Raportul presedintelui APS

 Adunarea Generală a APS – 2015

RAPORTUL PREŞEDINTELUI A.P.S.R.

Bună ziua tuturor. Mulţumesc tuturor celor care au auzit chemarea noastră la Adunarea Generală de alegeri a APSR şi au făcut drumul pînă la Bucureşti special pentru a participa la lucrările Adunării Generale pe anul 2015. După cum desigur ştiţi, s-au împlinit 4 ani de la alegerile din 2011 şi este momentul ca vechiul Consiliu APS să-şi încheie mandatul pentru care a fost ales. Astăzi vom face alegeri noi şi vor fi numiţi alţi membri în Consiliul de conducere a asociaţiei. Cu această ocazie vă rog să îmi permiteţi să vă prezint mai întîi “Raportul Preşedintelui APSR pe cei 4 ani de mandat”. Pentru ca acest bilanţ să poată fi exprimat cît mai clar, el este împărţit în două capitole, după cum urmează:

Cap. I –Ce am realizat în cei 4 ani de mandat

1. Primirea asociaţiei sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. Festivitatea desfăşurată la 9 noiembrie 2011 la Palatul Elisabeta a avut o mare încărcătură emoţională, APS devenind una dintre foarte puţinele organizaţii profesionale care are cinstea de a se putea mîndri cu Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.Acest titlu onorează,  dar şi obligă la păstrarea unui statut superior, la impunerea respectării condiţiei de gazetar profesionist, conştient pe puterea armelor sale, aflat permanent în slujba intereselor sportului.

2. Organizarea Galei “APS 85”. Cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Presei Sportive, APS organizat la Ateneul Român o gală festivă de mari dimensiuni, care a reuşit să marcheze în mod corespunzător acest moment jubiliar. În prezenţa Alteţelor lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, câteva sute de invitaţi (între care, din păcate, destul de puţini gazetari sportivi!), au asistat la o gală excepţional realizată, în care momentele de premiere au fost îmbinate cu momente artistice de înaltă ţinută, care au încântat publicul. Fotografii, ca şi înregistrarea integrală a evenimentului (transmis atât de Dolce Sport, cât şi de TVR), se pot vedea pe site-ul APS. Tot pe site, în afara Galei jubiliare APS 85 se pot urmări înregistrările video ale ceremoniei decernării titlului de Înalt Patronaj al Regelui, dar şi Gala Best of the Best, despre care vom vorbi ceva mai tîrziu.   

3. Fiindcă am vorbit despre site, fără îndoială că un real succes a fost crearea site-ului www.apsmedia.ro, atît de necesar comunicării cu membrii APS, ca şi pentru informarea privind problematica generală a presei sportive. Ar fi foarte greu de acceptat ca o asociaţie să mai poată exista fără un site propriu, însă trebuie spus că aşa se petreceau lucrurile în cazul APS! Singura legătură cu membrii APS se făcea pînă în momentul alegerilor anterioare printr-o cutie poştală aflată într-un Oficiu PTTR, undeva pe lîngă gară! Am făcut aşadar un uriaş pas înainte în direcţia comunicării cu membrii asociaţiei, ca şi în scopul prezentării unor teme de interes specializat, doar pentru gazetarii sportivi şi în special pentru cei mai tineri dintre ei. Este adevărat că mi-ar fi plăcut ca site-ul nostru să fie ceva mai activ şi mai des vizitat de gazetarii de sport, să devină o adevărată tribună de opinii şi teme de interes general, dar lucrul acesta încă nu s-a întâmplat. Sperăm să îndreptăm acest lucru în mandatul viitor!

4. Un nou sediu pentru APS. După o primă schimbare a vechiului sediu, total necorespunzător (era la Ştrandul Tineretului, într-un vestiar dezafectat!), Asociaţia Presei Sportive s-a mutat mai întâi într-un apartament închiriat (două camere la parterul unui bloc de pe Bd. Mihalache), iar de doi ani funcţionează un spaţiu care asigură cu adevărat condiţii de muncă corespunzătorare, ca şi de reprezentare a asociaţiei noastre. Noul sediu se află în clădirea MTS (str. Vasile Conta nr. 16, sector 2). Prin sponsorizare a fost cumpărat mobilier nou,  s-a dotat secretariatul cu un nou computer, telefon, fax, copiator, Internet, cablu TV etc., renunţîndu-se la absolut toate obiectele uzate din inventarul vechiului sediu. Pentru cei care încă nu i-au călcat pragul, vă invit să ne faceţi o vizită cît mai curînd cu putinţă!

