Astăzi, 7 octombrie, AIPS Europe, secţiune a Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS) este primită la Comisia de Petiţii a Parlamentului European de la Bruxelles, pentru a-şi susţine petiţia legată de protejarea libertăţii de relatare de la manifestările sportive.
În 2011, posturile franceze de radio au renunţat in corpore la transmisiuni directe de la meciul Manchester United – Olympique Marseille, după ce clubul din Manchester a cerut suma de 26.000 € pentru fiecare post de radio care ar fi dorit să relateze în direct de la meciul respectiv, în ciuda faptului că la jocul tur, Olympique Marseille – Manchester United, posturilor engleze de radio li s-au permis transmisii directe gratuite.
În ultimii ani au existat o serie de incindente, majoritatea dintre ele, dar n u exclusive, vizând transmisii radio, lucru care dovedeşte că dreptul la informare este ameninţat. Iată doar câteva exemple:
În 2014, Pro League (prima divizie fotbalistică din Belgia) a interzis ne-deţinătorilor de drepturi TV (inclusiv unor posturi regionale) să-şi desfăşoare munca redacţională în zonele mixte, oprindu-i efectiv să facă interviuri cu jucătorii după meciuri. Li s-a permis să utilizeze doar reacţii de pe site-ul oficial al meciului, fiind forţaţi astfel să plătească pentru interviuri pe care nu le puteau în niciun fel controla din puncte de vedere editorial.
Organizatorii şi agenţiile de marketing văd tot mai accentuat în presa sportivă o bună vacă de muls. La cursa Milan-San Remo (marketată de IMG în numele RCS, organizatorul competiţiei), preţurile pentru facilităţile presei (ca de exemplu posturile de comentator) s-au dublat de la un an la altul, sub falsa motivaţie că „standardele au fost îmbunătăţite”. Ele nu s-au îmbunătăţit deloc. Organizatorii de curse n-ar trebui să uite că întrecerile se desfăşoară pe domeniul public (străzile), deci cum pot să se considere proprietari şi să impună plata unor astfel de taxe de acces?
UCI forţează posturile de radio (exclusiv de ştiri) să plătească 250 € pentru a avea acces în Centrul de presă al Campionatelor Mondiale de Ciclism pe Şosea, ediţia 2014. În 2013, UCI şi agenţia sa de media, „Infront”, au încercat să impună chiar o taxă de acces în zonele mixte la interviurile post-cursă, pentru ne-deţinătorii de drepturi.
Pentru presa scrisă de pe continent a devenit practic imposibil să obţină o acreditare pentru meciurile din Premier League (prima ligă engleză). De ce ar trebui să fie obligat un gazetar să semneze un contract în 13 pagini, doar pentru a putea obţine o acreditare? Şi de ce mai trebuie o astfel de cerere să fie însoţită de „o copie a asigurării de răspundere publică, încheiată de mass-media respectivă pentru suma minimă de 5 milioane de lire”?!
Aceste cazuri arată o lipsă de respect pentru organizatorii acestor mari evenimente, multe dintre ele fiind de fapt creaţia presei sportive. Dar înainte de toate şi mai ales, media trebuie lăsată să poată informa. Petiţia noastră nu îşi doreşte să pună stop principiilor de drepturi media. Nu discutăm nici despre taxele percepute pentru posturile de comentator, dar şi ele trebuie să aibă un preţ corect. Şi deasupra tuturor, dorim să protejăm dreptul de a accesa ştiri, accesul la zonele mixte şi dreptul la informare.
Ioannis Daras,
Preşedinte AIPS Europe şi Vicepreşedinte AIPS