2 iulie – Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv

La data de 2 iulie este marcată, anual, Ziua internaţională a jurnalistului sportiv. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţare.

Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu anii ’50-’60 ai secolului trecut. De atunci, au apărut nenumărate publicaţii, posturi de radio şi televiziuni dedicate exclusiv sportului. Din domeniul presei scrise, câteva titluri care au marcat istoria jurnalismului sportiv sunt L’Equipe din Franţa, Gazzetta dello Sport din Italia, franciza americană Sports Illustrated şi Sporting News (SUA).

Semnificaţia datei de 2 iulie vizează marcarea înfiinţării AIPS şi evidenţierea realizărilor, precum şi rolul jurnaliştilor sportivi din întreaga lume. Jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări şi statistici competiţionale, ci poate contribui la asigurarea păcii şi bunei înţelegeri între naţiunile implicate în diverse întreceri. Sportul şi fairplay-ul sunt bune prilejuri de apropiere între oameni, iar un bun jurnalist sportiv ştie şi foloseşte acest lucru.

Şedinţa constitutivă a AIPS avut loc la Paris, la 2 iulie 1924, şi a reunit 80 de reprezentanţi din 18 state, printre care şi România, sub preşedinţia lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franţei, în calitate de Înalt Comisar pentru Educaţie Fizică şi Sport. Cu prilejul primei reuniuni, ziariştii sportivi au elaborat statutul AIPS. Conform acestuia, AIPS îşi propune “apărarea intereselor ziariştilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres şi educaţie, îndeplinirea misiunii de fraternitate şi pace între oameni şi popoare”.

Asociaţia Presei Sportive din România (APS) este afiliată AIPS. APS a luat fiinţă în decembrie 1927, atunci când mai mulţi gazetari sportivi din Bucureşti au luat iniţiativa înfiinţării asociaţiei şi au ales primul comitet de conducere.

În luna martie 2018, Asociaţia Presei Sportive din România a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Regale.

În urma Adunării Generale de Alegeri din 22 aprilie 2023, noul Consiliu Director al APS, ales pe o perioadă de patru ani, arată astfel: Cătălin Țepelin – președinte; Dumitru Graur – vicepreședinte; Andrei Crățoiu – secretar general; Dochița Moșoianu, Emilian Hossu-Longin, Cătălin Cîrnu, Cristian Geambașu – membri.

***

Mesajul președintelui AIPS, Gianni Merlo

Astăzi începe călătoria de un an care ne conduce la centenarul nostru. În urmă cu nouăzeci și nouă de ani, un grup de colegi a avut ideea genială de a crea AIPS (Asociația Internațională a Presei Sportive – n.r.). Văzuseră viitorul profesiei noastre și creaseră asociația pentru a-i proteja drepturile. Munca lor a fost remarcabilă. Acum avem datoria să mergem în continuare pe calea indicată de ei.

TIMPURI DIFICILE. Lumea trece acum prin vremuri dificile: războiul din Ucraina, tensiuni și ciocniri armate în diferite părți ale continentelor, secetă, schimbări climatice. Sportul nu este lipsit de influențe negative și din acest motiv este de datoria noastră să ne unim pentru a face față dificultăților și a ne apăra independența. Sportul s-a născut pentru a aduce oamenii împreună, pentru că folosește un limbaj și reguli comune în întreaga lume și este intergenerațional.

INDEPENDENȚA. Noi, cu criticile noastre constructive, trebuie să-i apărăm regulile și integritatea, pentru că sportul este cultură, deoarece reunește oamenii și generațiile diferite. Independența noastră este un atu fundamental și în acest moment dintre numeroasele cazuri din lume alegem să cerem eliberarea lui Niloofar Hamedi și Elaheh Mohammadi, doi tineri colegi iranieni, care se află de luni de zile în închisoare pentru că au comis „crima” de a-și face treaba cu onestitate.

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. Acum a sosit momentul pentru AI, inteligența artificială, pe care unii o consideră un instrument digital util și pozitiv. Eu, personal, nu sunt de această părere. Inteligența artificială poate lupta, după cum susțin unii, cu știrile false, dar mai ales poate crea rapid știri false sau poate genera imagini care nu au nicio legătură cu realitatea, dar par perfecte și reale. Publicul este fragil și, prin urmare, inteligența artificială, dacă este lăsată necontrolată, poate provoca mai multe daune decât un război sau o pandemie.

INVESTIȚII ÎN CULTURĂ. Din acest motiv, vom continua pe calea investițiilor în cultură cu programele extraordinare dedicate Tinerilor Reporteri și cu Premiile AIPS Sport Media, care se bucură de un mare succes. Acestea sunt armele noastre cu care încercăm să luptăm cu ignoranța, care este cea mai mare amenințare la adresa sportului. Dacă suntem uniți în lupta pentru apărarea culturii profesiei noastre, vom putea oferi următoarelor generații de jurnaliști un viitor mai bun și nu un ghetou în care să trăim, fără libertate de idei, care sunt fundamentale în sport.