Premieră la Timișoara

copertaCampionatul European de alergare de 24 de ore se va desfăşura la finalul lunii mai, în orașul de pe Bega

Cristian Vlad

Lovitură importantă dată de Federaţia Română de Atletism, la nivel internațional: forul condus de Florin Florea a obţinut organizarea, în 2018, a uneia dintre probele cheie ale Campionatului European de ultraatletism. “Pentru noi reprezintă o mare mândrie, dar şi o ocazie de a acumula experienţă pentru organizarea unei competiţii de înalt nivel. La ultraatletism sunt patru probe, alergare de 24 de ore, 50 de kilometri, 100 de kilometri şi ultramaraton. Noi vom organiza Campionatul European de alergare de 24 de ore, la Timişoara”, a explicat preşedintele FRA. Va fi a 22-a ediţie a competiției, având loc în perioada 26-27 mai, și ea pune România pe harta marilor evenimente internaționale atletice. Bugetul este de aproximativ 120.000 euro, iar mediatizarea internaţională va fi făcută de Asociaţia Internaţională de Ultraatletism.

Promisiune federală

nadeem-khanAceastă întrecere, la care şi-au anunţat participarea peste 200 de sportivi, din 26 de ţări, specializaţi în acest tip de competiții, din ce în ce mai răspândite în întreaga lume, face parte din programul de dezvoltare al Federaţiei Române de Atletism. „Ultraatletismul câştigă din ce în ce mai mult adepţi astăzi, iar Federaţia Română este pregătită să susţină şi să dezvolte această nouă ramură. Organizarea acestui campionat ne onorează şi, în acelaşi timp, ne obligă să demonstrăm că în România se pot organiza cu succes competiţii de anvergură europeană. Pentru noi este o mare onoare ca în 105 ani de existenţă a FRA să organizăm primul campionat european din țara noastră. Va fi unul dintre evenimentele din anul aniversar al României şi el va fi organizat la cel mai înalt nivel, sunt convins de asta”, a mai spus profesorul Florin Florea, cel care a preluat conducerea Federației de Atletism în primăvara anului trecut, având deja realizări importante, în cele doar câteva luni de mandat.

Se lucrează la infrastructură

maratonUna dintre marile probleme ale atletismului românesc este lipsa infrastructurii. Președintele Florin Florea a demarat deja proiectele pentru modificări majore, mai ales că nu există suficiente structuri sportive care să poată organiza o activitate atletică de masă la nivelul copiilor şi nici infrastructură solidă care să susţină o activitate atletică de performanţă. În acest context, conducerea Federaţiei Române de Atletism va lansa o serie de acţiuni în 2018 care să atragă un număr mare de copii către acest sport, permițând creşterea nivelului competiţional intern: întemeierea de asociaţii sportive şcolare de atletism, dar și colaborarea cu autorităţile locale şi cu MTS pentru modernizarea structurilor existente (stadioane şi săli cu pistă de atletism), plus înfiinţarea altora noi. În ciuda condițiilor dificile, la marile competiții internaționale ale juniorilor și tineretului, în 2017, au fost obținute rezultate deosebite, fiind vorba în special despre medaliile obţinute la Europenele de tineret (U23), prin aurul Andreei Panţuroiu la triplusalt şi argintul lui Alin Firfirică la aruncarea discului. La fel de importante sunt cele trei medalii, una aur şi două de argint, de la Europenele de Juniori 1 din Italia, de la Grosseto, obţinute de Dorin Rusu şi Andreea Mikloş, plus cea de bronz la Mondialele de Juniori 2 cucerită de Samuel Bucşă, la săritura în lungime. De asemenea, la Universiadă, atletismul a adus cele mai multe medalii pentru delegaţia României. Din cele 11 medalii câştigate de țara noastră, 6 au fost obținute de atleți!

2018 este un an important pentru forul care conduce atletismul românesc, cu două competiţii majore, Campionatele Mondiale de la Birmingham şi Campionatele Europene de la Berlin. Preşedintele FRA speră ca la Berlin să avem patru finalişti şi să obținem minimum o medalie, în timp ce la Birmingham speranțele sunt mult mai reduse, proiectul lui Florin Florea incluzând promovarea atletismului nostru la cele două evenimente de top internațional.

leave a reply