5. Preschimbarea legitimaţiilor APS. Legitimaţii au acum un format modern, fiind editate exclusiv în sistem digital, inclusiv fotografiile şi semnătura preşedintelui (au fost înlocuite astfel vechile cartoane pe care numele erau dactilografiate cu ajutorul maşinii de scris şi pe care se lipeau apoi fotografiile membrilor APS, un procedeu arhaic, care probabil nu se mai folosea în nici o altă ţară!). Cum valabilitatea lor se va încheia la sfârşitul acestui an, APS va începe acţiunea de reînnoire a legitimaţiilor, ele având valabilitate tot pentru doi ani, respectiv 2016-2017. De asemenea, se vor elibera şi premise de acces auto.

6. Suport moral public pentru ziariştii interzişi! APS a luat atitudine publică de fiecare dată când confraţii noştri au avut probleme sau au fost atacaţi pentru atitudinea lor de a respecta etica profesională. Aşa cum s-au petrecut lucrurile în cazul demisiei decise de colegii noştri Daniel Conţescu şi Octavian Cojocaru la Evenimentul zilei, sau a sancţionării colegului Costin Ştucan de la ProSport, care a fost interzis o perioadă în urma conflictului pe care acesta l-a avut cu Gigi Becali. În aceeaşi măsură, Consiliul APS a fost nevoit să publice scrisoarea de protest a preşedintelui Asociaţiei gazetarilor sportivi din Ungaria, ca urmare a nepotrivitei abordări a meciului dintre Gyor ETO şi Oltchim Rm. Vâlcea în cotidianul ProSport. În fine, o foarte dură poziţie a luat Consiliul APS în problema apărării ziariştilor din trustul Media Pro (din care face parte desigur şi ProSport-ul!), ziarişti care fuseseră agresaţi de cunoscutul scandalagiu MM Stoica, cu ocazia unui meci disputat de Steaua la Skoplje. Comunicatul APS a fost publicat atunci pe toate site-urile media şi de majoritatea publicaţiilor de sport, inclusiv în ProSport!În finalul acestui punct, aş vrea să amintesc în cîteva rînduri despre acţiunea de într-ajutorare pe care mai mulţi  gazetari sportivi au realizat-o – la iniţiativa APSR – în favoarea fostului nostru coleg Sorin Dumitrescu, aflat pe patul de spital şi într-o lungă suferinţă. Rămas practic fără resurse financiare, Sorin a fost ajutat prin intermediul Asociaţiei Presei Sportive cu o sumă de bani în valoare de 2.150 lei, care a fost înmînată la sediul APSR soţiei sale, doamna Alina Dumitrescu. Nu ne vom face din această frumoasă acţiune un titlu de glorie, însă aprecierile şi experienţa căpătată cu acest prilej, ca şi modul extrem de promt în care au reacţionat mai mulţi gazetari sportivi din Bucureşti ne îndeamnă să încercăm şi în continuare să dăm curs cererilor unor asemenea cazuri cu probleme.

7. Organizarea Galei “Best of the Best”, în primăvara anului 2013, împreună cu cotidianul Gazeta Sporturilor şi cu sponsorul Premier Palace Group.Este gala (transmisă în direct de GspTV) în care li s-au acordat premii pentru întreaga lor carieră exemplară – în urma unei anchete jurnalistice complexe – lui Gică Hagi (desemnat cel mai bun jucător român din toate timpurile), lui Mircea Lucescu (cel mai mare antrenor) şi lui Nicolae Rainea (cel mai bun arbitru). Această gală, în care APS-ul nu a investit nici o sumă, a fost o reuşită din toate punctele de vedere, un exemplu pentru o astfel de organizare benefică pentru gazetăria sportivă prin susţinerea financiară integrală a sponsorului.

