2 IULIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A JURNALISTULUI SPORTIV

Dumitru Graur
Președinte APSR


Azi, 2 iulie, întreaga lume sărbătorește Ziua Jurnalistului Sportiv. Este important că AIPS, asociația internațională a gazetarilor care se exprimă în presa sportivă, a reușit să impună această festivitate mondială începând cu anul 1994, ca o recunoaștere a unei meserii pe cât de frumoasă, pe atât de hulită de câte unii, în special haterii de profesie din mediul online.

Este adevărat că în ultimii ani putem vorbi despre o anumită criză de identitate a presei sportive, accentuată de prezența tot mai importantă a mediului online, acolo unde oricine poate pretinde că este jurnalist sportiv, de vreme ce poate posta știri sau comentarii care sunt citite de sute sau mii de persoane. Dar în acest fel presa sportivă a intrat și pe mâna hackerilor și a știrilor false, așa numitele fake-news, fenomen cu care devine tot mai dificil să te lupți. Pe de altă parte, o recunosc cu părere de rău, calificarea profesională a unor tineri ziariști a scăzut vizibil de la o vreme, motiv care încurajează amatorii să scrie la rândul lor. Acest adevăr trebuie să ne pună pe gânduri, pentru creșterea exigenței la selecția redacțională.

Pentru noi este evident că meseria de jurnalist sportiv trebuie apărată, și aici rolul principal revine asociației noastre. Așa cum știm, există tot mai multe agresiuni la libertatea presei și a cuvântului. Ziariștii se văd îngrădiți în accesul lor pe stadioane, dacă respectivul club nu este mulțumit de cronica anterioară a unui gazetar, sunt pedepsiți pur și simplu din capriciul nu știu cărui „mare” investitor în sport, ba chiar pot fi dați afară din serviciu pentru opiniile lor. Asemenea lucruri n-ar trebui să poată fi posibile, acest imperativ fiind stabilit de asociația noastră încă de la înființarea sa. Înaintașii noștri au creat de asemenea, încă din 1927, un adevărat cod de conduită pentru gazetarii sportivi, după cum urmează: „Să dovedim prin ponderaţie, seriozitate şi onestitate profesională că instituţiunea ce am creiat este viabilă şi sortită unui rodnic viitor. Dacă ziariştii sportivi voesc să fie consideraţi şi respectaţi de celelalte bresle, trebue în  primul rând să se respecte şi considere între ei”.

În acest moment asociația noastră este mai puternică din punct de vedere organizatoric decât oricând. Am sărbătorit 90 de ani de la înființare anul trecut, asociația este recunoscută ca fiind de utilitate publică începând din 2015, în urma unei ordonanțe guvernamentele, și se află sub Înaltul Patronaj al MS Margareta, custodele coroanei regale. Sunt peste 250 de gazetari sportivi din țară care au ales să fie membri ai APSR, iar circa 100 dintre aceștia au și calitatea de membri AIPS.

Cu prilejul zilei profesiei noastre, un sincer La Mulți Ani!