AIPS condamnă invadarea Ucrainei

Asociaţia Internaţională a Presei Sportive a emis un comunicat prin care a invitat întreaga comunitate de ziariştilor sportivi din lume să ia atitudine în faţa agresiunii armate a unui stat independent din partea Federaţiei Ruse. Asociația Presei Sportive susține demersul Asociației Internaționale a Presei Sportive și se alătură întregii mișcări mondiale pentru respingerea violențelor armate. Redăm mai jos comunicatul AIPS.

LAUSANNE, 24 februarie – În faţa tragediei umane care a lovit greu Ucraina, AIPS condamnă decizia lui Vladimir Putin de a lansa ceea ce el a numit prea simplu o Operaţie Militară Specială, care a zguduit nu numai Ucraina, dar Europa în întregime şi lumea întreagă.
Suntem din principiu utilizării violenţei ca un instrument de opresiune.
Având în vedere apropiatele Jocuri Paralimpice de la Beijing (4-13 martie), această Operaţiune Militară Specială a distrus armistiţiul olimpic, pe care sportul l-a instituit cu mulţi ani în urmă ca un instrument de reflecţie şi de blocare a alegerii recursului la forţă pentru rezolvarea unor situaţii în mod sigur dificile, dar care ar putea fi soluţionate prin alte mijloace.

Dacă vom accepta aceste comportamente violente, vom sfârşi prin a permite mâine şi altora să deschidă noi fronturi. Rolul jurnaliştilor sportivi este ca să vegheze permanent pentru ca lumea sportului să rămână curată, ferită de anumiţi viruşi care infectează societatea noastră, de a proteja viitorul tinerelor generaţii care nu trebuie învăţate că violenţa este singurul mijloc pentru a închide gura celor care nu gândesc la fel. Cerem ferm încheiera ostilităţilor şi demararea imediată a unui proces de recuperare a principiilor umane care au fost călcate în picioare.
Comitetul Executiv al AIPS

COMUNICATUL AIPS, ÎN LIMBILE ENGLEZĂ, FRANCEZĂ, SPANIOLĂ, ITALIANĂ ȘI ARABĂ