2 iulie – Ziua Internationala a Ziaristilor Sportivi


Ziua de 2 iulie este sărbătorită, pe plan mondial, ca Ziua Internaţională a Ziariştilor Sportivi. La 2 iulie 1924 a fost fondată Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS). Cu această ocazie preşedintele AIPS, Gianni Merlo, a adresat un mesaj către jurnaliştii sportivi din întreaga lume, mesaj pe care îl puteţi citi mai jos.

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ZIARIŞTILOR SPORTIVI 2012

Mesajul Preşedintelui AIPS, Gianni Merlo

O “Revoluţie de Primăvară” este necesară pentru a  impune schimbarea radicală a moralei sportului

În acest an olimpic, importanţa de a sărbători Ziua internaţională a ziariştilor sportivi este cu atît mai semnificativă. De la înfiinţarea Asociaţiei noastre, efectuată pe timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, în 1924, acum 88 de ani şi până în prezent, noi am trecut prin multe schimbări ale media şi se pare că, având sprijinul tehnologic al zilelor noastre, viitorul ne rezervă o adevărată revoluţie în munca noastră.

Profesiunea noastră a devenit mult mai complicată, pentru a satisfice dorinţa publicului de a primi informaţii rapide suntem obligaţi să efectuăm o multitudine de procedee tehnice şi nu mai putem lucra în ritmul traditional, ci într-un ritm infernal, care nu încheie niciodată. Apariţia mediei electronice a devenit un fel de cal Troian, tot mai multe cotidiane sportive fiind nevoite să-şi reducă substanţial numărul de salariaţi şi colaboratori. Cei care rămân sunt obligaţi să muncească mai mult, mai intens şi cu salarii serios diminuate.

LONDRA 2012 În acest climat economic şi politic dificil, este de datoria noastră de a-i susţine pe colegii noştri, insistând pentru ameliorarea condiţiilor lor de muncă. AIPS continua lupta sa pentru obţinerea dreptului de utilizare gratuită a Internetului la Jocurile Olimpice de la Londra.

 

În vreme ce aproape toate federaţiile sportive furnizează gazetarilor, fără costuri, servicii de Internat de înaltă calitate la toate marile evenimente sportive, media acreditată la Jocurile de la Londra este în continuare obligată să plătească sume uriaşe pentru a avea acces online. Iar jurnaliştii care sunt cazaţi în locaţiile rezervate de Comitetul de organizare a Olimpiadei (LOCOG) sunt confruntaţi cu o dublă problemă, atât prin preţurile excesive practicate de aceste hoteluri, cât şi prin accesul la Internet.

AIPS a primit un sprijin masiv din partea tuturor membrilor din întreaga lume în scopul continuării campaniei pentru Internet gratuit la Londra şi este de datoria noastră să continuăm această luptă, în scopul asigurării a ceea ce ar trebui să devină un serviciu fără plată pentru gazetari. Suntem mulţumiţi că negocierile cu LOCOG continua şi suntem încrezători că o soluţie acceptabilă va fi în cele din urmă găsită.

OMAGIU COLEGILOR NOŞTRI Împreună cu partenerul HONAV (Beijing), îi vom onora pe colegii noştri care au participat la peste 10 ediţii ale Jocurilor Olimpice, în timpul unei ceremonii care va avea loc la Londra, pe 2 august. La acest eveniment vor lua parte gazetari având o uimitoare experienţă olimpică, fotografi şi reporteri care au desigur numeroase lucruri de povestit. Mă bucur foarte mult pentru şansa de a cinsti meseria noastră şi de a-i sărbători pe vechii noştri colegi.

VIITORUL NOSTRU Având sprijinul Ministerului Sportului din Azerbaidjan, vom organiza cea de-a doua ediţie a programului « Tineri Reporteri ai AIPS » în timpul desfăşurării Campionatului Mondial feminin pentru echipe sub 17 ani, în lunile septembrie şi octombrie, anul acesta. În acest moment selecţia pentru alegerea celor 20 de tineri jurnalişti din întreaga lume este în plină desfăşurare. Ei se vor alătura tinerilor gazetari sportivi din Baku, urmând să primească cele mai bune îndrumări de jurnalişti cu părul cărunt ai AIPS, ca şi de la un grup de experţi ai lumii sportului, spre a învăţa modalităţile de afirmare în meserie în timpul unui eveniment sportiv internaţional.

CORUPŢIE Din păcate, meciurile trucate şi corupţia continuă să arunce o umbră asupra sportului. Trucarea partidelor poate duce la moartea sportului, pentru că suporterii şi sportivii nu vor mai avea încredere în corectitudinea rezultatului şi vor dezerta de pe stadioane. Suntem pe marginea prăpastiei. Gazetarii trebuie să aibă vigilenţă maximă în această luptă pentru sănătatea sportului, pentru a împiedica alterarea şi contaminarea sa, altfel el riscă de ajungă pradă uitării. O adevărată “Revoluţie de Primăvară” este necesară spre a aduce cu sine o schimbare radicală a lumii sportului.  Primii vizaţi trebuie să devină conducătorii, cei care au cea mai importantă responsabilitate pentru a nu fi intervenit arunci când era vital să fie evitată catastrofa.