Breaking News

Rezoluţiile celui de-al 78-lea Congres al AIPS

Nu cu mult în urmă, la Paris a avut loc cea de-a 78-a ediţie a Congresului Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS). La finalul reuniunii a fost emisă următoarea rezoluţie:

1. AIPS salută Agenda 2020 a CIO, prin care se afirmă căutarea unor soluţii pozitive şi concrete pentru lumea sportului, însă AIPS doreşte să aducă în atenţia CIO marea sa dezamăgire datorită faptului că nicio referire nu a fost făcută în legătură cu condiţiile de muncă ale ziariştilor din media internaţională.

AIPS solicită de urgenţă ca CIO să ceară Comitetului local de organizare a JO Rio 2016 să revizuiască costurile cazării din Media Village ca şi costurile pentru accesul la Internet prin cablu ale gazetarilor acreditaţi.

Deciziile Comitetului local de organizare a JO Rio 2016 indică limpede că nu a existat nicio analiză serioasă a situaţiei actuale a Media internaţionale, o componentă cheie a lumii sportului.

2. AIPS cere ca CIO să îşi revizuiască politica privitoare la acreditările media pentru Jocurile Olimpice. Această cerere este legată de faptul că o serie de Comitete Olimpice Naţionale discriminează în mod ostentativ buna credinţă a reprezentanţilor presei scrise şi a fotografilor profesionişti, eliberând adeseori preţioasele acreditări E (pentru presă) unor persoane care nu sunt nici jurnalişti, nici fotografi profesionişti. AIPS solicită CIO să permită şi să încurajeze o colaborare fructuoasă între diferitele Comitete Olimpice Naţionale şi Asociaţiile Naţionale ale Ziariştilor Sportivi membre ale AIPS, pentru o mai bună facilitare a procesului de acreditare media.  

3. AIPS solicită tuturor federaţiilor sportive, cluburilor (şi sportivilor), ca şi comitetelor de organizare să respecte dreptul media la informare asupra evenimentelor sportive şi să respecte dreptul ziariştilor de sport profesionişti de a avea acces la aceste evenimente (tribuna presei, săli de conferinţe, zone mixte) fără să fie nevoie de a fi plătită o taxă în acest scop.

 

 

leave a reply