Alfabetizarea fizică prin proiectul ”Joacă pentru viață”

copertaCOSR a lansat, alături de Liga Profesionistă de Fotbal și Institutul Aspen, un proiect generos, destinat dezvoltării abilităților fundamentale de mișcare ale copiilor din România, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani

Alexandru Enciu

Comitetul Olimpic și Sportiv Român rămâne unul dintre principalele moatoare ale activității sportive la nivel de copii. Pe lângă componenta de reprezentare internațională și de obținerea unor performanțe sportive la cel mai înalt nivel, COSR se preocupă tot mai mult în lansarea unor proiecte destinate generațiilor de mâine. Un astfel de proiect este cel semnat de COSR, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Institutul Aspen. Proiectul se numește „Joacă pentru viață” și are ca scop principal dezvoltarea abilităților fundamentale de mișcare ale copiilor din România cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Proiectul a fost lansat în cadrul unui eveniment găzduit de Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din București, pe data de 7 decembrie 2017.
Mihai Covaliu, președintele COSR și  Mircea Geoană, președintele  Institutului Aspen România, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, remarcile introductive aparținându-le ministrului Tineretului și Sportului, Marius-Alexandru Dunca, ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și Dianei Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică – Administrația Prezidențială. În cadrul evenimentului, Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a  vorbit despre introducerea conceptului de alfabetizare fizică, iar Florin Mișcă, secretarul general adjunct al COSR, a abordat tema „Metodologii de măsurare și evaluare a aptitudinilor fizice – modele europene”.

Mihai Covaliu: ”Copiii noștri să crească sănătos”

covaliuA urmat o dezbatere moderată de jurnalistul Vlad Enăchescu, de la Telekom Sport, pe tema  metodelor de promovare a alfabetizării fizice în cadrul și în afara școlii, la care au participat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Municipiului București, Gheorghe Hagi, fondator al Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, Andreea Răducan, președintele Federatiei Române de Gimnastică și Adrian Socaciu, președintele Asociației „Student Sport”.
Mihai Covaliu, președintele COSR, a declarat în cadrul evenimentului că, deși se adresează copiilor, proiectul vine în susținerea performanței prin lărgirea bazei de selecție. „Astăzi am semnat un protocol cu Institutul Aspen valabil pentru următorii doi ani. Este extrem de important să oferim copiilor noștri șansa de a crește sănătos. Iar un proiect cum este Joacă pentru viață vine oarecum și în susținerea performanței. Asta pentru că performanța nu poate apărea fără o bază de selecție”, a spus Covaliu.

Gheorghe Hagi: ”Eu am investit în viitor. Același lucru trebuie să-l facă și Guvernul”

hagiÎn cadrul dezbaterii, fostul fotbalist Gheorghe Hagi, în prezent antrenor și proprietar al clubului FC Viitorul, a spus că sportul trebuie să devină o prioritate în România. „Este nevoie de astfel de proiecte prin care România să înțeleagă faptul că trebuie să investim în copii. Sportul înseamnă în primul rând să ieși afară și să faci mișcare, nu să stai în fața calculatorului sau televizorului. Trebuie să investim cât mai devreme în copii, să le dăm posibilitatea să facă sport. Pentru că sportul trebuie să devină o prioritate. Eu am investit în viitor la clubul meu, trebuie luat totul cât mai devreme pentru că este nevoie de timp și multă muncă. Din punctul meu de vedere Guvernul trebuie să finanțeze toate academiile de sport din țară. Fiecare proiect de acest fel trebuie susținut financiar”, a precizat Gheorghe Hagi.
Andreea Răducan, în prezent președinte al Federației Române de Gimnastică, a menționat că este nevoie de un efort comun pentru că de acum înainte copiii să înceapă să facă mai multă mișcare. „Este un proiect frumos, pe care îl salut cu mare bucurie. Nu este vorba despre performanță aici. Nici eu nu mă gândeam că voi face performanță atunci când m-am apucat de gimnastică. Dar e important ca toți copiii să înceapă să facă sport și mișcare. Și chiar să se joace. Pentru că am observat, și cu tristețe spun asta, că în ziua de azi copiii nici nu mai știu să se joace. Fără telefoane sau tablete se plictisesc după 15 minute. De aceea trebuie să fie încurajați să adopte un stil de viață sănătos”, a afirmat fosta gimnastă.

”90 la sută dintre tineri petrec 8 ore pe zi la televizor sau calculator”

poza-grupProiectul ”Joacă pentru viață” este o adaptare la realitățile românești a celui lansat de Institutul Aspen în Statele Unite ale Americii în anul 2013. ”Proiectul este un exercițiu de sinceritate, un exercițiu de gândire pentru lideri, pentru că fiecare copil din România are dreptul să fie alfabetizat fizic. Iar noi toți trebuie să asigurăm cadrul necesar pentru exercitarea dreptului copiilor la sport. Mișcarea este fundamentală pentru dezvoltarea fizică, mentală și socială a unui copil. Trebuie să facem ceva pentru că un raport din 2013 spunea că 90% dintre adolescenții din România petrec peste 8 ore zilnic la televizor, internet și jocuri video”, a punctat secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan.
Prezent la evenimentul de la Casa Olimpică, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a subliniat importanța marilor campioni ai României în atragerea copiilor către mișcare și sport. ”Lecția cea mai de preț din sport este că prin determinare, muncă și ambiție putem fi primii în lume. Și asta am demonstrat-o de multe ori. România are nevoie însă de modele, fiecare român are nevoie să creadă că este campion în viața de zi cu zi. Ministerul Tineretului și Sportului a venit cu campionii României în școli și universități, pentru că este nevoie de atragerea copiilor. Trebuie promovate modelele din sport care să aducă alfabetizarea fizică. Aceste lucruri sunt necesare pentru dezvoltarea societății românești. Și sunt convins că împreună putem construi România pe care ne-o dorim toți”, a precizat Marius Dunca.