Îndepărtarea lui Cătălin Țepelin din funcția de redactor-șef al Gazetei Sporturilor a avut ecouri și dincolo de granițele țării.
![](https://apsmedia.ro/wp-content/uploads/2022/04/60-Tepelin-858x1024.jpg)
În iulie 2018, Cătălin Țepelin devenea redactor-șef al Gazetei Sporturilor, unul dintre cele mai vechi ziare sportive europene, cu o redacție multipremiată pentru jurnalism de investigație, inovație și acoperire sportivă.
Cu două luni mai devreme, trustul de presă Ringier și o firmă deținută de omul de afaceri Stilian Shishkov anunțau cumpărarea Gazetei Sporturilor, de la trustul Intact. În noua companie, elvețienii sunt majoritari, omul de afaceri bulgar este minoritar.
Înainte de cumpărare, noii patroni au dorit să cunoască o parte a echipei. În întâlnirea de la Zurich, jurnaliștii le-au spus: ”Dacă veți lua Gazeta, veți fi proprietarii brandului, ai companiei, dar nu ai conținutului. Conținutul aparține publicului”. Toți responsabilii companiei, printre care Robin Lingg și Stilian Shishkov, au fost de acord și au garantat că și la Ringier se lucrează liber. Într-un articol publicat imediat, jurnaliștii au comunicat publicului că s-a agreat ”pe deplin independența editorială a redacției”.
Totuși, pe 3 octombrie 2023, Ringier a anunțat despărțirea de Cătălin Tepelin, redactorul-șef al Gazetei în ultimii cinci ani. Ringier a comunicat că despărțirea „cu efect imediat” a fost cauzată de „viziuni diferite cu privire la direcția strategică a Gazetei Sporturilor”.
O decizie care a venit chiar în ziua în care în Parlamentul European se adopta „Actul european privind libertatea presei” și care urmează să devină o lege a UE odată ce va primi aprobarea Consiliului Uniunii Europene. Se spunea: „Am văzut în ultimii ani diverse forme de presiune asupra presei”, dar și că „Nu trebuie să închidem ochii la starea îngrijorătoare a libertății presei în lume și în Europa… Presa nu este „doar” o altă afacere”. Dincolo de dimensiunea sa economică, ea contribuie la educație, dezvoltarea culturală și incluziunea în societate, protejând drepturile fundamentale precum libertatea de exprimare și accesul la informație. Prin acest proiect de lege, atingem o etapă legislativă importantă pentru a ne proteja democrațiile”, a declarat raportorul Sabine Verheyen (europarlamentar din Germania).
Un subiect care s-a aflat de mult timp pe agenda organismelor internaționale și în centrul multor preocupări este protecția independenței editoriale și a siguranței jurnaliștilor. În apărarea acestor principii, în ceea ce privește presa sportivă -și nu numai-, Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS) a fost, am spune noi, în fruntea protejării jurnaliștilor de orice fel de ingerință, promovând și implementând principiile libertății de exprimare și eliminând orice interferență editorială.
În acest context, demiterea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor nu putea fi trecută ușor cu vederea de organismele internaționale.
!!! AIPS a semnalat acest moment delicat al presei sportive din România, într-o postare pe website-ul oficial, semnată de colegul nostru Emanuel Fântâneanu, membru în Comitetul Executiv al AIPS și totodată președinte de onoare pe viață al Asociației Presei Sportive din România.
În calitate de redactor-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin a relansat în martie 2021 site-ul singurului ziar tipărit de sport din țara noastră. În luna iunie a aceluiași an, site-ul Gazetei Sporturilor a câștigat Best Site Design, „site-ul european cu cel mai bun design”. Motiv pentru care Cătălin Țepelin a primit Premiul Special APS.
Iunie 2021: Parlamentul European îi invită pe ziariștii GSP în plenul său, iar președintele PE spune: „Presa trebuie să fie liberă. Mereu”.
Iulie 2022: Grupul Ringier, acționarul majoritar al Gazetei Sporturilor, și Stilian Shishkov, acționar minoritar, formează Ringier Sports Media Group. Ei intenționează să lanseze noi siteuri de sport, în afară de cele pe care le aveau, în Bulgaria și România. Președintele Boardului este Robin Lingg, iar partener principal este Stilian Shishkov.
2022-2023: Ringier Sport Media Group lansează site-uri de sport în Serbia, Ungaria, Slovacia și Grecia. Toate au la bază formatul siteului Gazetei Sporturilor, elaborat de Cătălin Țepelin și de echipa pe care o conduce. Toate site-urile noi ale grupului au jurnaliști buni și toți au ales designul GSP și pentru țara lor.
Martie 2023: „Profu’ de Sport”, realizat de Cătălin Țepelin, ajunge în finala europeană pentru titlul de „Cel mai bun podcast” la Digital Media Awards Europe, competiție de prestigiu a presei mondiale.
Aprilie 2023: Cătălin Țepelin este ales președinte al Asociației Presei Sportive din România, pentru un mandat de patru ani.
August 2023: Jurnaliștii GSP și Libertatea merg la Zurich și comunică șefilor trustului că li se fac solicitări de imixtiune a comercialului în editorial, că acestea sunt interzise de lege și de regulile profesiei și că le-au refuzat. Ziariștii cer, printr-un mesaj adresat Boardurilor Ringier, ca persoanele care fac presiuni asupra editorialului să înceteze presiunile.
Octombrie 2023: Robin Lingg vine la București și îi cere lui Cătălin Țepelin, unul dintre inițiatori și semnatarii documentului către conducerea trustului Ringier, să plece. Gazeta Sporturilor rămâne fără redactor-șef. Doi ziariști, Cătălin Tolontan și Dan Udrea, refuză să participe la numirea unui nou redactor-șef sau să accepte poziția.
2023 – 2024: De aici înainte este, în primul rând, responsabilitatea societății românești. Ea decide dacă va accepta ca ziarul de sport fondat în 1924, ziarul care a însoțit primii ani de sport ai lui Ivan Patzaichin, Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Cristian Gațu, Gică Hagi, publicația a sute de campioni și milioane de microbiști, va reuși să sărbătorească liber, în 2024, un secol de existență. Iar aceasta reprezintă singura opinie a unei succesiuni de fapte seci.