AIPS Sport Media Awards 2022: Ce trebuie să știți despre categoria „Foto”

Recent, au început înscrierile pentru cea de-a cincea ediție a AIPS Sport Media Awards, concursul organizat de Asociația Internațională a Presei Sportive adresat jurnaliștilor sportivi din întreaga lume. Ca în fiecare an, vor fi mai multe categorii de concurs, iar data limită pentru trimiterea materialelor este 14 octombrie 2022. În articolul de față, vă prezentăm ceea ce trebuie să știți despre categoria „Foto”.

Există două secțiuni la categoria Foto, Action Photo, respectiv Portofoliu. La Action Photo se încadrează fotografiile care descriu un moment de excelență sau de îndemânare atletică dintr-un anumit eveniment sportiv.
Portofoliu înseamnă cel puțin trei, dar nu mai mult de cinci fotografii sportive. Aceste fotografii pot fi de la același sport sau același eveniment sau pot fi de la diferite evenimente și sporturi diferite.
Solicitanții sunt limitati la maximum două înscrieri în toate categoriile Premiilor AIPS. Pentru fiecare înscriere vor fi necesare un formular de înscriere online separat și materiale justificative.

De precizat că este posibil să trimiteți două lucrări pentru aceeași categorie. Dar rețineți că, în cazul calificării cu ambele înscrieri în faza a treia (listă scurtă) din aceeași categorie, doar cea mai votată depunere se poate califica în Top 10. Dacă depuneți în categorii diferite, atunci ambele trimiteri pot ajunge în etapa finală.
Nu se poate trimite, însă, aceeași fotografie și la Action Foto, și la Portofoliu. Participanții ar trebui să aleagă în ce categorie doresc să trimită fotografia. Se pot utiliza imagini din același sport sau eveniment ți se pot face modificări înainte de termenul limită.

Reguli în privința editării

Regulile organizatorilor sunt foarte clare: fotografiile nu pot fi manipulate pentru a bloca elementele care distrag atenția sau pentru a face modificări semnificative de culoare și contrast. Decuparea sau îndepărtarea prafului și zgârieturilor sunt însă permise.

Ce câmpuri trebuie să completez formularul de trimitere?

Fiecare formular de trimitere are un câmp pentru Titlu și Descriere. Vă rugăm să utilizați descrierea ca legendă. Este imperativ să scrieți legenda pentru a cunoaște mai bine contextul imaginii dvs. Vă rugăm să adăugați toate informațiile suplimentare care pot fi valoroase pentru juriu: dificultățile cu care v-ați confruntat, poziția în care ați fost și echipamentul pe care îl utilizați.

Pentru categoria portofoliu, ar trebui să trimit o descriere generală sau o legendă pentru fiecare fotografie?
Vă recomandăm să faceți o descriere generală a motivului pentru care ați ales acest portofoliu și apoi să scrieți legenda fiecăreia dintre fotografiile participante, ceea ce este deosebit de important atunci când nu sunt de la același eveniment. Vă rugăm să rețineți că, cu cât adăugați mai multe detalii în formularul de depunere, cu atât mai multe informații vor avea membrii juriului atunci când va fi timpul pentru jurizare, adică dacă a fost o competiție oficială sau un antrenament.

Pot trimite două fotografii de acțiune în același formular de trimitere?
Nu. Vă rugăm să rețineți că pentru fiecare înscriere vor fi necesare un formular de înscriere online separat și materiale justificative. Dacă trimiteți două imagini în aceeași înregistrare, veți fi anunțat să faceți trimiterea corectă cu o singură imagine pe formular.

Sunt freelancer. Este posibil să particip?
Da, participarea este deschisă tuturor fotografilor profesioniști, fie că sunt angajați direct de instituții media, agenții sau liber profesioniști.

Nu sunt membru AIPS, mai pot participa?
Da. Nu este nevoie să fii membru al AIPS pentru a participa. Dar trebuie să fii un fotograf profesionist.

Care este regula pentru fotografi profesioniști?
Prima regulă este că toți participanții trebuie să fie fotografi profesioniști și vor trebui să își dovedească statutul profesional dacă li se solicită.

Trebuie plătită o taxă de participare?
Nu, participarea este complet gratuită.

Dacă fotografia a fost publicată pe o platformă personală de partajare a fotografiilor sau pe un site web personal, este încă valabilă ca dovadă a publicării.
Fotografii independenți ar putea avea posibilitatea de a-și publica lucrările pe platforme de partajare a fotografiilor sau site-uri web personale (uneori proprii agenții), motiv pentru care organizatorii le consideră valide, atâta timp cât respectă restul regulilor. Participanții pot fi contactați pentru a li se cere informații suplimentare în timpul procesului de jurizare, înainte de a fi luată o decizie.

Ce înseamnă dovada publicării și cum poate fi dovedită?
În acest sens, organizatorii precizează că trebuie verificat dacă fotografia înscrisă în competiție a fost făcută în perioada valabilă a concursului, 5 noiembrie 2021 – 14 octombrie 2022.

Dovada publicării pentru fotografii ar putea fi:
1) un link în care data este vizibilă (adică de la o agenție la care lucrați sau de la o instituție media care a publicat fotografia).
2) o fotografie aparținând unui eveniment care a avut loc în perioada valabilă de participare (adică Jocurile Olimpice de iarnă 2022).
3) un PDF sau JPG al unei publicații (ziar, revistă) cu poza și data vizibile în pagină.
4) un PDF al unei publicații tipărite cu imaginea, iar dacă nu arată o dată vizibilă, adăugarea PDF-ului copertei pentru a verifica data publicării.

În cazul în care o fotografie a fost încărcată într-o agenție foto înainte de perioada de participare, dar a fost publicată într-un site web/publicație tipărită în timpul perioadei de participare, nu poate fi înscrisă în competiție

Participanții trebuie să știe că pot face modificări înainte de termenul limită. Se pot adăuga documente lipsă sau se pot completa câmpurile lipsă. De asemenea, puteți șterge trimiterea inițială, în cazul în care ați decis să trimiteți una nouă.

Cei născuți după 1 ianuarie 1993 pot participa la categoria Young Reporter pentru foto, care oferă șansa de a câștiga o bursă la un eveniment sportiv internațional de top. Este permisă o singură înregistrare în categoria Young Reporter.

Reguli în privința drepturilor de autor

Fotografiile înscrise în concurs trebuie să fie realizate de fotograful care deține și păstrează dreptul de autor pentru fotografie. Vom folosi poza doar în cazul în care este cu filigran în cazul în care ajunge în finală, în scopul promovării Premiilor, prezentării nominalizărilor, stabilirii premiilor de către juriu, desfășurării ceremoniei de prezentare și punerii la dispoziție a finalistului și a câștigătorilor către public”, precizează organizatorii.