Robert revine!

copertaDesemnat înotătorul anului 2017 de FRNPM, Robert Glinţă a revenit în forţă în competiţiile oficiale. Piteşteanul care peste trei luni va împlini 21 de ani a cucerit o medalie de bronz la Campionatele Europene în bazin scurt (25 m) de la Copenhaga

Mihai Popescu

Este considerat probabil cel mai talentat înotător român de la Răzvan Florea până în prezent şi unul dintre foarte puţinii de la care aşteptăm o medalie olimpică la Tokyo, în 2020. Pentru Robert Glinţă, campionul mondial de juniori la 100 metri spate în 2015 şi clasat pe locul 8 la JO de la Rio, în finala aceleiaşi probe, anul recent încheiat a fost şi cu bune, şi cu rele. 2017 nu a început sub cele mai bune auspicii, drept care tânărul înotător, legitimat între timp la CS Dinamo, a efectuat o serie de investigaţii medicale. Rezultatele au relevat faptul că sportivul a suferit ”modificări metabolice sangvine şi cardiace” pe fondul suprasolicitării la antrenamente, a dietei neadecvate şi a altor cauze. Astfel, Robert a fost nevoit să ia o pauză de câteva luni, ratând participarea la Campionatele Internaţionale ale României, dar şi la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

”Visul american” prinde contur

bazin-copenhagaÎn această perioadă cu multe frământări, sportivul originar din Piteşti a luat o decizie importantă pentru viitorul său: s-a mutat prin transfer de la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, la University of South California, în SUA. Încadrat în sistemul american de înot dar totodată student, Robert Glinţă a marcat un come back spectaculos. În luna octombrie, la Los Angeles, a participat la un concurs special, Team USA 2017 vs selecţionata universitară a SUA (Pac-12). Selectat în echipa Pac-12, Robert a luat startul la probele sale favorite, cele de spate, pe distanţele de 100 şi 200 yarzi (echivalentul a circa 91 şi 183 metri), în bazin scurt. Înotătorul român a făcut senzaţie, terminând pe locul 1, respectiv 2, în faţa unor campioni olimpici precum Ryan Murphy şi Matt Grevers.

”Reţeta în SUA este munca, munca şi iarăşi munca!”

Robert a descris modul în care s-a acomodat la viaţa din America. „Anul 2017 a fost ca un carusel, plin de toate emoţiile. În vară am avut ghinionul de a nu putea participa la Campionatele Mondiale şi patru luni am fost nevoit să stau departe de apă. Dar se pare că pregătirea din SUA a dat roade şi am reuşit să îmi îmbunătăţesc rezultatele. Cel mai greu în SUA a fost să mă obişnuiesc cu echipa de acolo, cu oamenii din jurul meu, pentru că sunt toţi profesionişti. Eu eram obişnuit să mă descurc singur, dar am fost nevoit să accept ajutorul celor din jurul meu, pentru că şi ei aveau acelaşi interes, ca eu să obţin rezultate pentru Universitate. Reţeta în SUA este munca, munca şi iarăşi munca! Munca e foarte intensă, ei sunt foarte profesionişti, ştiu foarte bine ce au de făcut, iar sportivii nu trebuie decât să facă ceea ce li se spune. Cu cât eşti mai «rău» în apă, cu atât vei ajunge mai departe”, a declarat tânărul înotător român.

Bronz la Europenele în bazin scurt

delegatie-romania-la-copenhagaTestul decisiv al anului l-a susţinut în luna decembrie, la o importantă competiţie oficială – Campionatele Europene în bazin scurt (25 m) de la Copenhaga. Sportivul legitimat la CS Dinamo a avut prestaţii remarcabile la cele două probe în care a participat, 100 şi 50 metri spate, încununate şi cu două noi recorduri naţionale. În prima secţiune, Robert Glinţă s-a clasat pe locul 3, cu timpul 49:99, în urma rusului Kliment Koleşnikov (48:99) şi a italianului Simone Sabbioni (49:68). La 50 m spate a încheiat pe poziţia a 5-a, cu 23:19, de asemenea nou record naţional. Performanţa lui Robert este cu atât mai demnă de remarcat cu cât el a ajuns în Danemarca direct din SUA, cu numai o zi înainte de startul său în competiţie, fără perioada necesară de acomodare cu fusul orar.
”Anul 2017 s-a încheiat foarte frumos pentru mine, cu medalia de bronz la Campionatele Europene. În 2018 mă voi întoarce în SUA şi mă voi axa pe pregătire. Vreau să mă las surprins de rezultatele pe care le voi avea”, a anticipat înotătorul de 20 de ani.

Irina Glinţă: ”Am avut emoţii imense”

familia-glinta-ciprian-robert-si-irinaEste poetă, prozatoare dar, în primul rând, mama lui Robert. Irina Glinţă a descris pentru Sport în România trăirile avute în momentele importante parcurse de fiul său de-a lungul anului recent încheiat. ”Sunt un mare admirator de talente, un împătimit spectator al competiţiilor sportive cu reprezentări româneşti şi un iubitor până la lacrimi de rezultate frumoase, dar, în calitate de mamă, primează dorinţa ca fiul meu să fie fericit. Cu acest gând în minte, m-am bucurat că Robert a decis să îşi continue pregătirea sportivă şi academică în SUA, întrucât aici încordarea şi rutina păreau să-i fure plăcerea de a trăi – e totuşi un tânăr, cu tot ceea ce implică vârsta, preocupările şi aspiraţiile acestui «segment evolutiv». Cunoscându-i seriozitatea şi determinarea, mă aşteptam să culeagă roade bogate din ambele domenii, însă nu chiar atât de rapid în cel sportiv, la nici trei luni de la începerea antrenamentelor după lunga pauză de efort.
Entuziasmul lui competiţional a fost atât de vizibil, când i-a devansat pe campionii olimpici americani în întrecerea Starurilor Americane vs. Colegii, încât nu am putut decât să mă minunez şi să anticipez o revenire frumoasă în competiţiile oficiale internaţionale. Cu toate acestea, emoţiile au fost imense pentru Europenele din luna decembrie, care s-au suprapus cu două din examenele de sfârşit de semestru. S-a luat în calcul şi neparticiparea, şi prezentarea după debutul competiţiei, şi sunt extrem de fericită că s-au găsit variante ca el să ajungă acolo şi să arate o formă fizică bună, un psihic puternic şi o dorinţă de autodepăşire pe măsura celei cu care ne-a obişnuit încă de mic”, ne-a spus Irina Glinţă.