8. Turneul internaţional de fotbal pentru ziariştii sportivi din Balcani. A fost o premieră pentru ţara noastră. Evenimentul a avut loc la Buşteni, între 8 şi 12 iulie 2013, cu participarea asociaţiilor similare din regiunea bancanică, plus vecinii tradiţionali, ziariştii din Moldova. Au participat aşadar echipele de gazetari sportivi din Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Moldova, Croaţia şi evident România. Turneul a fost un succes, toţi cei prezenţi (peste 80 de gazetari străini) avînd numai cuvinte de laudă pentru organizatori. Aici trebuie să menţionez sprijinul extrem de important pe care l-am primit din partea Primăriei oraşului Buşteni, personal din partea dlui Emanoil Savin, primarul localităţii. Timp de 4 zile, s-a jucat fotbal de dimineaţă pînă seara, dar au existat şi mai multe întîlniri ale gazetarilor sportivi prezenţi la Buşteni: cu conducerea Asociaţiei Europene a Presei Sportive (AIPS Europe), grecul Yannis Daras, cu viitorul preşedintele al Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dar şi cu cunoscutul fost jucător Gică Popescu, care la acel moment îşi-a anunţase candidatura la funcţia de preşedinte al FR Fotbal. Cupa rezervată celei mai bune echipe a turneului a revenit selecţionatei României, care a învins cu 5-1 în finală Moldova.

9. Începând din luna octombrie a anului 2013, APS a luat iniţiativa editării unei reviste dedicată activităţilor sportive, intitulată SPORT ÎN ROMÂNIA. Este o revistă glossy, cu apariţie lunară, tipărită în excelente condiţii tipografice şi despre care sunt mândru că o pot numi “revistă de cultură şi educaţie sportivă”, adică mai exact ceea ce nu prea mai face nici o altă publicaţie din ţară! Dacă în momentul de faţă ne putem mîndri cu faptul că se află sub tipar numărul ….  al revistei, trebuie să se ştie că am făcut foarte multe eforturi pentru a ţine în viaţa o asemenea revistă, într-o vreme în care publicaţii de tradiţie dispar şi viitorul presei scrise pare mai sumbru decât niciodată. Acum, când am trecut de 1 an şi jumătate de la apariţia primului număr, am ajuns la un tiraj de circa 2.000 de exemplare, lucru care ne permite să menţinem un echilibru foarte sensibil între costuri şi venituri, cu un foarte mic excedent, care merge exclusiv la finanţarea asociaţiei noastre. Revista poate fi achiziţionată online, iar pentru lucrul acesta este necesară accesarea site-ului propriu, la adresa: www.sport-inromania.ro

10. Trebuie să menţionez în acest raport şi reprezentarea la nivel internaţional şi … competiţional, fiindcă o serie de gazetari români, membri ai APS, au participat la mai multe întreceri internaţionale rezervate ziariştilor sportivi.

Astfel, în perioada 8-12 octombrie 2014, la Ohrid (în Macedonia) a avut loc a 3-a ediție a Balcaniadei de fotbal a presei sportive. Au participat echipe reprezentând asociaţiile gazetarilor sportivi din Bulgaria, Croaţia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Muntenegru, Macedonia, Romania şi Moldova. România (deținătoarea trofeului după ediţia de la Buşteni) a fost reprezentată de o selecționată formată exclusiv din jurnaliști timișoreni, antrenor-jucător fiind celebrul  fost internațional Iosif Rotariu, regulamentul competiției permițând prezența unui fost jucător. Delegația a fost condusă de Octavian Stăncioiu, iarjucători au fost: Adrian Cireap, Cosmin Dan,Ionuț Suciu,Bogdan David,Dan Coclici,Valentin Sămînță,  Răzvan Anghel şi Iosif Rotariu. Chiar dacă în final au ocupat abia locul 4 (pierzând aşadar trofeul!), trebuie să le mulţumesc tuturor pentru efortul de a lipsi 4 zile de acasă şi a străbate peste 1.500 km cu microbuzul, distanţă care desparte Timişoara de Ohrid, în Macedonia.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, delegaţia APSR a participat la Olimpiada Internatională Media (OIM), de la Sousse (Tunisia), unde a reuşit să obţină patru medalii de aur, la fotbal, nataţie, cros şi tenis de masă, în cele 12 discipline de concurs.Din delegatia noastră au făcut parte, printre alţii: Iulian Anghel (Adevărul), Cătălin Cîrnu (Radio România Actualităţi), Gabriel Balica (Radio Oltenia), Romeo Chiriac (APSR), Mihai Toma (Libertatea), Andrei Marinaş (Digi24 Craiova) şi Cristi Vlad (Digisport). La a XVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale Media, care s-a disputat între 3 şi 12 octombrie, au participat aproximativ 300 de jurnalişti din 15 ţări ale lumii.

