăvoinţa de care sunt în stare, mă voi lupta pentru această disciplină a cărui sistem sunt şi eu. Vă spun foarte sincer că nu voi mai permite acuzaţiile din spaţiul public, exagerări pe care le văd şi cred că de cele mai multe ori sunt nefondate. Eu sper să nu fie nevoie, dar atunci când va fi necesar vom apela şi la justiţie. Nu voi tolera comportament neadecvat din partea antrenorilor, îmi doresc ca toată munca noastră să fie statutară, iar în acest sens lucrăm la elaborarea unor contracte cu cluburile, cu sportivii, cu antrenorii şi cu părinţii, acolo unde sportivii sunt minori. Ceea ce vreau să subliniz este că toţi trebuie să ne asumăm responsabilităţi, orice contract are drepturi, dar are şi obligaţii. Şi cred că până nu ne aducem aminte că gimnastica de înaltă performanţă nu se poate practica decât cu disciplină, cel puţin eu aşa ştiu, vom rămâne în continuare rătăciţi. Este foarte mult de muncă, însă eu nu ştiu ca altfel să se obţină performanţa. Nimeni nu are voie să desfiinţeze o disciplină sportivă, mai ales când vorbim de gimnastică, nici măcar Nadia Comăneci. Şi spun asta pentru că m-am consultat şi cu ea şi este gimnasta care a luat prima notă de 10.00”.

Andreea Răducan a demonstrat ca sportivă că poate fi cea mai bună din lume. A fi preşedintele unei federaţii cu mari aşteptări, precum este gimnastica, pare a fi însă mai dificil pentru Andreea decât a domina bârna, aşa cum o făcea la începutul anilor 2000. Dar campioana olimpică de la Sydney are entuziasm, putere de muncă şi, cel mai important aspect, ştie cu adevărat ce înseamnă succesul, astfel că gimnastica românească a primit o nouă şansă pentru a redeveni între marile puteri ale lumii. „Sport în România” îi va fi mereu alături!

Obiectivul pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice

Bineînţeles, marea provocare pentru Andreea Răducan în cei 4 ani de mandat vor fi Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. ”În primul rând, îmi doresc ca pentru Tokyo 2020 să nu ne mai confruntăm cu situaţia de anul trecut de la Rio, un eveniment extrem de neplăcut pentru noi toţi, cei care iubim gimnastica. Este punctul important şi ne concentrăm asupra acestei echipe, astfel încât să fim prezenţi şi cu fetele şi cu băieţii. După o analiză mai clară, împreună cu echipele şi cu staff-ul tehnic vom putea şti exact care este nivelul şi la ce putem spera în 2020. Încă este devreme, echipele se pot construi şi reconstrui, pot apărea anumite schimbări, dar important este să avem tact, să avem viziune, să ştim ceea ce ne dorim şi, la muncă! Eu ştiu că este foarte, foarte mult de muncă, dar pe de altă parte sunt la fel de conştientă că altfel eu nu ştiu să obţin performanţă. Aşa că sunt convinsă că şi oamenii care sunt alături de noi azi înţeleg. Şi vreau să cred că înţeleg acest lucru”, a declarat Andreea Răducan.