2 iulie – Ziua Internationala a Ziaristilor Sportivi

Ziua de 2 iulie este sarbatorita, pe plan mondial, ca Ziua Internationala a Ziaristilor Sportivi. La 2 iulie 1924 a fost fondata Asociatia Internationala a Presei Sportive (AIPS).

Cu aceasta ocazie presedintele AIPS, dl. Gianni Merlo, a adresat un mesaj catre jurnalistii sportivi din intreaga lume, in care solicita ziaristilor sa lupte impotriva manipularilor si pentru a-si apara dreptul la exprimare.

 

 

Dragi Colegi,


Asociatia Internationala a Presei Sportive (AIPS) a fost fondata in urma cu 87 de ani, la data de 2 iulie, deoarece o parte iluminata a breslei noastre a realizat nevoia de a se uni in lupta pentru apararea principiilor presei sportive la momentul respectiv, dar nu se poate spune ca avea inca o identitate propriu-zisa. Este de datoria noastra sa continuam munca inceputa de predecesorii nostri mai ales acum, cand profesia noastra se confrunta cu o adevarata revolutie. Aparitia Internetului nu va reprezenta o mai mare libertate daca nu vom gasi modalitatea de a utiliza aceasta unealta de comunicare in mod corect. Trebuie sa investim in cultura pentru a exploata mai bine oportunitatile oferite de noile tehnologii.

Trebuie sa luptam impotriva manipularii si sa ne aparam dreptul la libera exprimare, deoarece libertatea gandirii si criticii pot ajuta la dezvoltarea sportului si, odata cu aceasta, la dezvoltarea tineretului din toata lumea.

Ne-am luat un angajament social. In prezent, colegii nostri din Nepal au fost luati la tinta de catre autoritati, iar noua ne revine sarcina de a le apara independenta. In alte tari, conditiile de munca se inrautatesc pe zi ce trece, iar noi suntem ce ce trebuie sa intervina pentru a stavili periculoasele intruziuni la nivelul libertatii de exprimare. In aceasta toamna, vom incerca sa apropiem colegii nostri din Israel si Palestina, deoarece trebuie neaparat sa redeschidem canalele de comunicare. In sport, vorbim cu totii aceeasi limba, astfel incat vom putea deschide o portita. Angajamentul nostru trebuie sa fie total si unitar.

Va transmit toate urarile de bine cu ocazia Zilei AIPS si va doresc mult succes in eforturile profesionale pe care le faceti. 

Gianni Merlo

Presedinte AIPS

 

 

 

 

 

Atasat, mesajul original al presedintelui AIPS, in limba engleza.

 

Vizualizati fisierul atasat