În fine, dar nu în ultimul rând, în dimineaţa zilei de 11 octombrie, anul trecut, dată la care s-a jucat şi partida oficială dintre selecţionatele României şi Ungariei, selecţionata ziariştilor sportivi români a întâlnit echipa similară a Asociaţiei maghiare a gazetarilor sportivi, pe terenul din incinta Alexandreea Club, în imediata apropiere a Arenei Naţionale. Am putea zice că această întâlnire a devenit deja una tradiţională, fiind organizată prima oară în 2013 (la celălalt meci România-Ungaria, în preliminariile CM), ea fiind dotată şi cu un trofeu, Cupa Iosif Petschovski, jucătorul de legendă care a evoluat în ambele ţări, atât în campionat, cât şi în echipele naţionale. Dacă în meciul din 2013 victoria ne-a revenit cu scorul de 6-2, anul trecut meciul s-a încheiat cu scorul de 4-2 pentru gazetarii români, care au păstrat astfel trofeul. După meci, toţi ziariştii prezenţi au fost invitaţi de APSR la o masă comună, dorinţa noastră fiind de a demonstra tuturor că între gazetarii români şi cei unguri nu poate exista decât o relaţie colegială, de prietenie, neavând niciun motiv de ceartă sau învrăjbire, atâta vreme cât facem aceeaşi meserie şi aveam aceleaşi idealuri. Fără îndoială, partenerii noştri ne aşteaptă la Budapesta, în toamna acestui an, pentru a încerca să-şi ia revanşa!

Trebuie să de asemenea să menţionez că anul trecut, la Ohrid, s-au reunit reprezentanţi ai 10 asociaţii de ziarişti din zona noastră geografică, cu care ocazie a luat fiinţă Asociaţia Jurnaliştilor de Sport din Sud-Estul Europei (“South-East European Sport Journalists Association”). Din această asociaţie zonală fac parte în momentul de faţă asociaţii ale jurnaliştilor sportivi din Bulgaria, Croaţia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Muntenegru, Macedonia, România, Moldova, Grecia şi Turcia, urmând foarte probabil să se alăture în curând asociaţiile din Ungaria, Malta, Cipru şi Albania. Cu totul ar fi nu mai puţin de 15 ţări în această asociaţie a gazetarilor sportivi, ceea ce ar putea reprezenta o anumită forţă. Fiind abia la început, este însă prematur să mă pronunţ asupra funcţionabilităţii reale a acestei uniuni regionale, a cărei iniţiativă este fără îndoială laudabilă.

11.Bilanţ financiar echilibrat.Cu toate că APS nu are asigurate decât fonduri extrem de reduse, fiind subvenţionată de membrii săi exclusiv prin plata cotizaţiei, bilanţul financiar a fost destul de bun în toţi cei 4 ani de mandat, mulţumită în special atragerii unor sposorizări, care a permis organizarea evenimentului de mari proporţii care a fost “Gala APS 85”, dar şi datorită, în mod special, iniţiativei de a edita revista proprie, despre care am vorbit ceva mai înainte. 

Per total, luând în discuţie realizările financiare ale ultimilor 4 ani, APS a avut în 2011venituri în sumă de 56.355 lei şi cheltuieli de doar 24.148 lei, rezultând un excendent de 32.207 lei; în 2012 suma veniturilor a fost de 146.521, substanţial mărită prin sponsorizările primite, în vreme ce nivelul cheltuielilor a ajuns la 139.933 lei, fiind marcată evident de costul ridicat al Galei amintite mai înainte. Excendentul a fost mai redus, în sumă de doar 6.588 lei, dar este de reţinut că veniturile din sponsorizări s-au ridicat la suma de aproape 14.000 de euro! In anul 2013 am avut cheltuieli de funcţionare în valoare de 121.627 lei (cu o pierdere de 24.026 lei) si venituri din activitatea economică de 26.535 lei, rezultând un beneficiu 2.509 lei, în vreme ce anul 2014 s-a încheiat cu un profit de 3.758 lei. Acest profit a rezultat din activitatea curentă a asociaţiei pe anul trecut (cu o pierdere de 25.426 lei), pierdere acoperită însă din activitatea economică, respectiv editarea revistei Sport în România, avînd un profit de 29.184 lei. Vreau să remarc însă că fără această activitate economică, în speţă editarea şi vînzarea revistei, întreaga activitate a asociaţiei ar fi fost pusă serios sub semnul întrebării, costurile curente de funcţionare neputînd fi acoperite doar din încasarea cotizaţiilor. Ţin totodată să mulţumesc tuturor membrilor APS care, conform prevederilor legale, au direcţionat 2 la sută din impozitul lor pe venit către asociaţie. Dacă acest lucru ar fi înţeles şi susţinut de cît mai mulţi dintre membrii noştri, APS ar putea scăpa de o mulţime de neajunsuri financiare.De asemenea, este evident că noul Consiliu va trebui să facă eforturi pentru creşterea numărului de gazetari sportivi înscrişi în asociaţie, întrucît numărul acestora s-a diminuat vizibil în ultimii ani.

