Ivan Pedroso de România!

andreas-bucsaCu două şuruburi în genunchi, tânărul atlet Andreas Samuel Bucşă (17 ani) a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori II de la Nairobi

Alexandru Enciu

Andreas Samuel Bucşă (17 ani) poate fi considerat un fenomen. La numai 1,78 metri înălţime şi 65 de kilograme greutate, tânărul atlet face spectacol şi scrie istorie într-o probă în care legea o fac sportivii înalţi şi puternici – săritura în lungime. Recordman naţional la categoria sa de vârstă, Bucşă s-a remarcat la Campionatele Mondiale de juniori II de la Nairobi (Kenya), unde a obţinut medalia de bronz. Sportivul legitimat la CS Dinamo şi CSM Călăraşi a dat dovadă de un psihic puternic şi a reuşit la ultima încercare, a şasea, o săritură de 7,47 metri, care i-a adus locul pe treapta a treia a podiumului. Pe primele locuri s-au clasat doi cubanezi, Maikel Vidal – 7,88 m şi Lester Lescay – 7,79 m. În istoria de 18 ani a competiţiei (prima ediţie a Campionatelor Mondiale de juniori II – Under 18 a avut loc în 1999), România a mai obţinut o singură dată medalie în proba de lungime băieţi, prin Tiberiu Ţălnar – argint în 2005.

Descoperit la Turda de antrenoarea Nadina Costache

Andreas Samuel Bucşă s-a născut pe 4 mai 2000, la Turda, iar atletismul l-a început pe plan local, cu antrenoarea Nadina Costache. Aparent firav, tânărul subţirel provenit dintr-o familie fără condiţii materiale deosebite s-a remarcat încă de la început prin calităţi native de excepţie. Profesorul Virgil Ion Costache, cel care îl antrenează în acest moment, povesteşte: ”Personajul principal în descoperirea lui Samu este soţia mea, Nadina. Când eu am cunoscut-o, Samu avea 11 ani şi se antrena în probe lungi. Mi-a plăcut încă de la început pentru faptul că avea încă de la 11 ani un picior de excepţie. L-am convins să treacă pe probe tehnice, lungime la început şi mai apoi triplusalt, şi alături de el pot să spun că am redescoperit frumuseţea meseriei de antrenor”.

Rezultatele lui Samuel Bucşă au crescut progresiv de la an la an:

  • la 12 ani, în primăvară, a sărit 5,05 metri – rezultat care i-a adus titlul naţional la copii I
  • la 12 ani, în vară, 5,30 metri
  • la 13 ani a urcat la 5,60 metri
  • la 14 ani – 5,95 metri la lungime şi 12,90 la triplusalt
  • la 15 ani – prima explozie, 6,53 metri lungime şi 13,65 metri la triplusalt
  • la 16 ani – pauză din cauza unei fracturi de cap tibial suferită la Naţionalele de juniori II

Profesorul Costache detaliază: ”Tot anul 2016 a fost crunt, pentru că a stat pe bară şi s-a uitat. De la acea accidentare teribilă a rămas cu două şuruburi în genunchi, pe care le cară cu el tot timpul (zâmbeşte). Înainte de accidentare ajunsese într-un impas, pentru că eram conştient că trebuie să ne axăm pe una dintre probe, ori lungime, ori triplusalt. Fractura ne-a dat soluţia, am renunţat la triplu”.
Anul acesta, Samuel a explodat din punct de vedere sportiv. Mai întâi au fost rezultatele din sezonul de sală, 7,07 şi 7,11 metri – locul 2 la Naţionalele de juniori I indoor. Apoi au venit rezultatele de top din sezonul de vară: 7,26 metri – baremul de Mondiale de juniori II, 7,45 metri – campion balcanic de juniori II, 7,63 metri – record naţional de vârstă (a corectat un timp de referinţă vechi de 30 de ani). Campion naţional de tineret şi acum medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale.

”Mă regalez profesional când lucrez cu Samuel”

Cum poate totuşi un sportiv de numai 1,78 metri să facă performanţă de talie mondială în proba de lungime? Profesorul Virgil Ion Costache explică: ”În primul rând, nu este un caz izolat. Ivan Pedroso, unul dintre cei mai valoroşi săritori în lungime din istorie, avea 60 de kilograme şi 1,72 metri înălţime în perioada lui de glorie. Asta nu l-a împiedicat pe atletul cubanez să câştige titlul olimpic şi nouă titluri mondiale, indoor şi outdoor. Samuel are aceleaşi calităţi ca şi Pedroso. Coordonare şi inteligenţă motrică de excepţie, capacitate de accelerare şi viteza de ieşire din prag minunate. Sunt calităţi cu care te naşti, le ai de la mama natură. Cine spune că le poate antrena fabulează. Este o plăcere să lucrez cu Samuel. La 15 ani făceam cu el execuţii de fineţe pe care nu le fac nici seniorii. Mă regalez profesional la antrenamentele cu acest copil. Dacă va şti ce-şi doreşte cu adevărat de la viaţă şi va înţelege că sportul poate fi poarta lui spre succes, dacă va munci la fel de mult, atunci atletismul românesc poate avea un viitor medaliat olimpic. Eu voi fi lângă el, pentru că asta îmi este menirea. Dar nu este de ajuns numai dorinţa mea”.