12. Aş vrea să menţionez pe scurt şi o altă reuşită a noastră, chiar dacă ea poate părea elementară.Anume, organizarea în ultimii trei ani a Adunărilor Generale ale membrilor APS, inclusiv cea de astăzi, 16 mai 2015. Spun acest lucru întrucât, din cunoştinţa mea, anterior anului 2013 nu mai fusese organizată nici o Adunare Generală în ultimii 15 ani! Aşadar, în 2013 Adunarea general a avut loc la Hotelul RIN Grand, iar anul trecut şi anul acesta la Hotelul IBIS Nord. Sperăm ca aceste adunări anuale să devină o obişnuinţă şi să reprezinte un eveniment major, aşteptat cu nerăbdare de toţi ziariştii sportivi. Sigur, foarte important este găsirea unor sponsori, care să uşureze efortul financiar al asociaţiei noastre. Dar cred că într-un fel sau altul ne vom descurca – şi, lucru important, nu este obligatoriu ca Adunarea Generală să se desfăşoare în Capitală! Dacă vor exista propuneri pentru a fi organizată această întîlnire în oricare colţ al ţării, promit că lise vada toată atenţia. Trebuie ca adunările noastre să intre în tradiţie şi sper să crească mult numărul participanţilor la viitoarele întîlniri.

13. Nu trebuie uitat nici Protocolul semnat cu Liga Profesionistă de Fotbal, prin care se stipula ca persoanele acreditate la meciurile campionatului naţional Liga 1 să fie în exclusivitate membri ai Asociaţiei Presei Sportive. Acest protocol a fost semnat în luna iulie, înaintea disputării primei etape din noua ediţia de campionat, fiind de natură de a reglementa în primul rând accesul pe stadioane, la locurile rezervate presei sportive, ziariştilor care practică această meserie în chip profesionist, excluzând persoanele neavenite. Se întâmplă prea des pe stadioanele noastre să vedem cum la masa presei sau în sălile de conferinţă apar tot felul de persoane care flutură la intrare o legitimaţie de presă obţinută cine ştie cum, având însă prea puţine tangenţe cu meseria de gazetar sportiv profesionist. Din păcate, reacţia virulentă a unui cotidian de specialitate, care a preferat să rămână în afara APS dar să beneficieze de toate privilegiile acordate gazetarilor de sport, i-a făcut pe cei de la LPF să facă un pas înapoi, lăsând cluburile de fotbal să elibereze propriile lor acreditări, ceea ce contravine intereselor breslei noastre. Vom milita în continuare pentru respectarea Protocolului şi revenirea la normalitate pe stadioanele noastre, acolo unde îşi fac meseria gazetarii profesionişti.

Cap. II – Ce n-am reuşit să facem pînă în momentul de faţă

1. Primul punct pe lista de obiective fixate, însă neîndeplinite, este cel legat de filialele APS în teritoriu. În ciuda eforturilor preşedintelui, care s-a deplasat în mod special acestui scop la Iaşi, apoi la Baia Mare şi Cluj, în fine la Braşov şi Timişoara, în niciuna dintre aceste posibile sedii de filiale n-a întîlnit interesul scontat. A fost evident că noi, cei din Capitală, am apreciat greşit reacţiile colegilor noştri din provincie, care par tot mai puţin interesaţi de o posibilă colaborare, evident în interesul asociaţiei noastre. Cum însă, în pofida insuccesului, proiectul rămîne foarte interesant, nu am de gînd să abandonez idea. Trebuie însă mai multă răbdare, înţelegerea că o asemenea schimbare (şi de atitudine) nu se poate realiza decît în ani de zile, prin eforturi conjugate de ambele părţi.

2. Reeditarea Galei Premiilor APS. Consiliul APSR a încercat, din păcate fără succes, reeditarea tradiţionalei Gale a premiilor Asociaţiei Presei Sportive, cu îndelungată tradiţie în gazetăria sportivă din România. Din păcate, în pofida unor eforturi destul de însemnate (am avut şi sprijinul Televiziunii naţionale în 2013, care ne acorda spaţiu de antenă evenimentului), nu am reuşit să stîrnim interesul niciunui sponsor! Am fost aşadar nevoiţi să renunţăm! Şi aici ajungem implicit la punctul următor:

3. Lipsa sponsorilor. Ar trebui înţeles că APSR nu va putea supravieţui prea multă vreme fără să atragă măcar cîţiva sponsori, care să ajute la susţinerea financiară a asociaţiei. Este obligatoriu ca în viitorul apropiat, APSRsă obţină astfel de sponsorizări, astfel încît să-şi poată susţină măcar cheltuielile minime. De asemenea, aşa cum am amintit mai înainte, membri APS înşişi pot ajuta asociaţia, redirecţionând o mică parte a impozitului anual (2 la suta) spre conturile noastre. Acest lucru este legal şi poate ajuta asociaţia foarte mult!  

4. Există întîrzieri în construcţia (şi întreţinerea) site-ului. Au fost propuse tot felul de noutăţi şi schimbări tehnice (introducerea unor noi rubrici, crearea unor fişere audio/video etc.), dar din păcate nu s-a mai avansat deloc în această direcţie. Site-ul reprezintă oglinda fidelă a activităţii noastre, însă probabil că prea puţini dintre membrii APS l-au vizitat zilnic, ca să nu spunem mai mult de atît. De vină poate fi şi conţinutul său, care trebuie permanent îmbunătăţit şi reîmprospătat.

5. Tot la capitolul “nereuşite” se poate înscrie şi plecarea lui Florin Caramavrov. Este regretabil că unul dintre membrii Consiliului APS a ales să ne părăsească încă din 2011, după numai cîteva luni de (aşa-zisă) activitate. Preşedintele a făcut eforturi însemnate pentru a evita această neplăcută situaţie, făcînd mai multe încercări de reconciliere. Inutil însă, încăpăţînarea lui Caramavrov ducînd la ruperea completă a relaţiei sale cu APS. Am funcţionat implicîndu-l pe Sandu Enciu (tot de la cotidianul ProSport) în activitatea Consiliului, însă prin plecarea lui de la publicaţia respectivă am rămas fără sprjinul aşteptat. De fapt, aici ar trebui să menţionăm nedoritele schimbări din viaţa profesională a majorităţii membrilor Consiliului APS ales în martie 2011. Astfel, Caramavrov s-a retras, Adrian Dobre, Dorin Chioţea, Cătălin Tudose şi Sandu Enciu au fost nevoiţi să-şi schimbe locurile de muncă, iar Andrei Vochin a ales să treacă în structura FRF. Aceste schimbări au afectat evident activitatea Consiliului, de multe ori preşedintele aflîndu-se în situaţia de a se descurca singur în faţa problemelor ivite. Avem speranţa că prin alegerea noilor membri ai Consiliului activitatea noastră să poată fi îmbunătăţită simţitor.

Cap. III – Concluzii

Preşedintele APSR îşi asumă, ca de obicei, întreaga responsabilitate a acţiunilor petrecute în cei4 ani de activitate şi speră că membrii asociaţiei au simţito reală schimbare. Atunci cînd noul Consiliu a preluat conducerea asociaţiei, ea se afla practic la un pas de desfiinţare. Avem satisfacţia că între timp barca noastră s-a redresat şi că acţiunile reuşite în această perioadă de timp au fost atît vizibile, cît şi apreciate. Sînt foarte multe lucruri de făcut în continuare, dar este cred evident că încercăm să privim cu multă responsabilitate activitatea noastră, desigur voluntară şi că viitorul APS este astăzi asigurat.

Vă chem din nou să încercăm cu toţii să redobîndim demnitatea de gazetar sportiv, o meserie pe care prea mulţi încearcă azi să o înjosească şi să o îngrădească în fel şi chip. Prea mulţi dorescsă ne calce în picioare, să ne impună legea pumnului în gură, să interzică emisiuni sau să dicteze articole. Fac apel la acţiunea solidarităţii de breaslă, fără de care riscăm ca meseria noastră să dispară! Personal am spus întotdeauna că îndeletnicirea de gazetar sportiv este cea mai frumoasă meserie din lume… Dar trebuie să ne-o apărăm şi să facem totul pentru a recăpăta demnitatea acestei meserii!

Vă mulţumesc.

Preşedinte APS,

Dumitru Graur

  (discurs rostit la Adunarea Generală a APSR – 16 mai 2015)